Сезон «апчхи»

Осінь  «ввімкнула» прохолодну погоду — і ось на порозі грип і застуда. До того ж сезонні овочі закінчуються, тож організму потрібен час, аби зорієнтуватися в нових обставинах і мобілізувати імунітет. Як йому допомогти? Насамперед, нагадують лікарі, не забувайте про теплий одяг — час діставати з шаф шарфи, шапки й рукавички. Адже наш організм ще не встиг адаптуватися до різкої зміни температур, тому одягатися нині слід навіть тепліше, ніж у стійкий зимовий період. Не так важливо, з якої тканини ваш осінній одяг — натуральної чи синтетичної. Головне, щоб він був легким, теплим і «дихав». За словами столичного терапевта Ольги Шидловської, теплий одяг із натуральної тканини іноді може спричинити додаткове навантаження на хребет. Тому дбайте, щоб вдяганка була легкою — навіщо вам загострення остеохондрозу? До речі, імпровізована маска з шарфа захистить від вірусів у громадському транспорті.

Також лікарі на порозі зустрічі з грипом радять підтримувати імунітет з допомогою білкової їжі (м’ясо, риба, горіхи, бобові), прянощів, а також цитрусових, які багаті на вітамін С. До речі, при застуді апельсиновий і лимонний сік лікарі вважають найкориснішими напоями. Адже склянка апельсинового соку, скажімо, містить добову норму вітаміну С, який має яскраво виражену антиоксидантну дію. У сезон гіповітамінозу для організму це — неабияка підтримка. А лимонний сік — дієвий помічник у боротьбі з вірусами, оскільки, крім вітаміну С, містить такі важливі для імунітету мікроелементи, як кальцій, залізо, мідь, фосфор, кремній і марганець. Дуже помічний у цей період теплий чай із цитриною. А також відвар шипшини. Не лінуйтеся готувати собі ці напої якомога частіше.


Повернутися
22.09.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.