Їсти… по-новому!

У Міністерстві охорони здоров’я затвердили нові норми харчування для різних категорій українців. Вперше за 18 років відомство переглянуло харчові потреби українців.

Відповідний наказ "Про затвердження норм фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах і енергії" від МОЗ набрав чинності 7 грудня.

Так, в оновлених нормах для дітей різного віку загалом знижена потреба в енергії. При цьому, потреба у нетваринних білках та вуглеводах зменшена, а у збалансованих тваринних білках – збільшена. Одночасно, скоротилась потреба у жирах для дітей дошкільного віку та збільшилась аналогічна потреба для школярів. Причиною таких змін є проблема дитячого ожиріння. За даними ВООЗ, кожен третій підліток в Європі має надлишкову масу тіла або страждає на ожиріння, а в Україні щороку з’являється 15,5 тис. нових випадків ожиріння у дітей, а загалом таких дітей в Україні близько 70 тис.

Також МОЗ зменшило потребу у вітаміні A та збільшило норму вітаміну D і фолієвої кислоти. Таке рішення ґрунтується на результатах досліджень та рекомендаціях авторитетних організацій України та світу в галузі охорони здоров’я.

Повідомляється, що калорійність для дорослого населення залишилась колишньою, проте частка білків та жирів збільшилась, а вуглеводів зменшилась.

"Так, калорійність харчування дітям і підліткам знизили на добу на 15% в середньому. Дітям радять їсти менше солодкого (швидких вуглеводів), щодо підлітків МОЗ радить вживати більше білків (м`яса) і менше жирів (особливо сала і масла), а також менше вуглеводів - це каші, хліб, солодощі. Дорослому населенню відомство рекомендує знизити вживання вуглеводів на добу (знизили на 50 грамів), а білків (збільшили на 12 грамів) і жирів (збільшили на 15 грамів) навпаки збільшити", – коментують норми в Держпродспоживслужбі. 

Є в оновленому документі й інші новаторства. У ньому вперше ввели харчові потреби для вагітних та жінок, які годують грудьми, а також виокремлена нова група населення – працівники особливо важкої фізичної праці, до яких можна зарахувати військовослужбовців спеціального призначення.

Нагадаємо, що учасники проекту "Недоїдальня" переконливо показали дітям шкоду фаст-фуду. Дітям запропонували звичайнісінький перекус шоколадним батончиком, смаженими горішками, чіпсами, соком. Згодом дітям продемонстрували темну сторону такої їжі. Еквівалентом спожитої одним із хлопців жменьки горішків стали чотири столові ложки олії, випити які ніхто не схотів.

https://tsn.ua/zdorovya/skilki-i-scho-yisti-moz-zatverdilo-novi-normi-harchuvannya-dlya-ukrayinciv-1060725.html


Повернутися
23.12.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.