Сало-сила! Але для гаманця-«могила»?

За цей рік максимально виріс у ціні такий принципово важливий (можна сказати — стратегічний) для кожного мешканця нашої країни продукт харчування, як сало.

 За кілограм предмета національної гордості українців продавці правлять від 70 до 330 гривень!

  Згідно зі статистикою, вартість сала за останні дванадцять місяців зросла більше, аніж на 65 відсотків.

 За кілограм м’яса свинини тепер просять не менше 101 гривні, що на 47 відсотків дорожче, ніж це було рік тому. А ось за кіло свіжої яловичини доведеться віддати від 112 гривень і вище, тобто на 34 відсотки більше, аніж раніше. Експерти мотивують таке подорожчання значним зменшенням поголів’я домаш­ньої худоби.

 Фермери вважають за краще різати корів i свиней на м’ясо, адже вартість кормів стрімко зростає.

 Саме цей дефіцит і спричиняє підвищення цін на м’ясні продукти для українців.

 — Усе дорожчає: бензин, транспорт, корми та оплата праці. Звідси й загальне зростання цін, — пояснює ситуацію експерт сільськогосподарських та продовольчих ринків Андрій Панкратов. — Найменше поки що подорожчав хліб, який до цих пір залишається найдоступнішим продуктом харчування для всіх верств населення нашої країни.

 Особливо боляче вдарило по людях подорожчання молока на 30 відсотків, курятини на 34 відсотки та яєць на 40 відсотків. Якщо раніше ці молочні та м’ясні продукти могли конкурувати з більш дорогою їжею, то тепер — залежуються на прилавку.

 — За поточний рік продуктовий кошик українців подорожчав більше, ніж на 15 відсотків, — розповів генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

 — Найвищими темпами з кінця літа зростали ціни на овочі та фрукти, потім «підтягнулися» молочно-м’ясні продукти харчування. На даний час вартість продовольства в Україні зрівнялася з ціною аналогічного набору продуктів в Угорщині, Польщі, Литві та країнах Східної Європи.

 Незважаючи на збільшення мінімальної зарплати та «осучаснення» пенсій, зростання цін з’їдає всі благі наміри чинної влади.

 Ціни на соціально значущі продукти харчування впритул наблизилися до європейських, а ось прожитковий рівень у порівнянні з 2014 роком тупцює на місці.

 Те саме можна сказати і про ціни на цукор та соняшникову олію, які поки що коливаються в межах торішніх норм.

 Один лише похід до супермаркета обійдеться домогосподарці в 500 гривень, якщо йдеться про повноцінне харчування для сім’ї з трьох осіб на кiлька днів.

 Єдина радість для мешканців України — недорогі морква та гречка, кілограм якої подешевшав на 25 відсотків і зараз коштує не більше 24-26 гривень. Зате вартість яблук стрімкими темпами наближається до ціни заморських бананів.


Повернутися
26.11.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.