Зарплати просто «проїдаємо»…

На алкоголь та цигарки тернополяни витрачають втричі більше грошей, ніж на освіту. А на їжу - майже 50% свого доходу, у той час коли європейці - інколи менше 10%.

“Все, що заробляю, іде на комуналку і харчі. Ціни весь час зростають, нові речі все рідше купуємо. Сьогодні зарплату взяв, а за кілька днів її практично немає. Щастя, що маю жінку, і вона працює, - жартома каже тернополянин Анатолій Іванюк. - А якщо серйозно, то потреби сім’ї, особливо де є діти, значно вищі, ніж середні доходи в Україні. Реально відкладати "на потім” немає що.  Те, що на різні товари та послуги українці витрачають 94% від заробленого і лише 6% відкладають "на потім”, підрахували фахівці Державної служби статистики за підсумками півріччя. Якщо проаналізувати дані, то спостерігається негативна тенденція до збільшення цього відсотку.    

 Негативна тенденція до збільшення витрат полягає в тому, що найбільш затребувані товари і послуги дорожчають швидше, ніж зростає інфляція в Україні, - коментує фахівець у сфері економіки Віталій Левицький. Разом з тим, як каже співрозмовник, інфляційні процеси, які відбуваються в Україні, вигідні чиновникам. Оскільки, по-перше, на них можна зіслатися в разі неефетивного управління. По-друге - висока інфляція вигідна, тому що держава повинна отримати за рахунок так званого “інфляційного податку” близько 50 млрд грн додаткових доходів у держбюджет. Тому і на 2018 рік рівень інфляції буде значно вищий, ніж прогнозує НБУ.  

Якщо аналізувати сукупні споживчі витрати, то 49,8% своїх доходів українці витрачають на продукти. На алкоголь та цигарки - 2,9% доходу. Цікаво, що на освіту наші співвітчизники витрачають усього 1%, тобто втричі менше, ніж на шкідливі звички. Ще 40,5% своїх доходів наші співавітчизники витрачають на непродовольчі товари та послуги. Та 6,8% - на неспоживчі сукупні витрати. На житло та комунальні послуги громадяни України в середньому витрачають 16% доходів, кажуть в Держстаті.  А от на одяг і взуття - 5,6%. Щодо відпочинку,то на нього іде лише 1,4% доходу. Майже 50% своїх доходів - на їжу, це досить поганий показник, продовжує Віталій Левицький. У Європі на, яку ми завжди рівняємось, тамтешні жителі на харчі витрачають мінімум вдвічі менше.  

Джерело: https://te.20minut.ua


Повернутися
03.12.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.