Школа іде, болячки несе?

Які   недуги загрожують школярам

Навчальний процес — навантаження на організм дитини. Шкільні роки часто нагороджують малюків хронічними недугами. Під час щорічних оглядів школярів, який діти нині проходять у присутності батьків, лікарі заявляють ошелешеним батькам: ви знаєте, що у ваших сина чи доньки проблема? І часто, на жаль, не одна... Як цього не допустити?

За спостереженням педіатрів, на першому місці серед проблем зi здоров’ям у дітей — порушення опорно-рухового апарату, далі — захворювання шлунково-кишкового тракту, на третьому — проблеми з зором. Порушення опорно-рухового апарату — це переважно сколіози. Патології шлунково-кишкового тракту проявляють себе гастритами, дискенезією жовчовивідних шляхів. Малорухливий спосіб життя — основний фактор-провокатор цих недуг. Шлункові проблеми — це неправильне харчування, брак кальцію в організмі, що також пов’язано з раціоном.

На що звернути увагу батькам?

При сколіозі змінюється не тільки постава, а й внутрішні органи

— При сколіозі часто одне плече вище за інше, учень не може повністю розправити грудну клітку, відчуває значний дискомфорт, біль у спині, — пояснює «Україні молодій» лікар-ортопед Валентин Сіренко. — Якщо проблему не завважити вчасно, сколіоз розвиватиметься, погіршуючи стан здоров’я та самопочуття.

 Хвороба може призвести до викривлення хребта, грудної клітки, ребер. При появі дефектів постави змінюється зовнішній вигляд дитини, виникають порушення внутрішніх органів.

 Лікарі застерігають: важливо якомога раніше почати лікування сколіозу. А для профілактики призначають спеціальний медичний корсет, який допомагає школяреві тримати спину прямо. Батьки мають уважно стежити за поставою дитини, у разі потреби робити зауваження. Важливо розвинути гнучкість спини, зміцнити м’язи дитини, це попередить викривлення хребта.

 Щоб формувалася гарна постава, лікарі радять вибирати ранець з ортопедичною спинкою, яка повторює природний вигин хребта. Краще носити портфелі з двома лямками, а не сумки через плече, які нерідко призводять до викривлення хребта.

 — Спинка має бути жорсткою з м’якими ортопедичними вставками, тоді навантаження рівномірно розподіляється, в дитини не буде сколіозу. Бажано, щоб лямки були широкі й м’які, такі не давитимуть у плечі, — каже Валентин Сіренко.

Ситний сніданок і фрукти — на перекус

— При проблемах зі шлунком, зокрема гастриті, дитина скаржиться на болі в животі, гіркоту в роті, печію, у неї буде неприємний запах iз рота, — застерігає гастроентеролог Олександра Расевич.

 — При дискінезії з’являються сильні болі у правому підребер’ї. Закрепи або розлади шлунка, різке схуднення або набирання ваги також є тривожними сигналами. Вони підказують: школяра необхідно повести на обстеження і консультацію до лікаря.

 Найкращою профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту є правильне харчування. «Подбайте про те, щоб дитина щодня мала ситний сніданок. Це найважливіший прийом їжі, його не можна пропускати, — додає пані Олександра. — Раджу давати на сніданок молочні каші, кисломолочні продукти (йогурти, сири), чай або какао — глюкоза необхідна для роботи мозку. Якщо робите вранці бутерброд, то краще не з ковбасою, а з твердим сиром. До речі, 100 грамів сиру — добова потреба дитини в кальції. Обов’язково в раціоні школяра має бути гаряча страва, бажано на обід.

 Це найкраща профілактика гастритів. Слідкуйте, аби дитина харчувалася мінімум тричі на день і не порушувала цього режиму. Для перекусів давайте не бутерброди, а свіжі фрукти, сухофрукти».

Дитина мружиться, коли читає? Негайно до окуліста!

— Про те, що у школяра проблеми з зором, можна зрозуміти, якщо він мружиться, коли читає або дивиться телевізор, якщо дуже близько нахиляється над зошитом чи книжкою. У такому разі відразу звертайтеся до лікаря-окуліста, — зауважує офтальмолог Ольга Котвіцька. — І очам, і мозку потрібен відпочинок.

 Дитина може фокусувати свою увагу лише 20 хвилин. У цей час вона найкраще сприймає інформацію, добре зосере­джується. Потім необхідно робити перерву — на 15-20 хвилин. Але відпочинок має бути не біля комп’ютера чи телевізора, бо це додаткове навантаження на мозок та очі.

 Нехай вона побігає, пограється, зробить зарядку, поспілкується з друзями. Приділяйте більше уваги фізичній підготовці своїх дітей, стежте, аби вони як можна більше бували на свіжому повітрі. Це — основи їхнього здоров’я.

ДО РЕЧІ

Яка допустима вага ранця?

1-2 клас — 1,5-2 кг.

2-4 клас — 2,5 кг.

5-6 клас — 3 кг.

7-8 клас — 3, 7 кг.

9-11 клас — 4-4,5 кг.


Повернутися
14.09.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...