Замість ялинки – вазони-різдвяники.

Новорічну ялинку може замінити навіть розмарин, якщо надати йому відповідної форми. а його листя випустить свій аромат, коли ви відріжете гілочку, щоб приправити страву.

Прикрашати дім на Різдво і зимові свята живими рослинами – давня традиція. Купують вазони не тільки для краси, а й у подарунок рідним і близьким. Пов’язано це з тим, що кольори Різдва – зелений і червоний – символізують любов і благополуччя. Деякі рослини уже стали символами Різдва.

Пуансетія (Різдвяна зірка) уже двісті років залишається однією з найпопулярніших різдвяних рослин. У Європі її використовують для прикрашання будинків, офісів, церков і торгових центрів. Такий декор означає, що свята уже не за горами. Зауважте: ця тропічна рослина дуже боїться холоду. Тому купивши її у магазині, добре закутайте перед тим, як винести надвір. Поставте на підвіконні так, щоб листя не торкалося холодного скла. Якщо температура у приміщенні опуститься нижче 18 ОС, може повністю скинути листя.

Гіпеаструм – цибулинна рослина з величезними червоними, рожевими або блідо-жовтими квітами. У багатьох західних країнах її прийнято дарувати у різдвяні свята, а квіти використовувати для різдвяних букетів. Цибулину перед посадкою треба замочити на 6 год у воді, наполовину занурити у ґрунт, періодично поливати. Через 6–8 тижнів гіпераструм зацвіте. Коли ж відцвіте, квітконос треба наполовину зрізати. Згодом листя може повністю зникнути, а до різдвяних свят рослина знову вас порадує квіткою.

Шлюмбергера (Декабрист, Різдвяний кактус) цвіте з листопада до кінця січня. Досить невибаглива рослина. Любить півтінь і не зносить прямих сонячних променів. У період цвітіння не переставляти і не повертати горщик, інакше квіти можуть опасти. Можна посадити в родин горщик два-три сорти декабриста із різним кольором квітів – і у вас буде живий і безпечний феєрверк у домі.

Стало модно купувати на зимові свята хвойні рослини в горщиках (ялини, сосни, ялиці, ялівець, кипарисовик). Вони красиві і пишні, додають атмосфері свята неповторного новорічного хвойного аромату. Однак не забувайте, що всі хвойні в жаркому і сухому повітрі приміщень зберігаються лише кілька тижнів. Добре ростуть хвойні тільки в прохолодних умовах за температури 10–15 ОC, за помірного поливу.

Розмарин може замінити новорічну ялинку, якщо надати йому відповідної форми. Листя розмарину випустить свій аромат, коли ви відріжете гілочку щоб приправити святкову страву. До речі, великий екземпляр розмарину можна навіть прикрасити іграшками.

http://poradnyk.simya.com.ua


Повернутися
03.12.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...