Щоб суниця - як кулак!

Ця культура повсюдно весною відкриває ягідний сезон і першою починає плодоношення в новому саду. Її плоди за наявністю вітаміну С займають друге місце після смородини, а за наявністю фолевої кислоти перевершують практично всі культури саду, в зв’язку з чим вони особливо корисні при лікуванні поліартритів (подагри) та інших захворювань, пов’язаних з надмірним відкладанням солей.

Зважаючи на те, що суниця є багаторічною культурою, система підживлення насаджень цієї смачної ягоди має свої особливості.

1. Курячий послід хороший тим, що містить високий відсоток азоту, без якого суниця не здатна призвести великих, соковитих і солодких плодів. Використовується курячий послід як підгодівля в рідкому вигляді. Стандартний розрахунок: 1 л пташиного посліду на 10 л води. Щоб не спалити рослини приготований розчин повинен простояти близько трьох днів.

2. Кисломолочні продукти, наприклад сироватка. Для полуниці слабокислий грунт — саме добре середовище для розвитку і плодоношення. У цьому плані застосування для полуниці добрив з кисломолочними продуктами гарне рішення зробити грунт саме таким. Рекомендується використовувати кисломолочні продукти разом із золою, гноєм і перегноєм. Якщо зробити обприскування розведеним молоком, можна надовго забути про деяких комах-шкідників, наприклад, таких як попелиця і кліщ.

3. Добрива для полуниці з хліба дуже добре впливають на розвиток рослини. З досвіду дачників, вже доведено, що ягода дуже добре відгукується на підгодівлю з дріжджів. Добрива для полуниці з хліба готуються дуже просто: засушений хліб вимочується у воді до бродіння, дозрівання наступає приблизно через шість-десять днів. Отриманий розчин розводиться водою у співвідношенні 1:10.

Дріжджі створюють сприятливі умови для росту полуниці. Завдяки дріжджовому грибку грунт подкисляется, ягода отримує необхідне харчування. Таким чином, хлібна підгодівля діє, як добриво полуниці для великих ягід.

4. Для багатьох дачників кропива вважається травою-бур’яном, проте вони навчилися використовувати її в якості гарного добрива. Кропива — справжній цілющий еліксир для ягід. Готується підгодівля просто: необхідно зібрати побільше кущів кропиви, помістити їх в ємність, залити водою (якщо є можливість, то дощовою). Потім придавити кропиву яким-небудь вантажем і накрити ємність сіткою.

Два рази на день кропив’яний настій слід дуже добре перемішувати. Перед тим як почати позакореневе підживлення, розчин розводиться водою з розрахунку 1:20. Кропив’яне добриво для полуниці містить в легкозасвоюваній формі калій і азот. У грунті після поливу з’являється велика кількість дощових черв’яків.

 
 

Повернутися
30.04.2015
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...