Додайте гостроти!

Як вирощувати гострий перець на городі, гадаємо, усім відомо. А ми поділимося певною інформацією для тих, хто хоче мати його під рукою цілий рік, зриваючи стручки з горщика на підвіконні.

Виростити кімнатний перець не складно – було б, досить світле місце, та легке провітрювання. У теплу пору року горщик можна виставити на балкон або навіть винести в сад, забираючи назад в приміщення на час нічного похолодання.

Цвісти декоративний перець починає зазвичай в травні і продовжує робити це все літо. Особливо ефектно він виглядає у серпні, коли на гілках висять плоди, пофарбовані в залежності від ступеня зрілості, одночасно і квіти, продовжують розкриватися до пізньої осені.

Догляд за декоративним перцем потрібний невеликий. Насіння висівають в самому кінці зими або в першій половині березня. Горщики краще накрити прозорою плівкою або склом. Як і всі перці, він важко переносить пересадку. Тому краще використовувати торфоперегнійні горщики або торф’яні таблетки, які після появи сходів поміщають в тепле і світле місце. Зазвичай це відбувається не пізніше, ніж через три тижні, але в окремих випадках може затягнутися і на місяць.

Як і городні сорти перцю, кімнатні теж вимогливі до умов вирощування. По-перше, доведеться забезпечити їм певний температурний режим: вдень – 22, вночі 17 градусів. Перегрів – погано, а переохолодження – ще гірше. Тому, коли вже ночі стануть холодними, доведеться горщики переставляти з підвіконня. По-друге, біля горщиків завжди мусить стояти широка посудина з водою, бо сухість повітря дуже негативно позначається на рослинах. Ну, і поливати, звичайно, треба так, щоб земляна грудка не пересихала, причому – тільки теплою водою, бо корінці втратять здатніть всотувати поживні речовини з ґрунту. Спушувати ґрунт в горщику теж обов’язково, але мілко – на сантиметр. По-третє, доведеться взимку додатково освітлювати кущики, аби родили. Тривалість дня для кімнатного перцю мусить бути 12-14 годин.

Найпоширеніші і популярні сорти – це «Алладін», «Кармен», «Курйоз», «Вогник», «Острів скарбів», «Пупсик», «Наречена», «Сузір'я і багато інших. Серед них є як солодкі сорти, так і гострі. До речі, всі плоди можна і потрібно вживати в їжу, вони дуже корисні. Цвіте і радує урожаєм перець при правильному догляді зазвичай кілька років поспіль. 

На сьогодні вибір кімнатних сортів перцю є. Найкраще, звичайно, обрати кущові сорти: компактні, ошатні, вони стануть ще й постійною прикрасою вашого підвіконня, розмалюють його різними барвами плодів.


Повернутися
29.09.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...