Приправа… для зору!

Учені Центру дослідження зору в університеті Л’Аквілла в Італії виявили, що популярна приправа шафран здатна зупиняти розвиток хвороб очей, а також може запобігати втраті зору у літньому віці.

Як сповіщає Бі–Бі–Сі, група вчених під керівництвом професора Сільвії Бісті провела дослідження над пацієнтами, яким пропонували шафран у ролі харчової добавки. У результаті вся група хворих продемонструвала позитивні тенденції: пошкоджені клітини очей пацієнтів почали відновлюватися. Крім того, лабораторні дослідження на тваринах показали, що шафран може зменшувати шкідливий вплив яскравого світла.

Професор  вважає, що шафран впливає на гени, які регулюють вміст жирних кислот мембрани клітин сітківки: «Це робить самі клітини міцнішими та більш пружними». Таким чином вдається зупинити перебіг хвороб ока, пов’язаних із сітківкою (таких, як запалення або вікова дегенерація). А самі фоторецептори стають більш захищеними від шкідливого впливу.

Шафран широко використовують у кухні країн Азії та Італії. Цю приправу виготовляють із квіток крокусу. Лікувальні властивості цієї рослини відомі вже більше 300 років, а діапазон застосувань викликає подив. У традиційній медицині ним лікують депресію, діарею, менструальні болі та невралгію. Сучасна медицина виявила в шафрані ще й протиканцерогенні властивості.

Наразі команда професора Бісті працює над тим, щоб ізолювати активні компоненти шафрану та розробити ліки на їхній основі. Ними можливо буде лікувати низку хвороб, пов’язаних із дегенерацією сітківки ока — наприклад, пігментний ретиніт (куряча сліпота). Ця генетична хвороба призводить спочатку до втрати периферійного зору, а потім і до повної сліпоти. Її ефективного лікування поки що не вдалося винайти.


Повернутися
01.11.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.