Щоб капуста не гнила і довго зберігалася

Капуста – частий гість на наших городах. Вона не лише приваблива з гастрономічною точки зору, але ще й володіє багатьма лікувальними властивостями (наприклад, капуста показана при жовчнокам’яної хвороби). Однак цей овоч піддається багатьом хворобам. Біла і сіра гниль, жовтизна, кила, - ось далеко не повний їх перелік.

Біла гниль вражає майже всі види овочів і також бур'яни. Ця хвороба може проявлятися на капусті, салаті, моркві, петрушці, перці, огірках, хроні, соняшнику, квасолі, цибулі. На багатих азотом грунтах і кислих,а також в прохолодну погоду ця хвороба проявляється сильніше.

При несвоєчасному збиранні врожаю, у дуже вологе літо, або переохолодженні і проявляється біла гниль.

Щоб позбутися білої гнилі на овочах можна проводити обприскування уражених  рослин мідьвмісними препаратами. Також потрібно стежити, щоб часто і сильно вражаючі білою гниллю культури не вирощувалися на одній грядці одна біля одної. 

Також необхідно вапнувати кислі грунти, боротися на ділянці з бур`янами, теплиці і парники необхідно дезінфікувати. Якщо в грунт внесено велика кількість азотних добрив, тоді може  розвинутися біла гниль. 

Якщо капуста гниє зсередини, віддає неприємним запахом, то це ознаки слизового бактеріозу.
Заходи боротьби такі: дотримання чергування при посадці рослин, боротьба з капусною мухою,після збирання знищувати залишки капусти, видалення хворих рослин.

Аби правильно зберігати капусту в домашніх умовах, слід визначитися ще на етапі вибору сировини.

Як вибрати кращий качан для зберігання

Зберігання може бути короткостроковим (до двох тижнів) і довгостроковим (заготівля на зиму). Для короткострокової «перетримки» сорт, так і спосіб збору рослини особливого значення не мають. Але на довгострокову перспективу відбирати капустяні головки слід дуже уважно. Вони повинні бути з качаном і мати мало пошкоджені покривні листки.

 На дотик качан повинен бути твердим, без ознак млявості і областей гнилі. Плоди з ходами комах і відкладенням їх яєць для тривалого зберігання врожаю не годяться.

Не слід віддавати перевагу занадто дрібним екземплярів капустяних головок: вони зберігаються гірше.

Короткочасно свіжу капусту можна зберігати в квартирі, навіть поза холодильника. Найкоротший термін зберігання у молодого качана, адже він перенасичений вологою і тому схильний до швидкого загнивання.

Якщо головка не надрізана, відсутні тріщини, то досить помістити її в темну провітрювану комору. Там лежкість буде довше, ніж на жаркій кухні.

Як зберігати капусту в холодильнику? Загорніть залишок головки в харчову плівку, пергамент, газетний аркуш. Помістіть в овочевий ящик, періодично перевіряйте збереження. Можна користуватися пластиковим контейнером з кришкою, але його слід періодично відкривати, даючи приплив свіжого повітря.

А як зберігати капусту взимку? Правильна заготівля капустяних головок на зиму починається ще ранньою весною, на етапі вибору сорту насіння. Підходять лише пізні сорти, які дозрівають пізно восени, а прибирають їх перед першими заморозками на ґрунті.

Довгострокове зберігання вимагає дотримання наступних умов: вологість 86-90%, температура навколишнього повітря 0-2 °C.

Тільки міцні, непотріскані качани можуть довго зберігатися в льохах і підвалах.

Не видаляйте ні кореневу систему, ні стовбур рослини! За нижній відділ стовбура, безпосередньо перед початком кореневої системи, прив’язують дротяний гачок. На натягнутий дріт головками вниз підвішують капусту. Так ми забезпечуємо постійний і поступовий приплив вологи від коренів безпосередньо до листя.

Покривні грубі обривати листя не можна, їх періодично прибирають у міру висихання або загнивання. Таким чином до самої весни качани залишаються свіжими.

Відрубати качан біля самої капустяної головки. Обернути кожен качан в газетний папір, виставити на сухі полиці без зіткнення між собою. Недолік: при високій вологості верхні листки загнивають, а газетний папір прилипає до цих зон.


Повернутися
02.09.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Сучасне життя —  лернейська гідра, яка щодня нарощує нові голови замість тих, що ми вчора з такими зусиллями зрубали. Порівняння «час – це гроші» в двадцять першому столітті остаточно втратило свою актуальність. Гроші більше не мають значення, а от час має. Його не заробиш, не вкладеш, не примножиш, не подаруєш, не накопичиш, не візьмеш в кредит і навіть не вкрадеш. Він знецінює наші ресурси, забирає шанси і постійно вкорочує нам віку, даючи поблажку хіба що до вину та пірамідам.

 Ми часто забуваємо, що час — єдина річ, якою ми не можемо керувати і тратимо купу часу на читання  трактатів  про тайм-менеджмент. Говорячи, що ми маємо час, ми плутаємо підмет та додаток…

Французький поет П’єр Буаст стверджував, що час часто вбиває тих, хто намагається вбити його. Тим часом українські неокласики впевнені, що за ставленням до нього (хоча, зрештою, не лише до нього) існує тільки два типи людей: перші сидять на березі річки і чекають, доки течією пропливе труп ворога, і другі – це ті, хто цих ворогів пускає за водою…  Хоча є ще й треті. Вони, власне, і є вороги.