Щоб коса-до пояса…

Посічене, ослаблене або всіяне лупою... Подібні проблеми з волоссям не тільки псують настрій, а й викликають дискомфорт, завдають чимало клопоту. І боротися з ними не так просто, адже причини «волосяного бунту» можуть бути різні — як внутрішні негаразди в організмі, так і неправильний догляд за шевелюрою. Відповідно — і способи боротьби з проблемою в кожному випадку свої. Та є кілька загальних правил, про які варто пам’ятати тим, хто прагне мати здорове і красиве волосся.

 Допоможе… реп’ях!

«Найчастіше проблеми волосся пов’язані з певним дисбалансом в організмі, — пояснює  косметолог Юлія Гагаріна, фахівець із проблем волосся. — Тому в таких випадках насамперед раджу не панікувати, а звернутися за порадою до терапевта, ендокринолога, дерматолога чи трихолога, який безпосередньо спеціалізується на цій проблемі. Адже на стан волосся може впливати що завгодно — порушення функції шлунково–кишкового тракту, нер­вової чи ендокринної системи. Волосся чутливе до нестачі вітамінів, зневоднення організму, різко реагує на стреси і гормональні порушення. Негативно впливають на нього різкі зміни температури та вологості повітря, поганий стан довкілля, а також неправильно підібрані засоби догляду.

Для того щоб волосся стало густішим, Юлія Гагаріна радить спробувати, зокрема, реп’яхову сироватку. «У цьому препараті всі компоненти націлені на покращення кровообігу шкіри голови і зміцнення мікрокапілярної сітки, — зауважує фахівець. — У результаті такого догляду покращується живлення фолікулів і волосся швидше росте. Наносити препарат можна як на сухе, так і вологе волосся. Це засіб на водяній основі, яка швидко висихає».

Для кращого ефекту Юлія Володимирівна рекомендує поєднувати сироватку з реп’яховою олією. Комплексний догляд має таку послідовність. Перший день: (увечері, за кілька годин до сну) треба втерти невелику кількість реп’яхової олії в корені волосся, не змивати. На подушку можна підстелити рушник і лягати спати. За ніч шкіра максимально вбере засіб. Другий день: (уранці) помити голову м’яким шампунем. Промити голову, можливо, доведеться кілька разів. Увечері на корені волосся намастити сироватку, втерти і не змивати. Третій день (уранці) на корені нанести сироватку, втерти і не змивати. Увечері, за кілька годин до сну, втерти невелику кількість олії. Протягом 21 дня догляд повторювати за цією схемою. Потім — сім днів перерви. При потребі терапію повторити.

При дифузному випадінні волосся (коли воно стає тоншим і зменшується його кількість) покращення настає через два місяці, зауважує Юлія Гагаріна. Це у випадку, якщо не існує додаткових внутрішніх джерел цієї проблеми.

Не “мастіть» собі голову

Лупа — це справді прикро. «Сніг», натрушений зі шкіри голови, не тільки спотворює «естетичну картинку», а й додає неприємних відчуттів: шкіра голови свербить, коси тьмяніють, рідшають. Часто проблеми волосся пов’язані з такими захворюваннями, як псоріаз, інфекції шкіри. Багато клопоту завдає себорейний дерматит. Якщо лупа найчастіше виникає через суху шкіру голови, то при себореї лущиться жирна шкіра, а волосся стає масним.

«І лупа, і себорейний дер­матит мають грибкове походження, — пояснює Юлія Гагаріна. — Його спричинює сапфорит (мікроорганізм, який є практично в кожної людини). Коли імунна система з якихось причин дає збій, то мікроорганізми, в тому числі й цей гриб, виходять з–під контролю, перетворюються з наших сусідів на ворогів. «Себорейні гриби» концентруються довкола сальних залоз, які виділяють специфічний жирний секрет, необхідний для їх зростання і розвитку. Таких залоз на шкірі багато, відповідно і локалізація проблеми різна. Якщо грибок розвивається на шкірі голови — випадає волосся. Якщо на обличчі — з’являються вугрі, в паху — шкірочки жовтуватого кольо­ру, які нагадують псоріаз».

Оскільки лупа, випадіння волосся зазвичай виникають через якусь внутрішню «поломку», Юлія Володимирівна радить ретельно стежити за станом власного здоров’я, повноцінно та збалансовано харчуватися, дотримуватися елементарних правил гігієни. Раз на півроку або на рік варто проходити основне обстеження — огляд профільних спеціалістів, загальний комплекс аналізів. Як відомо, краще перехопити прикрий процес на початковій стадії, аніж потім тривалий час боротися з негативним наслідками.


Повернутися
29.09.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...