Найкорисніша рослина-це, звичайно, шипшина!

А ви знали, що шипшина це, виявляється, троянда, тільки дика. Ще навіть на Русі її називали лікарем від 40 хвороб. Важко собі уявити, однак її застосовували для лікування кровотеч ясен, а так само при цинзі: ясна натирали плодами шипшини або навіть їли її.

 Ось ще цікавий факт: від нежиті і головного болю просто нюхати листочки шипшини. Шипшина одна з найкорисніших рослин для здоров'я людини. Шипшина – «лідер»  за вмістом вітаміну С, Р і каротину. Ви тільки подумайте, що в насінні шипшини міститься вітамін Е (токоферол). Тобто з цього маленьких насіння видавлюють масло, яке за своїми властивостями не поступається обліпиховому. Його можна намазати на рани і на пошкоджені частини шкіри.

Як правильно заготовляти…

Для того щоб шипшина принесла максимальну користь, її, безсумнівно, потрібно правильно збирати і заготовляти. Лікувальні плоди висушують на металевій решітці в сушарці або печі. Температура не повинна бути вище 80-90 градусів, інакше всі корисні речовини просто випаруються.

Листя і квіти, зібрані в період цвітіння, навпаки, висушують на свіжому повітрі під впливом сонячних променів. Коріння заготовляють в осінню пору.

Плоди і коріння шипшини можна зберігати протягом двох років, а от квітки тільки один рік. В іншому разі вони стають непридатними для лікувальних цілей. Чай з 2 столових ложок плодів шипшини рекомендується при недокрів'ї. Однак пити його потрібно не менше трьох разів на день і тільки після прийняття їжі. У такому напої міститься найбільша кількість вітаміну С.

Зняти больовий напад при запаленні підшлункової залози або печінки можна за допомогою настою з пелюсток шипшини з додаванням меду. Для даного рецепту знадобиться 2 столові ложки рослини з половиною ложки меду, заварених склянкою окропу.

 Багатий аскорбіновою кислотою чай з шипшини допоможе вашій родині протистояти інфекційним і простудним захворюванням. Існує думка, що ще він володіє заспокійливим ефектом і відновлює обмін речовин. Настоювати такий чай краще всього в фарфоровому або емальованому посуді. Плоди потрібно брати подрібнені, у співвідношенні одна столова човен на склянку окропу. Отриманий відвар можна процідити, а цукор або мед додаються за смаком і бажанням.  

І лікуватися, і смакувати

Не зайвим буде пройти курс лікування таким чаєм для тих, у кого проблеми з легенями або болить серце. Ще він сприяє підняття життєвого тонусу, заряджають енергією. Подібні натуральні напої допомагають впоратися з депресією і поліпшують сон.

Неповторним смаком і ароматом володіє лікер, з шипшини приготований в домашніх умовах. Подрібнені плоди (один стакан) змішуються з 1,5 склянкою цукрового піску, 3 склянками охолодженої кип'яченої води.

Вся суміш під впливом прямих сонячних променів протягом 5-6 днів починає бродити. Потім в ємність додається дві склянки горілки або спирту, але на сонці ставити лікер вже >непотрібно. Як не можна, до речі, підійде прохолодне і тім'яну місце. Через п'ять днів напій проціджується і ставиться на зберігання.

Лікер володіє дивовижним терпким смаком і є незамінним при головних болях, слабкість, занепад сил.

 У народній медицині відвар з коріння шипшини вважається засобом, «розчинюючим всякі камені» в організмі або розчинюючим їх на окремі піщинки, а також згубно діючим на малярійні плазмодії.

 - для відвару беруть 2 столові ложки дрібно нарізаних коренів на 200 г води і кип’ятять 15 хвилин, після чого настоюють. П’ють цей відвар 3 рази на день по 1 склянці щодня протягом тижня і більше.

- настій: 2 столові ложки плодів ввечері висипати в термос, залити 2 склянками окропу. Наступного дня прийняти настій в 3 прийоми за 20-40 хвилин до їжі.

- приготування настою: 1 ст. л. сухих подрібнених плодів (краще без насіння) кладуть в термос, заливають склянкою гарячої води, настоюють 30 хвилин і проціджують. Приймають по третині склянки 3 рази на день після їжі.

 


Повернутися
02.09.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.