Підкажемо, коли і як копати моркву та буряк…
Питання: «Коли викопувати буряк?» терзає як початківців городників, так і вже досить досвідчених, оскільки від правильно обраних строків збирання залежить багато чого: і смакові якості коренеплодів, і вміст вітамінів в них, і здатність до тривалого зберігання без вірогідності зараження гниллю.
Хоча вирощування моркви та буряка відбувається приблизно однаково, коли справа доходить до збирання врожаю, багато городників дотримуються правила: морква збирати після заморозків, а буряк - до. Морквина цілком благополучно переносить заморозки і навіть після випадання першого снігу не підморожується, якщо перед цим прим'яти її бадилля до землі. Викопування моркви під снігу досить широко практикується ще й тому, що такий спосіб дозволяє коренеплодам охолодитися перед закладкою на зберігання. Адже якщо прибирати морква в теплу погоду, зберігатися вона буде гірше. Що стосується буряка, більшість дачників переконані, що до перших заморозків вона вже повинна бути викопана. Хоча при сухій осінній погоді буряк відмінно себе почуває в землі, зберігається значно краще, ніж в підвалі або льосі, і надалі коренеплоди відрізняються високою лежкістю. Інша справа - дощова осінь. У такому випадку висока ймовірність, що коренеплоди занадто наситяться вологою і швидко почнуть псуватися. Для довгого зберігання така буряк вже не підійде. Саме тому городники вважають за краще не ризикувати, і не залишати буряк в землі надовго, щоб не позбутися в результаті всього врожаю.
Намагайтеся не збирати урожай в дощ. Адже окрім прибирання, його потрібно очистити від землі і підсушити. Щоб правильно визначити, коли копати буряки, потрібно спостерігати за погодою і за коренеплодом. Збирають буряк з грядки, якщо з’явилися нарости. Нарости на листках і коренеплодах буряків говорять про те, що овоч дозрів. Якщо ви сумніваєтеся, то викопайте один буряк і подивіться, наскільки він дозрів.
Технологія прибирання столового буряка приблизно така ж, як і моркви:
за допомогою лопати викопайте овочі з грядки, намагайтеся копати глибоко, щоб не пошкодити коріння; обтрусіть коренеплоди від землі розкладіть вдень на декілька годин просохнути; просушіть; видаліть бадилля.
Обрізати головки коренеплодів краще конусоподібно, по поверхні сплячих бруньок, на глибину 2-3 мм. Після обрізування гички коренеплодів занесіть в сарай на кілька днів, чим забезпечите тривале зберігання їх і легкого просушування.
Викопану буряк і моркву краще зберігати в підвалі або в погребі, оскільки температура там для тривалого зберігання сама відповідна. Не варто зберігати овочі на балконі, якщо він у вас не засклений, - в таких умовах весь урожай рано чи пізно замерзне, і ваші праці протягом усього сезону будуть марні. У погребі можна спорудити спеціальні полиці, щоб миші не дісталися до овочів. Якщо ж така напасть вам не страшна, насипайте буряк і моркву в звичайні засіки або в ящики. Іноді ці коренеплоди пересипають піском або вмочують у глину для кращого збереження, але при температурі до +3 градусів вони й самі відмінно зберігаються всю зиму без додаткової обробки.
← Повернутися