Щоб капуста не гнила і довго зберігалася

Капуста – частий гість на наших городах. Вона не лише приваблива з гастрономічною точки зору, але ще й володіє багатьма лікувальними властивостями (наприклад, капуста показана при жовчнокам’яної хвороби). Однак цей овоч піддається багатьом хворобам. Біла і сіра гниль, жовтизна, кила, - ось далеко не повний їх перелік.

Біла гниль вражає майже всі види овочів і також бур'яни. Ця хвороба може проявлятися на капусті, салаті, моркві, петрушці, перці, огірках, хроні, соняшнику, квасолі, цибулі. На багатих азотом грунтах і кислих,а також в прохолодну погоду ця хвороба проявляється сильніше.

При несвоєчасному збиранні врожаю, у дуже вологе літо, або переохолодженні і проявляється біла гниль.

Щоб позбутися білої гнилі на овочах можна проводити обприскування уражених  рослин мідьвмісними препаратами. Також потрібно стежити, щоб часто і сильно вражаючі білою гниллю культури не вирощувалися на одній грядці одна біля одної. 

Також необхідно вапнувати кислі грунти, боротися на ділянці з бур`янами, теплиці і парники необхідно дезінфікувати. Якщо в грунт внесено велика кількість азотних добрив, тоді може  розвинутися біла гниль. 

Якщо капуста гниє зсередини, віддає неприємним запахом, то це ознаки слизового бактеріозу.
Заходи боротьби такі: дотримання чергування при посадці рослин, боротьба з капусною мухою,після збирання знищувати залишки капусти, видалення хворих рослин.

Аби правильно зберігати капусту в домашніх умовах, слід визначитися ще на етапі вибору сировини.

Як вибрати кращий качан для зберігання

Зберігання може бути короткостроковим (до двох тижнів) і довгостроковим (заготівля на зиму). Для короткострокової «перетримки» сорт, так і спосіб збору рослини особливого значення не мають. Але на довгострокову перспективу відбирати капустяні головки слід дуже уважно. Вони повинні бути з качаном і мати мало пошкоджені покривні листки.

 На дотик качан повинен бути твердим, без ознак млявості і областей гнилі. Плоди з ходами комах і відкладенням їх яєць для тривалого зберігання врожаю не годяться.

Не слід віддавати перевагу занадто дрібним екземплярів капустяних головок: вони зберігаються гірше.

Короткочасно свіжу капусту можна зберігати в квартирі, навіть поза холодильника. Найкоротший термін зберігання у молодого качана, адже він перенасичений вологою і тому схильний до швидкого загнивання.

Якщо головка не надрізана, відсутні тріщини, то досить помістити її в темну провітрювану комору. Там лежкість буде довше, ніж на жаркій кухні.

Як зберігати капусту в холодильнику? Загорніть залишок головки в харчову плівку, пергамент, газетний аркуш. Помістіть в овочевий ящик, періодично перевіряйте збереження. Можна користуватися пластиковим контейнером з кришкою, але його слід періодично відкривати, даючи приплив свіжого повітря.

А як зберігати капусту взимку? Правильна заготівля капустяних головок на зиму починається ще ранньою весною, на етапі вибору сорту насіння. Підходять лише пізні сорти, які дозрівають пізно восени, а прибирають їх перед першими заморозками на ґрунті.

Довгострокове зберігання вимагає дотримання наступних умов: вологість 86-90%, температура навколишнього повітря 0-2 °C.

Тільки міцні, непотріскані качани можуть довго зберігатися в льохах і підвалах.

Не видаляйте ні кореневу систему, ні стовбур рослини! За нижній відділ стовбура, безпосередньо перед початком кореневої системи, прив’язують дротяний гачок. На натягнутий дріт головками вниз підвішують капусту. Так ми забезпечуємо постійний і поступовий приплив вологи від коренів безпосередньо до листя.

Покривні грубі обривати листя не можна, їх періодично прибирають у міру висихання або загнивання. Таким чином до самої весни качани залишаються свіжими.

Відрубати качан біля самої капустяної головки. Обернути кожен качан в газетний папір, виставити на сухі полиці без зіткнення між собою. Недолік: при високій вологості верхні листки загнивають, а газетний папір прилипає до цих зон.


Повернутися
02.09.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.