Зберігай весь врожай!

Уже стала банальною фраза, що головне не тільки виростити хороший урожай, важливіше – зберегти його. Зберегти урожай до весни – це завдання, яке восени вирішує майже кожен садівник-городник.

Умови збереження врожаю – це підтримка при зберіганні оптимальної температури і вологості. Крім зовнішніх умов зберігання, на збереження врожаю впливають ще такі фактори, як тара зберігання і способи закладки продукції.

Існує ряд нескладних правил, яких потрібно дотримуватися при зберіганні фруктів і овочів, щоб понести мінімальні втрати при зберіганні урожаю до весни. Отож, як найкраще зберігати…

Моркву

Для зберігання в підвальному приміщенні коренеплоди пересипають піском. Укладені в «пірамідки», вони не повинні торкатися один одного. Нижні кладуть на шар піску (2 – 2,5 см). «Головки» морквин направляють назовні. 

Моркву перед зберігання треба обов’язково просушити, але не на сонці, а в приміщенні з температурою 10–12 ОС і вологістю 90–95%. Відсіяти треба моркву з будь-якими вадами.
Зберігати можна різними способами: насипом в льохах і підвалах; у піску (насипати шаром до 3 см, зверху розкласти моркву так, щоб коренеплоди не торкалися один одного, а зверху знову вкрити піском шаром 2 см, і так чергуючи шари); у ящиках і кошиках.

Складіть суху моркву в коробки, засипте цибулинням, можна і хвойною тирсою. Можна додати хрін: на шар щільно покладеної моркви покладіть корінь хрону і зверху присипте шаром цибулиння. Хрін має бактерицидну дію, вбиває мікроби і якщо з’являється гниль, то він знищує її. Далі у коробках зробіть невеликі дірочки й опустіть їх у підвал. Зберігається морква до наступного врожаю.

Буряк

Щоб буряк зберігався максимально довгий період, потрібно забезпечити йому оптимальні умови для зберігання. Першим пунктом у зберіганні буряка, буде правильне прибирання овоча з городу. Збирають буряк, як правило, у другій половині осені, при ясній, сухій погоді. Після складання буряк, потрібно ретельно просушити, робиться це відразу ж після збирання, якщо погода залишиться сухою і сонячною.

Найкращі умови для зберігання буряків – це підвал або льох, де: темно, температура від 0 до 2 ОС, вологість 90–92%, природна циркуляція повітря. За температури 4 градуси вище нуля у буряка починає проростати бадилля, а це суттєво скорочує термін зберігання.

Можна зберігати його різними способи: поза приміщення (у траншеях і ямах); у приміщенні (у погребі, підвалі, темній кімнаті, на балконі або в холодильнику); насипом у засіках або у ящиках і кошиках; пірамідками на полицях або в ящиках з піском; на картоплі, в ящиках або мішках. При зберіганні насипом на підлогу під буряки краще поставити дерев’яну решітку (піддон) для циркуляції повітря.

Буряк добре зберігається з картоплею. Його укладають поверх картоплі в один шар. Картопля віддає зайву вологу бурякам, які її потребують.

Чудовий спосіб зберігання – у піску. Але пісок треба обов’язково прожарити на сонці або в духовці. Буряк треба пересипати таким чином, щоб плоди не торкалися один одного, а зверху шар піску був не менше 2 см.

Добре зберігається буряк, пересипаний сіллю або припудрений просіяним деревним попелом чи порошком крейди або перекладений листям папороті. Можна зберігати буряк в торфі, тирсі або стружці.

Цибулю

Не можна прибирати цибулю і часник раніше встановленого терміну, з вологими шийками, які стають причиною гниття. Перед тим, як зберігати цибулю або часник на горищі, в погребі чи в квартирних умовах, їх потрібно висушити на сонечку в вітряний день.
Після збору врожаю в теплу погоду цибулю залишають полежати на грядці при 30-35°С, а при необхідності досушують в сараї, під навісом або в добре провітрюваному приміщенні.

 
 Значною мірою тривалість зберігання цибулі залежить від сорту. Гострі сорти, від яких при нарізанні течуть сльози, зазвичай зберігаються краще, ніж солодкі і напівсолодкі.

Зберігати цибулю треба в теплому, сухому погребі з температурою близько нуля або трохи вище. Але не рекомендується зберігати цибулю в тому ж приміщенні, що й картоплю, буряк та інші овочі, які вимагають більшої вологості.

Для зберігання можна використовувати ящики, сітки, тканинні мішки, кошики і навіть капронові панчохи. Але не поліетиленові пакети – вони не пропускають повітря! Тара має бути такою, щоб цибулини добре провітрювалися. Не можна складати цибулю товстим шаром, інакше вона на дні може загнити.

Дехто зберігає цибулю вдома, сплітаючи її у коси. Виходить і зручно, і красиво, і повітря вона дезінфікує. Температура у приміщенні, де зберігається цибуля, має бути в межах 18–20 ОС.

Якщо ви зберігаєте цибулю в погребі, періодично (раз у 3–4 місяці) перебирайте її, видаляючи підгнилі цибулини, щоб гниття не поширилося на здорові. Вибирати треба і пророслі цибулини. До речі, проти проростання цибулі є засіб. Дехто після обрізання сухих коренів обмазує «дупку» вапняною пастою. Посадити таку цибулю на зелень вже не вдасться, але зате вона довго зберігатиметься.

Часник

Умови зберігання часнику такі ж, як і для цибулі. За рекомендаціями досвідчених городників, найкраща температура для зберігання часнику – від -3°С до +1°С. Якщо неможливо забезпечити постійний холод, тоді краще залишити часник на весь строк зберігання при температурі близько 16°С.
Слід врахувати, що якщо температура впаде нижче 16°С, то часник яровизується, а якщо температура підвищиться до 22°С, то зменшується маса цибулини. Середні температури позначаються на плодах гірше, ніж найнижчі або найвищі, а також їх перепад.

Ярий часник (його садять навесні) не стрілкується і краще зберігається, ніж озимий (посаджений під зиму). Оптимальна температура зберігання часнику – 10–15 ОС. Для озимого часнику температура має бути 2–4 ОС. У кожному разі у приміщенні не має бути надто сухо, щоб часник не висох, і надто волого, інакше зацвіте.

Деякі господині зберігають часник в полотняних мішечках, пересипаючи цибулинням. Можна головки перед закладанням на зберігання сполоснути в дуже концентрованому розчині солі, висушити. Така обробка допомагає вбирати зайву вологу з повітря і захистити часник від шкідників і хвороб.

Якщо ви зберігаєте часник на кухні, де температура 18–25 ОC, не тримайте його в поліетиленових пакетах: у них часник задихається, пріє і загниває. Найкраще зберігати часник у мішечках зі щільної тканини.

 Якщо ви прислухаєтеся до всіх цих порад, то у вас не виникне проблем з тим, як зберігати врожай овочів взимку.


Повернутися
13.10.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…