Викинути гірчичники і забути про горілку з перцем, або Чому застуда – це не смертельно

 Лікар розповів, якими "класичними" методами не можна вилікувати застуду та ГРВІ

Українці досі застуду лікують як народними методами, так і великою кількістю препаратів. Довіряють чудодійним рецептам бабусі, закуповуються гірчичниками, дихають паром з картоплі та деколи одразу біжать в аптеку за антибіотиками.

Обов'язково вичитують в інтернеті різні народні рецепти проти грипу та експерементують на собі і на своїх дітях. Якщо ви знаєте про банки, гірчичники, гарячі ванни для ніг та гидкі домашні мікстури не лише з розповідей своїх рідних, у нас для вас погані новини. Це не лікує застуду.

Як переконує дитячий інфекціоніст, доцент кафедри НМАПО імені П.Л.Шупика Федір Лапій: застуда - це неприємно, але це не привід приймати будь-який препарат, на якому написано "противірусний" або він рекламується як такий.

Прийом антивірусних препаратів не впливає на перебіг застуди. Але водночас є дійсно необхідні втручання, яких не можна уникати.

Для дорослої людини без хронічної патології застуда не така небезпечна, як малюють. Все, що потрібно - це просто відпочити.

Журналісти Еспресо.TV поспілкувались з лікарем та розібрались, що зі списку народних методик діє, а що ні. Чому не варто так скрупульозно лікувати застуду та як нею можна заразитися.

Чому застуда - це не смертельно

Застуда, або ГРВІ (гостра респіраторна вірусна інфекція) не виникає через холод. Принаймні, наукових доказів цьому немає.

Причина застуд - це вірус і їх існує кілька сотень. Такі віруси передаються переважно від людини до людини, тож підхопити його можна лише від хворого.

Пояснити, чому найбільше люди хворіють взимку, можна тим, що вогка та холодна атмосфера сприятлива для поширення вірусу.

Грип - це незвичайна застуда. Серед усіх вірусів, що є причиною ураження дихальних шляхів, вірус грипу є найбільш небезпечним. Грип може викликати серйозні ускладнення, наприклад, запалення легенів.

Вберегтися від грипу можна за допомогою вакцини. Вберегтися від інших вірусів, які є причиною застуди, не можна спеціальними препаратами.

Від цих вірусів захищає лише відстань від хворого. Найкраще - це уникати контакту з хворими людьми та не бути джерелом інфекції для інших людей. Тобто, якщо ви захворіли, залишатись вдома.

Чисті руки також дуже важливий чинник захисту від вірусів. Це те, що дійсно доведено, та те, що працює.

Також важливо підтримувати свій захист, так званий у народі ‘імунітет’, але не спеціальними препаратами - “імуномодуляторами”, які не мають доведеної ефективності.

 

Потрібно добре спати, збалансовано харчуватись, уникати закритих приміщень та часто мити руки. Також не курити та регулярно провітрювати житло.

Імунітет не залежить від якогось певного фактору, а від способу життя людини та стану його здоров’я.

Викинути гірчичники і забути про горілку з перцем

Існують певні традиції лікування застуди, які споконвіків передавались від бабусі до внуків і так далі. Але деякі народні методи не мають доведеної ефективності лікування з точки зору науки.

Як переконує лікар-інфекціоніст Федір Лапій, більшість народних методів давно потрібно забути. Вони мають залишитись у минулому столітті.

Гірчичники та банки - це минула епоха. Під час лікування застуди потрібно робити усе, щоб хворому було комфортно та ставало легше, а не примушувати його страждати

Ніякої користі, окрім дискомфорту та неприємних відчуттів, ці методи не приносять.

Вдихати пару картоплі взагалі може бути небезпечним, особливо для дітей. Бо випари можуть бути занадто гарячими і легко отримати опік.

Розтирати тіло оцтом та спиртом не можна. Особливо маленьким дітям. У них дуже ніжна шкіра, яка швидко все вбирає. Тому алкоголь та оцет через шкіру швидко потрапляють в кров і можуть викликати побічні ефекти.

Також горілка чи оцет легко випаровуються і провокують спазм судин. І після тимчасового ефекту зниження температури тіла, відмічається зворотній ефект. Вони звужуються і не дозволяють тілу віддавати тепло.

Тому температура збільшується, бо тіло заощаджує енергію та тепло. Навіть якщо жарознижуючий ефект є, то він дуже короткотривалий.

Вітамін С. За словами лікаря, це одна із найбільших афер маркетологів в ХХ столітті. Цей вітамін дійсно є важливим для нас і для роботи імунної системи також. Але його не потрібно вживати як добавку, адже нам достатньо отримувати його з їжі.

 

Гаряче молоко з медом та маслом діє майже так само, як і інші гарячі напої. Воно не має якоїсь особливої користі під час застуди або, наприклад, коли болить горло. Головний принцип - якщо вам смакує і стає краще після склянки молока, то чому б і ні. Але надіятись на якусь певну силу цього напою не варто.

Також взагалі не рекомендується при болю в горлі пити дуже гарячі напої. Краще обирати ледь теплі або навіть прохолодні.

Також рекомендовано розсмоктувати різні льодяники, при чому неважливо, чи це спеціальну цукерки з аптеки, чи з супермаркету. Вони виконують однакову функцію.

Цибуля та часник не борються з вірусами та не мають науково доведеної ефективності для профілактики застуди. Також не доведено, що вони вбивають мікроби.

 

Але це корисні продукти в харчування та джерело вітамінів. Нам в будь-якому випадку потрібно вітаміни, незалежно від того чи ми хворіємо чи ні. Але цибуля, часник, імбир, лимон та мед корисні так само, як і інші продукти харчування.

Чим більше пітнієш, тим швидше вилікуєшся - це не зовсім коректно. Закутуватись треба лише тоді, коли вам цього хочеться, коли піднімається температура тіла і з’являється озноб.

Коли ж температура тіла досягла свого піку і поступово опускається, навпаки потрібно зробити так, щоб тіло почало віддавати тепло, тобто розкритись. Часом навіть можна обтерти тіло водою.

Те, що застуда жахливо боїться холоду - застарілий стереотип. Треба слухати себе і робити так, як вам буде комфортно. Якогось суттєвого значення для лікування немає, лежите ви під трьома ковдрами чи взагалі без них.

Горілка з перцем. Алкоголь абсолютно неефективний, навіть навпаки - може сповільнювати процес лікування. Він звужує судини і заважає тілу віддавати тепло. А це одна із головних умов швидкого одужання.

Але ніхто не заважає зварити собі глінтвейн чи випити трохи вина, головне - в міру та без міцних напоїв.

Лікувальні порошки з аптеки не лікують застуду, а лише знімають симптоми. Тому ними зловживати не варто. До того ж, у більшості таких препаратів є парацетамол, який знижує температуру. А для дорослих ця активна речовина у надлишку погано впливає на печінку, тому потрібно слідкувати, щоб не було передозування.

Лікування застуди не потребує спеціальних препаратів та особливих умов. Все, що потрібно: це робити так, щоб вам було комфортно та відпочивати, пити багато рідини і набиратись сил.

Якщо є висока температура, можна прийняти жарознижуючі препарати. Але особливо не можна приписувати самим собі антибіотик.

https://espreso.tv/article/2017/12/01/yak_likuvaty_zastudu


Повернутися
09.12.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...