Діти ідуть до школи, а ціни-догори…

Восени ціни на продукти в Україні зростуть щонайменше на 20%, вважають експерти Асоціації постачальників торговельних мереж України. Подорожчання яєць і курятини експерти пов’язують, зокрема, з високим попитом на українську продукцію на зовнішніх ринках. За сім місяців експорт яєць зріс на 38%  (порівняно з аналогічним періодом минулого року), курятини – на 31%. Напередодні 1 вересня я вирушила на львівський Привокзальний ринок та у супермаркети, щоб дізнатися, які продукти вже подорожчали, та чи не знизився попит.

За кілограм кавуна доведеться викласти з гаманця 7-9игривень, дині – 12-15.   За кілограм винограду правлять від 35 до 48 гривень. Яблука — 10−20 гривень, груші – 35, апельсини – 30, лимони – 50, сливи – 9−12 гривень за кіло.

Ціни на “борщовий набір”: буряк – 5 гривень за кілограм, морква – 10−15, цибуля – 10, картопля – 8, кабачки – 8, капуста – 8, баклажани – 10, помідори – 8−12. У супермаркетах

 Свіжа свиняча шинка – 120 гривень, якщо з кісткою – 90, сало – 40. М’ясні обрізки для супу — 65 гривень. Кілограм телячої полядвиці — 120−130 гривень, фарш з телятини – 65 (раніше коштував 50 гривень), телятина (обрізки) – 80.

Хоча за останні місяці м’ясо подорожчало, з вересня продавці знову готуються переписувати цінники. За останні дні тушка курки злетіла в ціні відразу до 52, 95 гривні, а вартість філе перевищила 80 гривень. З початку 2017 року курятина подорожчала майже на 30%. У січні 2017-го м’ясо птиці на гуртових ринках можна було купити по 42 гривні за кілограм… В Асоціації постачальників роздрібних мереж кажуть, власники птахоферм пояснюють ціновий стрибок підвищенням собівартості виробництва курятини. Зростання мінімальної зарплати, підвищення тарифів на енергоносії та подорожчання кормів нібито не залишили птахофабрикам вибору. Це сумнівно! Зерно, яким годують птицю, за останній рік подорожчало ), на 3-4%, а м’ясо чомусь подорожчало одразу на 30%. Птахівники ще й отримали цього року рекордну державну дотацію. З січня по червень 2017 року на компенсацію аграрним підприємствам надали з державної скарбниці 1,9 млрд. грн. Ці гроші цілком могли б дозволити птахівникам утримати ціни.


Повернутися
14.09.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.