Пастка… для слимака, або Як врятувати урожай

Через підвищену вологість розвелося стільки слимаків, що всі грядки вкриті слизом, а листя овочів у дірках. Як від них позбавитися раз і назавжди?

Раз і назавжди в будь-якому разі не вийде: слимаків позбутися непросто. Хоча прагнути цього треба. Адже слимаки на обійсті – справжня катастрофа! Вони пошкоджують близько 150 видів рослин, тобто харчуються практично всіма нашими городніми рослинами.

Насамперед треба розчистити ділянку від усього непотребу: камінців, купок виполотих бур’янів, дощечок, шматків плівки тощо. Ґрунт навіть у міжряддях має бути ретельно розпушеним, аби не траплялися великі грудки землі, під якими можуть сховатися ці молюски. Дуже шкідлива загущеність посадок і посівів: чим густіше, тим краще для слимаків, бо в затінку їм щонайкомфортніше. А якщо і вологість висока – тоді й поготів «готель 5 зірок». Але якщо прибрати на грядках і нижнє листя в рослин пообривати ще можна, то що робити з вологістю, коли дощі йдуть і йдуть?! Частково борються з вологою, підсушуючи ґрунт з допомогою попелу, крейди, доломіту.

Не люблять слимаки петрушки, тож ніхто не завадить вам насіяти її (навіть якщо в господарстві зайвою буде) по периметру грядок, щоб слимаки не дісталися овочів чи суниці.

Тепер перейдемо до пасток. Ні для кого з вас не секрет, що вдень ці ніжнотілі шкідники ховаються від світла і спеки у вологу тінь. Тож можна скористатися цією їхньою звичкою городові на користь. Треба через кожні три метри грядок розкласти хоча б велике листя лопуха або шматки шиферу, черепиці, щоб слимаки під них залізли. Робити це краще за все вдосвіта, коли шкідники починають ховатися. Саме там, у влаштованих пастках, ви їх і знайдете вдень, щоб зібрати і знищити. Потім зробіть ще одну процедуру, щоб ті, які лишилися, не дісталися грядок і не змогли повечеряти: насипте навколо рядків смужку суперфосфату або вапна-пушонки. Можна обпилити грядки суперфосфатом (порошком) – 30-40 г на 1 кв. м, вапном – 30 г, або сумішшю вапна і тютюнового пилу – по 20 г кож-ного.

Обпилювати треба пізно ввечері, коли слимаки вийшли на харчування, і через 15-30 хвилин процедуру повторити, бо з першого разу ви, можливо, їх тільки злегка обпекли, але не знищили.

Звичайно, якщо слимаків сила-силенна, то у вас просто терпіння не вистачить їх виловлювати. Тоді доведеться все ж таки звернутися до хімічних препаратів, зокрема – метальдегіду, який в магазині можна придбати під назвами «Мета» і «Гроза». Але з власного досвіду знаю, що не варто розсипати цю сильну отруту по всій площі, як зазначено в інструкції: достатньо, вдягнувши рукавички, під кожну рослину (!) викласти три гранули препарату трикутником. На вологому ґрунті ці гранули утворять отруйні плями навколо себе і слимакам достатньо буде до цих плям доторкнутися, щоб загинути.


Повернутися
04.09.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...