Сало-сила! Але для гаманця-«могила»?

За цей рік максимально виріс у ціні такий принципово важливий (можна сказати — стратегічний) для кожного мешканця нашої країни продукт харчування, як сало.

 За кілограм предмета національної гордості українців продавці правлять від 70 до 330 гривень!

  Згідно зі статистикою, вартість сала за останні дванадцять місяців зросла більше, аніж на 65 відсотків.

 За кілограм м’яса свинини тепер просять не менше 101 гривні, що на 47 відсотків дорожче, ніж це було рік тому. А ось за кіло свіжої яловичини доведеться віддати від 112 гривень і вище, тобто на 34 відсотки більше, аніж раніше. Експерти мотивують таке подорожчання значним зменшенням поголів’я домаш­ньої худоби.

 Фермери вважають за краще різати корів i свиней на м’ясо, адже вартість кормів стрімко зростає.

 Саме цей дефіцит і спричиняє підвищення цін на м’ясні продукти для українців.

 — Усе дорожчає: бензин, транспорт, корми та оплата праці. Звідси й загальне зростання цін, — пояснює ситуацію експерт сільськогосподарських та продовольчих ринків Андрій Панкратов. — Найменше поки що подорожчав хліб, який до цих пір залишається найдоступнішим продуктом харчування для всіх верств населення нашої країни.

 Особливо боляче вдарило по людях подорожчання молока на 30 відсотків, курятини на 34 відсотки та яєць на 40 відсотків. Якщо раніше ці молочні та м’ясні продукти могли конкурувати з більш дорогою їжею, то тепер — залежуються на прилавку.

 — За поточний рік продуктовий кошик українців подорожчав більше, ніж на 15 відсотків, — розповів генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

 — Найвищими темпами з кінця літа зростали ціни на овочі та фрукти, потім «підтягнулися» молочно-м’ясні продукти харчування. На даний час вартість продовольства в Україні зрівнялася з ціною аналогічного набору продуктів в Угорщині, Польщі, Литві та країнах Східної Європи.

 Незважаючи на збільшення мінімальної зарплати та «осучаснення» пенсій, зростання цін з’їдає всі благі наміри чинної влади.

 Ціни на соціально значущі продукти харчування впритул наблизилися до європейських, а ось прожитковий рівень у порівнянні з 2014 роком тупцює на місці.

 Те саме можна сказати і про ціни на цукор та соняшникову олію, які поки що коливаються в межах торішніх норм.

 Один лише похід до супермаркета обійдеться домогосподарці в 500 гривень, якщо йдеться про повноцінне харчування для сім’ї з трьох осіб на кiлька днів.

 Єдина радість для мешканців України — недорогі морква та гречка, кілограм якої подешевшав на 25 відсотків і зараз коштує не більше 24-26 гривень. Зате вартість яблук стрімкими темпами наближається до ціни заморських бананів.


Повернутися
26.11.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.