Борщ дешевий, коли без м’яса…
Чи не щодня на деякі продукти харчування (курятину, м’ясні вироби, сири, крупи) ціни ростуть. Ще влітку експерти прогнозували осіннє подорожчання яєць, борщового набору та фруктів. З початку 2017 року курятина подорожчала майже на 30%. З осені свинина та телятина перетнули стогривневу позначку (ще влітку за кіло свинячої шинки просили 80 гривень, хорошої телятини — 90-100). Подорожчання яєць і курятини експерти пов’язують з високим попитом на українську продукцію на зовнішніх ринках. Є інша причина росту цін на м’ясо – у домашніх господарствах щороку скорочується поголів’я худоби, свиней.
Ціни на домашню городину, яка входять до “борщового набору”, з літа значно не виросли. Купка часнику (три-чотири головки) – 10 гривень, кілограм домашньої цибулі – 10 гривень, картопля – 6−7, морква – 10, буряк – 8, білокачанна капуста – 5, савойська – 30, червоний болгарський перець – 20 грн., помідори – 14. Свіжі печериці – 36 гривень (у супермаркетах – 38−40 гривень за кілограм).
А ось домашні яйця подорожчали. За штуку просять 3, 50 гривні. “Державні” коштують 2,20−2,50 грн. Півторалітрова пляшка молока – 15-20 гривень.
Ціновий стрибок – у винограду, особливо закордонного. За кілограм іспанського кишмишу розкошелитися на 40 гривень, за кіло молдовського просять 30-35 гривень, український на 5−10 гривень дешевший. Розчарували ціни на іспанські мандарини – 60 гривень за кіло. Лимони – 45 гривень, хурма – 65, банани – 25.
← Повернутися