За осінню працю сад вам буде вдячний

З приходом осені у всіх любителів-садівників з’являється дуже багато справ в саду. Потрібно і врожай зібрати, обробити садові рослини від паразитів.

Захисне обприскування фахівці рекомендують проводити саме восени. Цей день повинен бути без дощу, сухим і без заморозків. У той час, коли дерева цвітуть, плодоносять і дозрівають, вони не потребують захисту від різних дрібних шкідників. Про те, як і чим обприскувати сад восени, можна дізнатися з цієї статті.

Восени потрібно обов’язково обробити ділянку спеціальними препаратами. Запастися ними потрібно вже зараз.

Мідний купорос. Розчин 1-2% цього препарату застосовують для обприскування проти парші яблуні, фруктової гнилі та ін. Розчин готують так: кристали купоросу спочатку заливають невеликою кількістю гарячої води (для кращого розчинення), потім доливають холодну. Так як в чистому вигляді купорос обпікає рослини, то в розчин необхідно додавати гашене вапно або соду (1: 2). Розчин готують тільки в дерев’яній або емалірованій посуді!

Бордоська рідина. Суміш розчину вапняного молока і мідного купоросу. Застосовують 1% бордоською рідиною. Готують так: в дерев’яній або емальованому посуді в невеликій кількості гарячої води розчиняють 1 кг мідного купоросу, потім розводять в 50 л холодної води. В іншому посуді поступово гасять 1 кг негашеного вапна, Потім доливають 50 л води і проціджують. Перед обприскуванням розчин мідного купоро  краще прилипав, можна додати 100 г цукру на 100 л розчину або стакан мучного клейстеру на відро розчину.

Якщо немає можливості приготувати розчин самостійно, то бордоську рідину можна купити в магазині.

Бордоською користуються в теплу суху погоду (але не перед дощем!). Не можна обприскувати в сиру погоду і в спеку, коли можливі опіки на листках і плодах. Витрата – 10 л на плодове дерево. Застосовується проти парші яблуні та груші, плодової гнилі та ін. При борошнистих росах бордоську не застосовують.

Карбамід. Ще один препарат для обробки саду восени. Його частіше застосовують у яблуневих і грушевих садах. Обробку проводять, коли обпаде 50% листя. На 10 л беруть 700 г сечовини й обприскують дерева та ґрунт під ними. Механізм дії препарату простий - листя швидше перегниває, і спори грибків, що знаходяться у ньому, не доживають до весни. 

Препарат - екологічно чистий і для людини нешкідливий. Але поспішати не потрібно. Якщо обробити сад занадто рано - листя одержить опіки і передчасно обсиплеться, погіршивши зимостійкість дерев. 

Недолік цього азотного добрива - воно швидко розкладається на відкритому повітрі. 

Залізний купорос. Якщо у вас сад старий, то обов'язково обприскайте його восени залізним купоросом. Він допоможе розправитися з лишайниками, мохами, цитоспорозом, чорним раком і грибковими хворобами. Завдяки цьому препарату дерева підсилять ріст і підвищать урожайність. До того ж залізний купорос швидко окисляється і стає практично нешкідливим для людини. На 10 л води беруть 300-400 г залізного купоросу. 

Препарат малоефективний проти грибкових хвороб. 

 Сірка. Палаюча комова сірка застосовується для дезінфекції підвалів та інших приміщень, призначених для зберігання овочів, мелена сірка застосовується для запилення проти шкідників, борошнистої роси та інших грибкових хвороб (на аґрусі її застосовувати не можна).

Сода кальцинована. Хороша тим, що не залишає опіків на рослинах. Застосовується для обприскування агрусу і смородини проти мучнистих ріс в дозуванні: 20-50 г на 10 л води. Аби краще прилипало, додають 30 г мила або 2 ст. ложки цукру.

Садова замазка. Хороший засіб для замазування ран при обрізанні уражених дерев, очищенню стовбурів і великих гілок. Продається в готовому вигляді в магазинах. Можна зробити самостійно в такий спосіб: в рівних кількостях беруться віск, несолоне нутряне сало і каніфоль, все підігрівається на повільному вогні. При варінні суміш регулярно помішують дерев’яною лопаткою для отримання однорідної маси.

Приготована таким способом замазка оберігає від загнивання кору і деревину. Замість замазки можна використовувати фарбу на рослинному маслі – оліфі.

Оскільки використовувані для обприскування препарати досить агресивні, слід уникати їх потрапляння в очі, на волосся і шкіру: краще захиститися окулярами, рукавичками та спецодягом. Після закінчення обприскування обов'язково промийте обприскувач. Швидше за все, він не буде використовуватися до весни, а засохлу бордоську суміш видалити з нього набагато складніше, ніж свіжу.


Повернутися
13.10.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...