П’ять — добре, а сім — краще
Скільки фруктів і овочів має бути в щоденному здоровому раціоні?
Нові дослідження доповнюють запропоновані раніше «п’ять на день». Багатьом знайомий термін «five-a-day» («п’ять на день»), раніше запропонований англійськими вченими. Згідно з їхніми дослідженнями, для підтримки здоров’я щодня необхідно з’їдати п’ять порцій фруктів і овочів. Одна порція овочів або фруктів на день знижує ризик передчасної смерті від всіх причин на 5%, і ризик смерті від захворювань серця - на 4%.
Дієтологи наголошують, що фрукти та овочі дуже корисні для здоров'я - вони містятьантиоксиданти - речовини, які зміцнюють імунітет. Також вони багаті клітковиною,необхідною для хорошого травлення і для здоров'я серця.
Порада «п’ять на день» заснована на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Згідно з цими рекомендаціями, для доброго здоров’я необхідно з’їдати в день п’ять порцій по 80 г різних фруктів і овочів. До цього раціону відносять більшість фруктів і овочів, крім картоплі та маніоки, які містять багато крохмалю. В числі «п’яти на день «фруктів і овочів можуть бути свіжі, заморожені, сушені та консервовані продукти, а також натуральні соки.
Однак нові дослідження показали, що сім і більше порцій фруктів і овочів на день помітно корисніші, ніж раніше рекомендовані п’ять.
У дослідженні, в якому взяли участь 65 226 чоловіків і жінок, вчені використовували дані щорічного Національного дослідження здоров’я. Ці дані включають в себе опитування з метою з’ясування того, якою мірою спосіб життя британців відповідає рекомендаціям медиків.
Багато факторів, такі як відмова від куріння та вживання алкоголю, які значно впливають на загальне зростання тривалості життя, також були враховані при проведенні цього дослідження. Результати показали, що якщо споживання «п’яти на день» фруктів і овочів скорочують ризик смерті в будь-якому конкретному віці на 29%, то «сім на день» — на 42%.
Чим більше ви їсте в день фруктів і овочів, тим помітніше виражений оздоровчий ефект і більше тривалість життя. Фрукти та овочі містять антиоксиданти, які здатні відновлювати пошкоджені клітини, тим самим захищаючи нас від хвороб і продовжуючи життя.
За ступенем корисності на першому місці перебувають свіжі овочі в чистому вигляді, потім — салати і далі — фрукти. Зрозуміло, велику роль відіграють екологічні умови, де були вирощені ті чи інші культури.
Стосовно фруктових соків і консервованих фруктів, що містять цукровий сироп, то, на думку вчених, внаслідок великого вмісту цукру вони, скоріше, шкідливі для здоров’я. А овочі і деякі фрукти - продукти низькокалорійні, тому люди, які віддають перевагу фруктам і овочам в дієті, як правило, не мають проблем із зайвою вагою.
← Повернутися