Який термос краще обрати?

 Що таке термос, відомо кожному. Ця посудина, що дозволяє зберігати температуру поміщеного всередину продукту, знайшов собі застосування в різних сферах життя. Термос супроводжує в нелегкому шляху альпіністів, підкорювачів бурхливих рік, та й різних інших мандрівників. Рибалки, грибники і просто любителі вилазок на природу теж воліють мати при собі запас гарячого напою.

 Термос потрібен і в повсякденному житті. Завдяки йому можливо з'їсти гарячий домашній обід де завгодно, і навіть будинку, де немає проблем з розігріванням їжі або води, цю посудину прігождается для заварювання і настоювання лікарських рослин і ароматних трав'яних чаїв.
Те, що термос - річ корисна, сумнівів не викликає, але як з безлічі наявних моделей вибрати кращий? На які критерії орієнтуватися при покупці, крім ціни, дизайну і виробника?

Не «який», а “для чого»?

Перед тим, як купувати термос, визначтеся, для чого він вам потрібен .Для домашніх потреб краще обрати термос з широким горлом і універсальною пробкою. Термос зі скляною колбою буде чудовим варіантом для заварювання трав’яних чаїв. А вірним супутником туриста стане легкий вакуумний термос.

Термоси для напоїв мають вузьке горлечко, завдяки якому менше віддають тепла. Вони бувають двох видів: із кнопкою на кришці, натиснувши на яку, можна відразу вилити вміст; і з кришкою, що відкручується. Деякі моделі мають трубочку. Вони згодяться для батьків: у такому термосі можна носити чай або сік в школу, не хвилюючись, що дитина випадково обіллється. Помпові термоси зазвичай великі, тому їх найкраще використовувати вдома. Термоси для твердої їжі мають велику горловину. Аби тепло зберігалося краще, такий термос потрібно заповнювати повністю: чим більше залишиться вільного місця, тим швидше охолоне їжа.

Для любителів риболовлі або тих, хто займається водними видами спорту, підійде непотопаючий термос: навіть наповнений, він не тоне.

Визначившись із типом термоса, зверніть увагу на колбу. Сталева колба буває зі звичайної (може заіржавіти) або нержавіючої сталі. Вона зберігає температуру продуктів не гірше, ніж скляна, і набагато міцніша. Однак вона важить більше, і її складніше мити. Пластмасова колба, крім невеликої ваги, інших достоїнств не має. Вона добре вбирає сторонні запахи і барвники, а при нагріванні легко їх виділяє. Вибір колби, а точніше, термоса з колбою із певного матеріалу, залежить від того, куди ви плануєте його брати. Зрозуміло, що скляна колба досить легко може пошкодитися, тому такий термос буде не найкращим напарником у подорожі. Він може легко пошкодитися при падінні на землю, і може втратити свої корисні властивості. Але скляний термос стане незамінним варіантом для вашого дому – він гігієнічніший. 
Вважається, що з точки зору якості зберігання продуктів скляна колба зручніша та якісніша, ніж металева. Скляна колба чудово зберігає тепло і легко відмивається від залишків напоїв чи їжі. Але вона може легко тріснути.

Перед тим, як купувати термос, слід відкрити кришку: неприємний запах означає, що термсос виготовлено із неякісних матеріалів. Потрусіть термос, аби перевірити, наскільки добре закріплена колба в корпусі. Торохкотіти не повинно. Оцініть герметичність пробки: кільце ущільнювача між пробкою і горловиною колби термоса має бути підігнане ідеально.

Обираючи термос, обов’язково врахуйте, що ви обираєте річ не на один день, тому зверніть увагу на наступні поради.
• При струшуванні термоса ви не повинні чути сторонніх звуків чи тремтіння. Якщо ви чуєте, як колба стукає об стінки ємності, це свідчить про те, що вона погано закріплена і, швидше за все, служитиме погано. 
• Відкрийте пробку і понюхайте термос всередині. Якщо відчуєте неприємний запах – перед вами виріб із неякісних матеріалів. Таку річ краще не купувати, оскільки продукти, які ви в ній зберігатимете, вбиратимуть в себе шкідливі речовини. 
• Перевірте пробку, наскільки щільно вона закручується. Якщо вона прилягає не щільно, термоспогано зберігатиме тепло. 
• В домашніх умовах можна провести невеликий тест: наповніть термос окропом, закрийте пробку і почекайте 10 хвилин. Зверніть увагу, що корпус термоса не повинен нагріватися. Якщо ви помітили такий недолік, краще спробуйте повернути покупку в магазин.

Не забувайте про те, що за термосом треба доглядати. Якщо ви користуєтеся ним щодня, звикайте до регулярного чищення. Термос треба мити теплою водою, а після цього протирати сухою тканиною із зовнішнього боку. Залиште термос відкритим, щоб він просох всередині.

Щоб термос краще зберігав температуру і прослужив довше, намагайтеся не заливати в нього газовану воду, гарячу олію або розсоли. Не залишайте напій в термосі більш ніж на два дні. Порожній термос закривайте не щільно, щоб у ньому не з’явилося неприємних запахів. Якщо в термосі з’явився неприємний запах, насипте у колбу 3–4 ст. ложки соди, заповніть окропом і залиште на 30–40 хв.

Щоб термос довше зберігав їжу або напої гарячими, слід прогріти колбу безпосередньо перед заповненням: залийте окріп в колбу, дайте їй нагрітися, вилийте окріп і заповніть продуктами. Для холодних напоїв колбу слід заздалегідь охолоджувати кубиками льоду.

У термос зі скляною колбою, який принесли з холоду, заборонено заливати окріп – скло може тріснути. Скляну колбу потрібно розігріти поступово.


Повернутися
22.10.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...