Пряні трави: «домашній город» на підвіконні

Всі ми любимо смачні й ароматні страви зі свіжою зеленню, що радує око та містить чимало вітамінів, але не завжди є можливість та бажання йти на базар чи до супермаркету, щоб придбати кілька заповітних пучечків. Та й якщо петрушку, кінзу й кріп ще можна придбати, то, приміром, базилік, чебрець, м'ята, материнка, розмарин, шавлія та інші пряні трави частіше продаються в сушеному вигляді, та й то не скрізь. Але навіщо ж залежатиме від погодних умов та асортименту магазинів, якщо можна виростити все у себе вдома?

  Можливо, ви вже пробували себе в ролі садівника, вирощуючи цибулю у банці на вікні.  Ми ж вирішили розібратися, які трави можна не купувати, а виростити вдома самостійно.

Щоб виростити власні розмарин, м’яту, базилік, чебрець, вам знадобляться тільки:

*      Кілька середніх за розміром гілочок звіжої пряної трави, яку хочете посадити в кухні.

*      Посудина (скляний стакан чи банка) з водою.

*      Ножиці.

*      Свіжо зрізаний шматочок алое.

Наприклад, ви вирішили посадити розмарин (базилік, м’яту, чебрець тощо). Скористайтесь найпростішим методом розмноження рослин у домашніх умовах – укоріненням, для цього:

•        Візьміть кілька гілочок розмарину, обірвіть зайве листя внизу майбутнього саджанця, щоб воно не випаровувало вологу. Не бійтесь зривати – невеличкого «чубчика» на саджанці вистачить, щоб гілка прижилася, а решта листя на ній потім швидко відросте.

•        Поновіть зріз на саджанці: відріжте кілька сантиметрів під міжвузлям гілочки, адже саме там формуватиметься коріння.

•        Поставте саджанець/саджанці у стакан з чистою водою.

•        Додайте кілька крапель соку алое у воду, щоб наситити її «допоміжними» корисними речовинами.

•        На 3-4 тижні залиште стакан на підвіконні, щоб гілочки пустили коріння.

•        Висадіть рослини у риночки з землею та насолоджуйтесь пряними травами власного вирощування.

Часник – із зубочків

Ніжну зелень часнику можна виростити з допомогою зів’ялих пророслих зубочків. Рослина невибаглива, їй сподобається навіть у горщику із вологим піском, або ж у чашці з водою. Росте не так швидко, як цибуля, але і використовують цю зелень рідше.

Цибуля – з відходів

Непримхлива цибуля може прорости суто з корінців використаної цибулини. Для цього потрібно лише помістити корінцеву частину у ємність з водою. Звичайно, можна взяти і цілу цибулину, поклавши її у скляну банку із невеликою кількістю води. Залишіть на підвіконні – щоб цибуля мала необхідну кількість сонячного світла. За деякий час побачите, що з’явиться перше пір’ячко, яке можна зрізати, коли воно досягне потрібної вам довжини. Важливо – не забувати близько 1 разу на тиждень підливати воду у банку.

Селера  

Зелень селери вирощують навіть із залишків твердих та потовщених стеблин. Для цього у неглибоку чашку потрібно налити воду та занурити корінням донизу. Не забувайте регулярно підливати воду і через декілька днів з’являться корінці та нові листочки, а через тиждень рослину можна буде висаджувати у ґрунт. Росте швидко, водночас є досить декоративною.

Базилік 

Виростити базилік на підвіконні можна будь-якої пори року. Для вирощування у закритих приміщеннях і на підвіконні підійдуть такі сорти: Гвоздичний аромат, Маркіз. Починати посадку можна як з насіння рослини, так і з відростків чи саджанців. Але краще з насіння.

Правила вирощування прості: сонячне місце (до 4 годин світла щодня), тепло і рясний полив (взимку бажано не переливати, використовувати воду кімнатної температури і просто частіше обприскувати).

Щоб виростити базилік, використовують насіння - тоді він росте до року, але зацвітає пізніше і служить довше (з моменту цвітіння кущ не придатний до вживання) або живці - кущ розростається швидко, але кожні 3-4 місяці його потрібно буде заново розмножувати. Оптимальна температура для короля італійської кухні - 20-25 º, інакше ріст пагонів сповільнюється, а сам базилік стане менш ароматним.

Чебрець 
  Вирощувати його будинку дуже просто - для цього потрібне сонячний балкон або підвіконня. Горщик підійде невеликий - у чебрецю маленька коренева система, тому він ще вважається ідеальний рослиною для домашнього городу.

На дно горщика потрібно покласти дренаж, потім - грунт, який краще зволожити з пульверизатора. Після цього висадити насіння і накрити їх ще одним шаром грунту товщиною в 1 см - верхній шар не повинен пересихати до перших сходів. Насіння, зазвичай, швидко пускають паростки, а сам чебрець може радувати вас до 3-х років.

М'ята
Перш, ніж садити м'яту, потрібно визначитися, який з 600 видів вам більше підійде. Для чаю та інших напоїв, наприклад, частіше беруть перцеву м'яту з сильно вираженим яскравим запахом, а для салатів або десертів - яблучну з тонким ароматом. Виростити кущ з насіння дуже непросто, тому краще почати з живців, які необхідно помістити в склянку з водою до появи білих коренів.

М'яті потрібен великий горщик (з дренажними отворами) - щонайменше, 30 см в діаметрі, так як вона дуже розростається. Поливати грунт потрібно так, щоби він постійно був вологим. М'ята любить світло, тому тримайте її на сонячній стороні. Коли вона підросте, верхню частину потрібно регулярно підрізати, щоб не дати кущу зацвісти (інакше поживні речовини будуть надходити у квіти, а не в листя). Крім того, це посилить її аромат. М’ята росте як бур’ян. Тож вона легко може зайняти простір іншої трави. Саме тому її варто сіяти в окремий горщик.


Розмарин
Влітку вирощувати розмарин краще на балконі, а взимку - в горщику. Цю пряність легше культивувати з живців, ніж з насіння. Краще робити це ранньою осінню або пізньою весною, коли ще тепло, але можна й цілий рік. Грунт в горщику повинна на 2/3 складатися з піску і на 1/3 - з торф'яного моху.

Головна умова для успішного його вирощування - сухий грунт і регулярне провітрювання. Рослина дуже невибаглива і не вимагає подкармливания або частого поливу. Збирати врожай, зрізаючи гілочки, можна цілий рік, так як розмарин - вічнозелена рослина.

Імбир

Щоб виростити у домашніх умовах імбир, потрібен шматочок свіжого та гладенького імбирного кореня із двома-трьома живими бруньками. Якщо корінь дуже сухий, то його потрібно трохи потримати у теплій воді. Висаджувати імбир потрібно у горщик або ящик із землею бруньками догори. Ідеальними умовами для рослини є вологе, світле і тепле місце, але без потрапляння прямого сонячного проміння. Окрім того, що імбир є смачним та корисним, він ще гарно росте (схожий на очерет) – тому вирощувати його можна також як декоративну рослину.

Петрушка

Перед тим як сіяти петрушку, треба на добу залити насіння водою, аби випарувалися ефірні олії, які заважають швидкому проростанню. Насіння варто сіяти у м’який ґрунт на глибину 0,5 сантиметра. До сходів ємності з розсадою мають перебувати у темному місці. Петрушка любить вологу, тож поливайте її щодня. Після появи сходів – прорідіть.

Базилік

Розмістіть на підвіконні ящичок або горщик для квітів, або візьміть довгий ящик для квітів, базиліку потрібно досить багато місця. Сійте насіння не глибше ніж на сантиметр, інакше травичка буде довго сходити. Між насінням залишайте пробіл сім сантиметрів. Коли рослина зійде і паростки матимуть п’ять сантиметрів, пора починати розпушувати грунт. Робити це потрібно періодично – раз на 2-3 дні. Розпушування збагачує ґрунт киснем.

Кріп

Кріп стійкий до холоду і невибагливий у догляді. Землю для посіву беріть торф’янисту. Уже через 40 днів після посіву пряна трава готова до вживання.

Розмарин

Розмарин – світлолюбний вічнозелений кущик. Він досить невибагливий, але не любить різких перепадів температури. Насіння розмарину висаджують у добре розпушену землю, неглибоко, і накривають плівкою. Сходить воно досить довго – приблизно три тижні. Розмарин ліпше поливати за допомогою розпилення, щоб не пошкодити корінці. Перший урожай можна збирати, коли рослина досягла висоти 10-15 сантиметрів, а гілочки вже почали дерев’яніти.

Кінза

Кінза, або коріандр – однорічна рослина, яку широко використовують і у медицині, і у кулінарії. Вона не любить дуже яскравого сонця. Ця пряність вельми невибаглива – коріандр потрібно поливати не частіше одного разу на тиждень.

Лаванда

Лаванда дуже любить сонце і чутлива до протягів. Спочатку можна взяти горщик діаметром 30 см і об’ємом 1,5–2 літри. Горщики або контейнери для лаванди повинні мати можливість дуже хорошого зливу. Грунт повинен бути лужним (практично суміш торфу і піску), можна додати товченої яєчної шкаралупи. Якщо насіння все-таки не зійшло, можна спробувати прибрати горщик на 2 тижні у холодильник. Поливати молоді рослини потрібно ввечері або рано-вранці. Воду для поливу беріть відстояну, кімнатної температури. Поливати потрібно не тільки грунт, але і зелені частини рослини. Якщо у приміщенні дуже сухо, поблизу рослин потрібно розпилювати чисту холодну воду. Стежте за тим, щоб рослина отримувала достатньо світла і хоч трохи тепла. Зимувати лаванді необхідно у прохолоді, якщо лаванда живе на підвіконні, слід прикрити батареї.

Загальні реомендації

Більшість рослин потрібно поливати регулярно, допускаючи лише невелике підсихання грунту між поливами. Важливо, щоб не відбувалося застою води: ліпше недолити, ніж перелити.

Деякі трави достатньо зрошувати час від часу, а ось базилік, зелена цибуля і петрушка люблять більше вологи. Також пам’ятайте, що у зимовий період повітря у квартирах сухе, тож вашим пряностям може знадобитися додаткове зволоження.

Більшість трав добре почувають себе при температурі 18-20 С, вночі бажано пониження температури до 15 С. Якщо це неможливо, просто провітрюйте приміщення на ніч, оберігаючи рослини від протягів.

Перші два місяці паростки підгодовують рідкими мінеральними добривами (приблизно 2-3 г на літр води). У продажу можна зустріти спеціальні засоби для зеленних культур, але уникайте надлишку азоту в грунті, так як він знижує концентрацію ефірних масел в травах.

Гарного вам врожаю!


Повернутися
03.12.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...