Піднесіть собі… гарбуза!
З усіх овочів гарбуз має у людей не найбільшу популярність. Таке ставлення до цієї культури незаслужене. Так, медики давно довели її велике значення у профілактиці онкологічних захворювань. У гарбузі багато бета-каротину, тому його регулярне вживання зменшує вірогідність захворювання на рак.
Японські лікарі вважають, що кожен японець має з'їдати на добу не менше 100 грамів цього овочу. У м'якоті гарбуза містяться цукор, пектин, солі калію, кальцію, заліза. У насінні є цінні органічні кислоти, жирна олія, смолисті речовини. Водночас гарбуз малокалорійний. Незначна кількість клітковини і великий вміст пектинів роблять страви з гарбуза незамінними при захворюванням шлунково-кишкового тракту й атеросклерозі. А м'якоть і сік поліпшують роботу кишечника при закрепах, посилюють сечовиділення. Гарбуз багатий на калій, тому страви з нього дуже корисні хворим на серце. Його також настійливо рекомендують вживати при захворюваннях нирок, печінки, подагрі, остеохондрозах. У таких випадках із м'якоті готують сік і п'ють по одній склянці на день.
Гарбузові каші з пшоном, рисом чи іншими крупами — цінна дієтична страва, яка нікому не зашкодить.
← Повернутися