Підкажемо, коли і як копати моркву та буряк…

Питання: «Коли викопувати буряк?» терзає як початківців городників, так і вже досить досвідчених, оскільки від правильно обраних строків збирання залежить багато чого: і смакові якості коренеплодів, і вміст вітамінів в них, і здатність до тривалого зберігання без вірогідності зараження  гниллю.

 Хоча вирощування моркви та буряка відбувається приблизно однаково, коли справа доходить до збирання врожаю, багато городників дотримуються правила: морква збирати після заморозків, а буряк - до. Морквина цілком благополучно переносить заморозки і навіть після випадання першого снігу не підморожується, якщо перед цим прим'яти її бадилля до землі. Викопування моркви під снігу досить широко практикується ще й тому, що такий спосіб дозволяє коренеплодам охолодитися перед закладкою на зберігання. Адже якщо прибирати морква в теплу погоду, зберігатися вона буде гірше. Що стосується буряка, більшість дачників переконані, що до перших заморозків вона вже повинна бути викопана. Хоча при сухій осінній погоді буряк відмінно себе почуває в землі, зберігається значно краще, ніж в підвалі або льосі, і надалі коренеплоди відрізняються високою лежкістю. Інша справа - дощова осінь. У такому випадку висока ймовірність, що коренеплоди занадто наситяться вологою і швидко почнуть псуватися. Для довгого зберігання така буряк вже не підійде. Саме тому городники вважають за краще не ризикувати, і не залишати буряк в землі надовго, щоб не позбутися в результаті всього врожаю.

Намагайтеся не збирати урожай в дощ. Адже окрім прибирання, його потрібно очистити від землі і підсушити. Щоб правильно визначити, коли копати буряки, потрібно спостерігати за погодою і за коренеплодом. Збирають буряк з грядки, якщо з’явилися нарости. Нарости на листках і коренеплодах буряків говорять про те, що овоч дозрів. Якщо ви сумніваєтеся, то викопайте один буряк і подивіться, наскільки він дозрів.

 Технологія прибирання столового буряка приблизно така ж, як і моркви:

за допомогою лопати викопайте овочі з грядки, намагайтеся копати глибоко, щоб не пошкодити коріння; обтрусіть коренеплоди від землі розкладіть вдень на декілька годин просохнути; просушіть; видаліть бадилля.

Обрізати головки коренеплодів краще конусоподібно, по поверхні сплячих бруньок, на глибину 2-3 мм. Після обрізування гички коренеплодів занесіть в сарай на кілька днів, чим забезпечите тривале зберігання їх і легкого просушування.

Викопану буряк і моркву краще зберігати в підвалі або в погребі, оскільки температура там для тривалого зберігання сама відповідна. Не варто зберігати овочі на балконі, якщо він у вас не засклений, - в таких умовах весь урожай рано чи пізно замерзне, і ваші праці протягом усього сезону будуть марні. У погребі можна спорудити спеціальні полиці, щоб миші не дісталися до овочів. Якщо ж така напасть вам не страшна, насипайте буряк і моркву в звичайні засіки або в ящики. Іноді ці коренеплоди пересипають піском або вмочують у глину для кращого збереження, але при температурі до +3 градусів вони й самі відмінно зберігаються всю зиму без додаткової обробки.


Повернутися
22.09.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.