Ставка на садівництво

Фермерам-садівникам варто підготувати заявки на державну фін допомогу

Нову стратегію озвучив під час представлення проекту бюджету 2018 року на аграрному комітеті перший заступник міністра агрополітики та продовольства Максим Мартинюк.

 Загалом у 2018 році на пряму підтримку АПК збираються спрямувати 6,3 мільярда гривень.

 Із них на розвиток фермерських господарств піде один мільярд, два мільярди на бюджетні дотації, ще майже мільярд — на здешевлення вітчизняної сільськогосподарської техніки, а  2,3 мільярда гривень уряд планував віддати на підтримку тваринництва.

 Але в аграрному комітеті Ради не проти змінити цільове спрямування «тваринницьких»  2,3 мільярда, виділивши з них ще два мільярди на бюджетні дотації. При цьому ніхто не збирається змінювати сам механізм дотацій.

 Заслуговує на окрему увагу запропонований урядом розподіл бюджетних грошей, виділених для підтримки фермерського бізнесу.

 «Половина з мільярда гривень піде на підтримку кооперативів. Решту коштів розділять на три групи господарств. Перша — нові фермери, які хочуть отримати підтримку, але до банку не можуть піти, бо не мають кредитної історії та надійного предмета застави. Друга — сімейні ферми. Третя — вже діючі фермерські господарства. Очікуємо, що така стратегія дасть низку виробничих проривів: збільшення кількості фермерських господарств, робочих місць і, як результат, — середнього класу, який у всіх країнах є драйвером розвитку», — каже Максим Мартинюк.

 За словами заступника міністра, Мінагрополітики також робитиме ставку на підтримку фермерів, які займаються овочівництвом, ягідництвом і загалом садівництвом. Крім того, можуть розраховувати на підтримку й виробники, які застосовують проекти з альтернативної енергетики, якщо вони вписуються  в аграрний процес.

 Наскільки ефективним буде такий розподіл у масштабах галузі, покаже час, а от акцентованим групам фермерів варто подумати над індивідуальними програмами розвитку.Щоб оперативно скористатися поки що віртуальним, але вже внесеним у законодавче поле шансом отримати омріяну матеріальну підтримк  від держави.

http://www.umoloda.kiev.ua


Повернутися
22.10.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...