Йдіть до льону на «поклон»…

«Мати сіяла льон під моїм, під вікном», — співається у відомій пісні. Але ця рослина може не лише успішно потрапляти в метафори — «очі сині, як льон», — а й бути справжнім еліксиром здоров’я. Насіння льону на 62% складається з омега-3 жирних кислот, які зменшують ризик інфарктів та інсультів, зміцнюють судини і серце. За словами столичного лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської, для профілактики цих серйозних недуг достатньо споживати одну-дві чайні ложки на день. Насіння краще змолоти у кавомолці й додавати до салатів, каш. У гарячі страви ліпше класти перед поданням на стіл. Зберігати мелене насіння Оксана Скиталінська радить у холодильнику, в скляній баночці зi щільною кришкою.

Насіння льону — ефективна профілактика раку. Якщо збагачувати ним свій раціон регулярно, роками, ризик небезпечних новоутворень зменшиться удвічі-втричі. Насіння льону також зменшує прояви патологічного клімаксу. «Наукове дослідження, дані якого були оприлюднені 2007 року, показало, що дві столові ложки лляної олії в день, які можна домішувати до каші, йогурту чи соку, зменшують частоту приливів у жінок, вгамовують прискорене серцебиття, запаморочення, почервоніння шкіри. Жінка стає спокійнішою, нормалізується рівень гормонів. 40 грамів насіння на день — це м’який замінник гормональної терапії. Аби відчути ефект, необхідно вживати льон щодня протягом двох-трьох місяців. Потім зробити перерву на місяць і знову почати курс», — радить дієтолог.

Насіння льону можна додавати в енергетичний коктейль, який буде корисний для всіх. «Збийте у блендері склянку кефіру 1,5 відсотка жирності, 2 чайні ложки насіння льону, півчашки сезонних ягід (можна заморожених) і чверть банана. Вживайте напій щодня замість сніданку. Але через кілька годин обов’язково перекусіть. Корисно пити курсами — від місяця до трьох. У поєднанні з ранковими пробіжками результат буде помітний і на обличчі, і на фігурі. Шкіра помолодіє, минуть головні болі, нормалізується травлення», — запевняє лікар.

Оксана Скиталінська переконана: природа запрограмувала людину на 100—120 років життя. Чайна ложка насіння льону щодня додасть п’ять-десять років. Дієтолог радить відмовитися від ковбас, магазинних соусів, тіста. Найбільш шкідливі для здоров’я — продукти з білого борошна і цукру. Замість білого хліба споживайте чорний iз борошна грубого помелу, краще з висівками. Рослинну олію замініть на оливкову. Обмежуйте споживання солі.


Повернутися
22.09.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.