Підкажемо, коли і як копати моркву та буряк…

Питання: «Коли викопувати буряк?» терзає як початківців городників, так і вже досить досвідчених, оскільки від правильно обраних строків збирання залежить багато чого: і смакові якості коренеплодів, і вміст вітамінів в них, і здатність до тривалого зберігання без вірогідності зараження  гниллю.

 Хоча вирощування моркви та буряка відбувається приблизно однаково, коли справа доходить до збирання врожаю, багато городників дотримуються правила: морква збирати після заморозків, а буряк - до. Морквина цілком благополучно переносить заморозки і навіть після випадання першого снігу не підморожується, якщо перед цим прим'яти її бадилля до землі. Викопування моркви під снігу досить широко практикується ще й тому, що такий спосіб дозволяє коренеплодам охолодитися перед закладкою на зберігання. Адже якщо прибирати морква в теплу погоду, зберігатися вона буде гірше. Що стосується буряка, більшість дачників переконані, що до перших заморозків вона вже повинна бути викопана. Хоча при сухій осінній погоді буряк відмінно себе почуває в землі, зберігається значно краще, ніж в підвалі або льосі, і надалі коренеплоди відрізняються високою лежкістю. Інша справа - дощова осінь. У такому випадку висока ймовірність, що коренеплоди занадто наситяться вологою і швидко почнуть псуватися. Для довгого зберігання така буряк вже не підійде. Саме тому городники вважають за краще не ризикувати, і не залишати буряк в землі надовго, щоб не позбутися в результаті всього врожаю.

Намагайтеся не збирати урожай в дощ. Адже окрім прибирання, його потрібно очистити від землі і підсушити. Щоб правильно визначити, коли копати буряки, потрібно спостерігати за погодою і за коренеплодом. Збирають буряк з грядки, якщо з’явилися нарости. Нарости на листках і коренеплодах буряків говорять про те, що овоч дозрів. Якщо ви сумніваєтеся, то викопайте один буряк і подивіться, наскільки він дозрів.

 Технологія прибирання столового буряка приблизно така ж, як і моркви:

за допомогою лопати викопайте овочі з грядки, намагайтеся копати глибоко, щоб не пошкодити коріння; обтрусіть коренеплоди від землі розкладіть вдень на декілька годин просохнути; просушіть; видаліть бадилля.

Обрізати головки коренеплодів краще конусоподібно, по поверхні сплячих бруньок, на глибину 2-3 мм. Після обрізування гички коренеплодів занесіть в сарай на кілька днів, чим забезпечите тривале зберігання їх і легкого просушування.

Викопану буряк і моркву краще зберігати в підвалі або в погребі, оскільки температура там для тривалого зберігання сама відповідна. Не варто зберігати овочі на балконі, якщо він у вас не засклений, - в таких умовах весь урожай рано чи пізно замерзне, і ваші праці протягом усього сезону будуть марні. У погребі можна спорудити спеціальні полиці, щоб миші не дісталися до овочів. Якщо ж така напасть вам не страшна, насипайте буряк і моркву в звичайні засіки або в ящики. Іноді ці коренеплоди пересипають піском або вмочують у глину для кращого збереження, але при температурі до +3 градусів вони й самі відмінно зберігаються всю зиму без додаткової обробки.


Повернутися
22.09.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Сучасне життя —  лернейська гідра, яка щодня нарощує нові голови замість тих, що ми вчора з такими зусиллями зрубали. Порівняння «час – це гроші» в двадцять першому столітті остаточно втратило свою актуальність. Гроші більше не мають значення, а от час має. Його не заробиш, не вкладеш, не примножиш, не подаруєш, не накопичиш, не візьмеш в кредит і навіть не вкрадеш. Він знецінює наші ресурси, забирає шанси і постійно вкорочує нам віку, даючи поблажку хіба що до вину та пірамідам.

 Ми часто забуваємо, що час — єдина річ, якою ми не можемо керувати і тратимо купу часу на читання  трактатів  про тайм-менеджмент. Говорячи, що ми маємо час, ми плутаємо підмет та додаток…

Французький поет П’єр Буаст стверджував, що час часто вбиває тих, хто намагається вбити його. Тим часом українські неокласики впевнені, що за ставленням до нього (хоча, зрештою, не лише до нього) існує тільки два типи людей: перші сидять на березі річки і чекають, доки течією пропливе труп ворога, і другі – це ті, хто цих ворогів пускає за водою…  Хоча є ще й треті. Вони, власне, і є вороги.