Замість червоного-чорне…

Щоб виростити помідори, необхідно докласти чимало зусиль з самого початку: вибрати правильні насіння, проростити з них саджанці, висадити розсаду в грунт, поливати і підгодовувати рослини. І ось одного разу, коли, здавалося б, залишається тільки зібрати врожай, ви несподівано виявляєте, що кущі помідорів почали сохнути, а самі ще незрілі плоди почорніли. 

Кожному городникові знайома ситуація: півроку возимося з вибором насіння, їх закупівлею, пророщуванням і вигонкою розсади, пересадкою в грунт, підв’язування і пасинкуванням томатів, а до кінця липня – початку серпня невдячні помідори чорніють і пропадають. Спочатку буріє і сохне лист, потім зараза поширюється і з ягодам. Багато городників, після багаторічних мук плюють на бажання мати свої томати весь сезон і займаються вирощуванням тільки ранніх сортів.

Чому чорніють томати?

Багатий урожай томатів – це прекрасний подарунок для будь-якого садівника. Однак помідори, як і всі інші рослини, схильні до різних захворювань і впливу зовнішніх негативних факторів. Відбиватися це може по-різному, одним із приводів для занепокоєння вважається почорніння листя і плодів. Зазвичай це починається ще в серпні, коли томати мають зелене забарвлення і перебувають у стадії дозрівання.Виділяють кілька причин почорніння помідорів.

В основному, через грибкове захворювання. Не будемо зараз вдаватися в подробиці й описувати всі можливі випадки. Це велика тема, гідна окремої нотатки. Для себе усвідомимо, що сірої гнилі, бурої плямистості листя, фітофторозу не можна давати ні найменшого шансу.

Фітофтороз і його друзі – “біль” городника, з яким можна і потрібно боротися. Насамперед, розставимо пріоритети: у нас екологічно чистої виробництво, інакше зміст горбатитися на грядці пропадає, всі овочі в сезон досить недорогі. У такому випадку, всі новинки нашої просунутої хімічної промисловості відпадають. Залишаються: профілактика та оперативні агротехнічні методи.

Якщо повністю  почорніле листя  посадки томатів- на таких кущах необхідно зривати помідори недозрілими , так як є ризик їх поразки і загибелі врожаю.

Профілактика. Треба собі усвідомити причину розвитку грибкових захворювань. Тут все по аналогії з людським організмом, грибки розвиваються на ослабленому організмі в теплих сирих умовах або при зайвих навантаженнях на імунітет.

Навантаження на імунітет повністю виключити ми не зможемо: холодні серпневі ночі і вранішню росу сонячним ранком ми прибрати не можемо. Але ми можемо виключити денний полив рослини, особливо дощуванням. Домовимося поливати пізно ввечері і по грунті, не допускаючи намокання самої рослини. Це пояснюється тим, що спори грибка фітофтори проростають тільки у воді, і їй достатньо для цього однієї великої краплі. Якщо плантація невелика – ідеально буде поливати ще й теплою відстояною водою.

Коли добре вентильована шпалера томатів,рослини підв’язані на шпалеру і вчасно пасинковані ,а крона і грунт під нею добре провітрюється-це знижує  можливість зараження.

Профілактикою починаємо займатися з самого першого дня на городі: дотримуємося сівозмін, не садимо томати після або біля картоплі (побратим по нещастю), велике значення має оптимальна густота посадки розсади, її гарне фітосанітарний стан (відсутність бур’янів, видалення з хворих і відмираючих листя), збалансовані мінеральні підгодівлі на бідних грунтах (так, не всі можуть цього уникнути, на піску дива екологічного городництва не відбудеться ніколи).

Якщо загущенапосадка томатів. Рослини підв’язані на шпалеру, Пасинкувалось, але зараз посадка запущена, крона загущена – є хороший шанс зловити фітофтору.

До важливих профілактичних методів попередження фітофторозу і будь-яких інших захворювань відноситься підв’язування і пасинкування середньо-і високорослих рослин. Ваше завдання добитися підв’язування і пасинкуванням як мінімум п’ятнадцятисантиметрової відстані від грунту до нижніх листків і візуально “прострілів “в розрідженій кроні. Це забезпечить гарне провітрювання грунту і рослини і запобіжить застійні явища, сприяють розвитку грибків.

Непоганим методом боротьби з фітофторою є обприскування в несонячних день хлоридом кальцію або просто солоним розчином теплої води. Після дощу можна обприскувати і 1%-ною бордоською рідиною, але вже при перших ознаках захворювання. Здорові рослини досить обприскувати солоним розчином.

Якщо ж фітофтороз переміг нас і в цьому сезоні, починаємо мінімізувати збитки:

- обрізаємо і знищуємо пошкоджену біомасу,

-зриваємо помідори недозрілі.

Зелені помідори перед викладкою на дозрівання обробляємо гарячою водою, градусів 65-70, це дасть шанс ягоді дозріти і бути з’їденим.

Бажаю всім успіхів у боротьбі з шкідниками та хворобами, справлятися з фітофторою тільки за допомогою агротехнічних методів боротьби і не доводити ситуацію до застосування хімії. Всі фотографії в цій замітці зроблені на одній ділянці, на якому не застосовується ніяка хімія, так що висновки можна зробити однозначні: правильний підхід і своєчасний догляд позбавлять томати від хвороб, і краще посадити менше томатів, але встигати за всіма ними доглядати.


Повернутися
02.09.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...