Не зіпсуйте новорічну ніч

Новий рік уже за кілька кроків. Свято повсюди нагадує про себе яскравими ліхтариками на ялинках, «аншлагами» в подарункових крамницях і продуктових супермаркетах. Готуємось... Продумуємо святкове меню, протираємо келихи для шампанського, нотуємо список бажань «під ялинку». Концентроване святкове піднесення повністю захоплює нашу увагу, і ось 12 ударів відлунало, тости закінчилися, а залишки традиційного олів’є і головний біль після солодких бульбашок iз фужера свідчать про те, що життя триває. Тільки розпочинати трудовий ранок нелегко: на ваги стати лячно («перебрали» делікатесів), обличчя пожмакане, настрій кульгає, і немає сили зібрати себе докупи. Однак таке очікуване свято можна зустріти і без шкоди для здоров’я. Як це зробити, «УМ» запитала у фахівців.

Традиційний новорічний салат — удар по шлунку

«Усе–таки новорічна ніч — особливий момент у житті, з дитинства асоціюється з радістю, веселими емоціями, щедрим столом, за яким збирається родина, друзі, — говорить віце–президент Асоціації дієтологів України Оксана Скиталінська. — І новорічний стіл, який готують від самого ранку, зазвичай вишуканий і є предметом гордості господині. Тож відмовлятися від святкових страв не варто, особливо, якщо приготувати їх правильно».

За порадою дієтолога, краще, коли на столі переважатимуть тушковані, запечені та варені страви, а кількість смаженого бажано звести до мінімуму. Адже смажене та жирне може спровокувати «удар» по печінці та підшлунковій залозі, стати причиною гострого холециститу (запалення жовчного міхура) та панкреатиту (запалення підшлункової залози). Кому хочеться завершити святкування на лікарняному ліжку? Зрозуміло, що смажені страви смачні й повністю відмовити собі у задоволенні поласувати апетитним шматочком важко. Але принаймні, говорить Оксана Скиталінська, варто зняти шкірку з птиці чи підрум’янену шкірочку з відбивної, а також увесь видимий жир. «Нехай на вашому столі буде достатньо зелені, салати заправляйте олією (краще — оливковою), лимонним соком і подбайте про натуральні напої — морси, соки, узвари, чай з лимоном».

Доцільність для здоров’я фірмового новорічного салату лікар ставить під сумнів: краще, вважає вона, обійтися без страв iз майонезом, які шкодять шлунку, в тому числі олів’є, салату з крабовими паличками, печінкового торту тощо. Так само варто пам’ятати (навіть у свято), що від ковбасної нарізки, солодких газованих напоїв і магазинних тортів більше шкоди, ніж користі. А замість фарбованих солодких трунків ліпше пити просту чисту воду.

Щоб у новорічну ніч уберегти фігуру від зайвих кілограмів, дієтолог радить вживати сирі овочі, які містять мало калорій, але створюють об’єм у шлунку і дають відчуття ситості. «Зверніть увагу на білкові страви з невисоким вмістом жиру, які також дають ситість, — зауважує пані Оксана. — Віддавайте перевагу рибним стравам, морепродуктам. Слабосолоний оселедець — вельми корисна річ за святковим столом: калорій мало, а завдяки омега–3 жирним кислотам — дуже цінний продукт, який покращує обмін речовин».

А як же бути з десертом? «Замість шматочка торта, тістечка чи порції морозива краще вибрати мандарини, ківі, апельсини, яблука, — переконана дієтолог. — У цих фруктах калорій у кілька разів менше, а вітамінів, антиоксидантів та мінералів — багато. Це покращить обмін речовин».

Що робити, якщо у вирі свята ви все–таки не втрималися і з’їли надміру? У такому разі лікар–дієтолог рекомендує вийти надвір і прогулятися: рух стимулює перистальтику (скорочення) кишечнику, їжа швидше перетравлюється, а неприємне відчуття «розпирання» в животі зникне. Зарадить тут і чашка зеленого чаю з м’ятою без цукру. Якщо вам геть зле, можна випити таблетку но–шпи і просто спокійно полежати. Але в жодному разі, наголошує фахівець, не «лікуйтеся» додатковою дозою алкоголю. Поради на кшталт «випий коньячку — попустить» можуть закінчитися плачевно.

Алкоголь: експерименти недоцільні, а шматочок масла «до» — це міф

Звісно, не випити «за свято» у ніч на перше січня — якось несерйозно. Але і тут лікарі застерігають від надміру «звеселяючих» напоїв. Доцент кафедри психіатрії, психотерапії, медичної психології і наркології Донецького національного медичного університету, лікар–нарколог Олег Шульц нагадує: етиловий алкоголь (або етанол) є отрутою для всіх органів і систем організму людини, насамперед — для головного мозку і печінки. Тому розраховувати, що випите не позначиться на здоров’ї, наївно. Однак уявити свято без келиха улюбленого шампанського, вина чи вермуту — важко. «Важливо поставити собі психологічний бар’єр: більше допустимих доз за ніч не вживати, — радить Олег Євгенович. — Умовно безпечними лікарі вважають 150 грамiв вина, 45 грамiв коньяку чи горілки або 300 грамiв пива. Більше п’яти доз алкоголю за святковим столом краще не допускати. Пийте нечасто: найкращий алгоритм — одна доза на годину. Важливо заїдати алкоголь достатньою кількістю їжі».

Лікар нагадує, що сп’яніння настає швидше при вживанні низькоградусних та газованих алкогольних напоїв, наприклад шампанського.

Поширену рекомендацію з’їсти перед застіллям ложку масла чи будь–якої жирної страви, аби не п’яніти, Олег Шульц називає міфом. «Наявність у шлунку жирної їжі не є перепоною для сп’яніння, тільки дещо сповільнює його, — пояснює лікар. — Якщо алкоголь потрапив у ваш організм, від сп’яніння нікуди не дітися».

Ще одне важливе правило вживання алкоголю — вибирати собі той напій, який ви добре переносите. Експерименти тут недоцільні. «Алкогольні напої краще не змішувати, — застерігає фахівець. — Принаймні не «понижувати» градус — не змішувати горілку з вином чи пивом».

Напередодні святкування перед сном лікар рекомендує випити склянку чистої води з «ентеросгелем» — препаратом, який абсорбує шкідливі речовини, перешкоджаючи їхній згубній дії на організм. «Якщо втриматися в нормі не вийшло, впоратися з похміллям допоможе душ, 5–6 таблеток активованого вугілля, різноманітні розсоли, особливо капустяний. Рятівним стане підсолений томатний сік, а також міцний чай і кава, які швидко приводять у тонус. Однак якщо є проблеми з тиском (алкоголь, як відомо, «б’є» по судинах), то краще цих напоїв уникати. Натомість пити багато чистої води, яка зменшуватиме інтоксикацію організму. Якщо голові зов­сім зле, зауважує Олег Шульц, діставайте з аптечки анальгетики і — в разі потреби — ліки для зниження тиску.

Збій біологічного годинника провокує стрес

Психологи вважають: підготовка до Нового року і саме святкування — не лише радість, а й напруга для організму. «Передноворічний стрес може бути пов’язаний і з погодними умовами — брак сонця, сіре небо. Тож в організмі зменшується вироблення гормону щастя — серотоніну, — пояснює київський психолог Олеся Заславська. — Додайте до цього сезонний брак вітамінів, емоційне і нервове напруження, пов’язане з посиленим режимом роботи наприкінці року... Аби уникнути стресу, слід усе ретельно планувати. Заздалегідь подумайте про подарунки (напишіть список, кого маєте привітати), подбайте про свій гардероб, святкове меню».

Такі громіздкі речі, як генеральне прибирання, Олеся Станіславівна радить влаштовувати не 31 грудня, а за кілька днів до свята. Важливо розподілити клопоти з підготовки між усіма членами родини, аби вони не лягли тягарем лише на плечі господині. Такий розподіл допоможе уникнути зайвого поспіху і нервування.

Післяноворічний стрес зазвичай провокує збій біологічного годинника людини. «Напередодні новорічної ночі замість звичного режиму майже весь день проводимо на ногах, — зауважує психолог. — У святкову ніч, коли організм має відпочивати, не спимо, а гуляємо. Це не минає безслідно. Відтак кілька днів після свята нас переслідує пригнічений настрій. Голова болить, дошкуляє відчуття «розбитості». Найчастіше до цього додається ще й похмільний синдром. Тому трохи обмежуйте апетит за святковим столом. Небов’язково дегустувати всі страви і чаркуватися за втілення кожної мрії. Якщо через день–два після новорічної ночі вам виходити на роботу, ввечері перед цим краще відмовитись від походу в гості чи на дискотеку. Ліпше вийти надвір і подихати свіжим повітрям. Для організму такі прогулянки незамінні. Аби привести себе до норми, прийміть ванну з ароматною піною чи морською сіллю, почитайте, послухайте спокійну музику».

Багато новорічних розчарувань пов’язані з забобонами, які самі ж і культивуємо. Психолог називає помилковим твердження: як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Втілення мрій і бажань пов’язані насамперед із нашою внутрішньою мотивацією, завзяттям. Неправильно казати — робитиму щось так чи так з наступного року. Хочете щось змінити — не чекайте «епохальних» приводів». Натомість психолог вважає хорошою традицією написати в новорічну ніч свої цілі і мрії. Через рік прочитаєте їх, проаналізуєте, що збулося, що ні і з яких причин. «Це стимулюватиме до подальшої роботи над собою, спонукатиме до праці», — наголошує фахівець.

 

ДО РЕЧІ

Очистити організм допоможе «Салат–щітка». За його допомогою можна не лише схуднути, а й позбавитися шкідливих токсинів, шлаків, що накопичилися в організмі. Візьміть один сирий буряк, одну сиру морквину, кілька листів білокачанної капусти, свіжу зелень, кілька крапель лимонного соку, чайну ложку оливкової олії, столову ложку води. Почищені овочі натерти, капусту і зелень дрібно нарізати, все змішати і заправити лимонним соком, олією і водою. Цей салат дієтологи радять їсти протягом дня невеликими порціями. Якщо важко витримати на салаті весь розвантажувальний день, спробуйте їсти його замість вечері.

 

СВЯТО ДЛЯ МАЛЕЧІ

Діти 3—5 років можуть дочекатися символічних дванадцяти ударів і зустріти Новий рік iз батьками, але за умови, що в день перед цим вони повноцінно відпочинуть і харчуватимуться у звичному режимі. Адже для них це найвеселіше свято: Дід Мороз, Снігуронька! І стіл для малечі має бути оригінальним, яскравим. Дитина охочіше скуштує салат у формі ялинки, відварену курку у формі кораблика чи сирок у формі сніговичка. Оксана Скиталінська застерігає: для діток будь–якого віку не варто подавати на стіл солодкі шипучі напої — у них забагато цукру, консервантів, підсилювачів смаку. Ця різнобарвна «хімія» дошкульно б’є по підшлунковій залозі дитини. Краще приготуйте компот із заморожених ягід, узвар із сухофруктів. Налийте ці напої у красивий посуд. Салати для «дитячого столу» ліпше заправляти натуральним йогуртом, а креми і пудинги готувати самим — на основі домашнього молока.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Якщо в новорічну ніч ви все–таки спокусилися зайвим шматочком тістечка чи іншого калорійного смаколику, то найближчим часом влаштуйте собі розвантажувальний день: 500 г вареної і ледь недосоленої риби або філе індички, або маложирного білого м’якого сиру розподіліть на 5 порцій і вживайте їх із салатом iз дрібно посіченої капусти, без олії та без солі, збризнутої кількома краплями лимонного соку. Якщо день сирний, тоді замість салату використовуйте тепле молоко. Однак не забувайте: розвантаження протипоказані тим, хто має проблеми зi шлунково–кишковим трактом, анемію, діабет


Повернутися
09.12.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...