БЕЗ ШКОДИ ДЛЯ ПРИРОДИ: В УКРАЇНІ СТАРТУЄ ЦИВІЛІЗОВАНИЙ ПРОДАЖ НОВОРІЧНИХ ЯЛИНОК

 Державні лісогосподарські підприємства почали реалізацію новорічних ялинок, заготовлених на спеціальних плантаціях та під час проведення рубок для формування й оздоровлення лісів.

 «Новий спосіб ялинкової торгівлі запроваджуємо, щоб зменшити шкоду для навколишнього середовища. Кожен бажаючий може особисто ознайомитися з обсягами, місцями реалізації та цінами на новорічні ялинки на сайтах обласних управлінь лісомисливського господарства та лісгоспів», — повідомив заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимир Бондар.

 За його словами, всі охочі можуть купувати ялинки прямо в державних лісгоспах, і це вийде дешевше, ніж на ялинкових базарах.

 Окрім того, лісгоспи організовуватимуть роздрібну торгівлю ялинками на торгових точках, майданчиках, ярмарках і ринках обласних, районних центрів та інших населених пунктів.

 Уже другий рік поспіль лісгоспи Закарпатської, Житомирської, Волинської та деяких інших областей активно практикують реалізацію живих ялинок у горщиках.

 Якщо такій ялинці забезпечать належний догляд і умови, то після свята родини зможуть висадити її у відкритий ґрунт.

 Про необхідні умови догляду інформують фахівці лісгоспів, які реалізують ялинки у горщиках.

 Держлісагентство проводить такі заходи, щоб задовольнити потребу в новорічних ялинках, не завдаючи шкоди для лісу.

 Наразі в Україні на площі 5 тисяч гектарів створено спеціальні плантації новорічних ялинок, де зростає 18 мільйонів хвойних дерев різних порід у віці від одного до десяти років.

 Щороку в грудні передбачається проведення рубок догляду за лісом у загущених молодняках, де без шкоди для лісу можна вибрати (відсортувати) близько мільйона новорічних ялинок.

 Є також можливість у достатній кількості забезпечити потреби в гілках хвойних порід для створення новорічних композицій, щоб прикрасити оселю оригінальним ялинковим букетом, не рубаючи все дерево.

 Цього року державні лісогосподарські підприємства запланували реалізувати близько 550 тисяч новорічних ялинок. Вирощені дерева, підготовлені для реалізації, вирубують під замовлення покупців.

 Якщо залишаються зрубані нереалізовані новорічні ялинки, їх віддають у дитячі садки, школи, для прикрашання церков на Різдвяні свята.

 Слід зауважити, що цінова політика на новорічні ялинки у 2017 році лишається, в середньому, на рівні минулого року: середня ціна становить близько 60 гривень за погонний метр.

 Перевірити легальність походження ялинки можна за допомогою самоклейної етикетки, яка має бути на дереві.

 Вона містить індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини.

 

Перевірити законність походження ялинки можна, ввівши номер із самоклейної етикетки, яка прикріплена до ялинки, на сайті ukrforest.com.

www.umoloda.kiev.ua


Повернутися
09.12.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...