Щоб капуста не гнила і довго зберігалася

Капуста – частий гість на наших городах. Вона не лише приваблива з гастрономічною точки зору, але ще й володіє багатьма лікувальними властивостями (наприклад, капуста показана при жовчнокам’яної хвороби). Однак цей овоч піддається багатьом хворобам. Біла і сіра гниль, жовтизна, кила, - ось далеко не повний їх перелік.

Біла гниль вражає майже всі види овочів і також бур'яни. Ця хвороба може проявлятися на капусті, салаті, моркві, петрушці, перці, огірках, хроні, соняшнику, квасолі, цибулі. На багатих азотом грунтах і кислих,а також в прохолодну погоду ця хвороба проявляється сильніше.

При несвоєчасному збиранні врожаю, у дуже вологе літо, або переохолодженні і проявляється біла гниль.

Щоб позбутися білої гнилі на овочах можна проводити обприскування уражених  рослин мідьвмісними препаратами. Також потрібно стежити, щоб часто і сильно вражаючі білою гниллю культури не вирощувалися на одній грядці одна біля одної. 

Також необхідно вапнувати кислі грунти, боротися на ділянці з бур`янами, теплиці і парники необхідно дезінфікувати. Якщо в грунт внесено велика кількість азотних добрив, тоді може  розвинутися біла гниль. 

Якщо капуста гниє зсередини, віддає неприємним запахом, то це ознаки слизового бактеріозу.
Заходи боротьби такі: дотримання чергування при посадці рослин, боротьба з капусною мухою,після збирання знищувати залишки капусти, видалення хворих рослин.

Аби правильно зберігати капусту в домашніх умовах, слід визначитися ще на етапі вибору сировини.

Як вибрати кращий качан для зберігання

Зберігання може бути короткостроковим (до двох тижнів) і довгостроковим (заготівля на зиму). Для короткострокової «перетримки» сорт, так і спосіб збору рослини особливого значення не мають. Але на довгострокову перспективу відбирати капустяні головки слід дуже уважно. Вони повинні бути з качаном і мати мало пошкоджені покривні листки.

 На дотик качан повинен бути твердим, без ознак млявості і областей гнилі. Плоди з ходами комах і відкладенням їх яєць для тривалого зберігання врожаю не годяться.

Не слід віддавати перевагу занадто дрібним екземплярів капустяних головок: вони зберігаються гірше.

Короткочасно свіжу капусту можна зберігати в квартирі, навіть поза холодильника. Найкоротший термін зберігання у молодого качана, адже він перенасичений вологою і тому схильний до швидкого загнивання.

Якщо головка не надрізана, відсутні тріщини, то досить помістити її в темну провітрювану комору. Там лежкість буде довше, ніж на жаркій кухні.

Як зберігати капусту в холодильнику? Загорніть залишок головки в харчову плівку, пергамент, газетний аркуш. Помістіть в овочевий ящик, періодично перевіряйте збереження. Можна користуватися пластиковим контейнером з кришкою, але його слід періодично відкривати, даючи приплив свіжого повітря.

А як зберігати капусту взимку? Правильна заготівля капустяних головок на зиму починається ще ранньою весною, на етапі вибору сорту насіння. Підходять лише пізні сорти, які дозрівають пізно восени, а прибирають їх перед першими заморозками на ґрунті.

Довгострокове зберігання вимагає дотримання наступних умов: вологість 86-90%, температура навколишнього повітря 0-2 °C.

Тільки міцні, непотріскані качани можуть довго зберігатися в льохах і підвалах.

Не видаляйте ні кореневу систему, ні стовбур рослини! За нижній відділ стовбура, безпосередньо перед початком кореневої системи, прив’язують дротяний гачок. На натягнутий дріт головками вниз підвішують капусту. Так ми забезпечуємо постійний і поступовий приплив вологи від коренів безпосередньо до листя.

Покривні грубі обривати листя не можна, їх періодично прибирають у міру висихання або загнивання. Таким чином до самої весни качани залишаються свіжими.

Відрубати качан біля самої капустяної головки. Обернути кожен качан в газетний папір, виставити на сухі полиці без зіткнення між собою. Недолік: при високій вологості верхні листки загнивають, а газетний папір прилипає до цих зон.


Повернутися
02.09.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…