Хочеш схуднути? Жуй!

Сакральне для охочих скинути зайву вагу питання «що б таке з’їсти, аби схуднути», не зовсім точне, запевняють китайські вчені. Як зазначають дослідники з Медичного університету Харбіна, наголос слід робити на слові «як», а не «що». Адже експеримент, проведений на групі добровольців, довів: щоб скинути зайву вагу, треба пережовувати кожен шматок їжі по 40 разів.

Учені вирішили на практиці перевірити тезу про те, що якщо людина довше жує, то не переїдає. Адже у мозку є більше часу для отримання сигналу про те, що шлунок уже наповнений. Це також знижує рівень гормону голоду — греліну. Для того, щоб остаточно підтвердити чи спростувати цю теорію, вчені взяли для експерименту 16 струнких людей і 14 хворих на ожиріння. Для початку науковці перевірили, чи є відмінності в техніці жування між огрядними та худими. Добровольцям видали по пирогу і зняли на відео, як кожен із них жував. Виявилося, що товстуни жували з тією самою швидкістю, що й стрункі, але ковтали їжу швидше.

У наступному експерименті добровольцям знову видали порції пирога. І попросили прожовувати спочатку 15, а потім 40 разів. З’ясувалося, що коли учасники дослідження жували довше, то споживали на 11,9% калорій менше, незалежно від того, були вони огрядними чи стрункими. Крім того, аналізи крові, взяті через 90 хвилин після прийому їжі, засвідчили: у добровольців було знижено рівень гормона голоду, якщо вони жували по 40 разів кожен шматок. Тепер, коли давно відома порада знайшла наукове підтвердження, цілком можливо, що рекомендація прожовувати їжу не менше 40 разів увійде в стандарти лікування ожиріння.


Повернутися
01.11.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.