Полуниця... із кокоса!

Наприкінці літа мало кому вдається поласувати свіжою, не з супермаркету, полуницею.

 Ремонтантні сорти в серпні-вересні дарують дрібненькі запашні ягідки лише господарям... А магазинні, ті, що без смаку й без запаху, ми вже звично сприймаємо «нітратними».

 Втім у підприємливих прогрес не стоїть на місці, рухаючись за попитом.

 Споживачі навчилися обирати якісне? Організуємо доставочку! Навіть iз пустелі...

 Отже, таки у справжнісінькій пустелі Негев в Ізраїлі квітують, пахнуть і родять, певно, найнезвичайніші полуничні плантації у світі.

 Високо над землею, без будь-якого ґрунту, фактично в повітрі висять стиглі грона ягід.

 Функцію землі на цій полуничній плантації виконує... кокосове волокно. Його завозять в Ізраїль з Азії.

 Простіше кажучи, закуповують відходи кокосів (волохату шкірку) і перемелюють.

 А потім застосовують як поживний ґрунт для розведення солодкої ягоди.

 Безумовно, не менш важливим компонентом є регулярний полив: краплинне зрошування з додаванням необхідних рослині оптимально дозованих поживних речовин.

 Гідропоніка — ідеальне рішення для спекотних країн. Адже дозволяє знімати по кілька урожаїв на рік, не перевитрачаючи дорогоцінну воду.

 Тому в спекотному Ізраїлі переважна частина овочів, зелені, а часто і фруктів вирощується у такий спосіб.

 В Ізраїлі полуниця, вирощувана як на експорт, так і для внутрішнього споживання, дозріває не в традиційних для Європи травні-червні, а ближче до зими.

 А потім дає врожай ще протягом кількох місяців.

 Для того щоб вередлива ягода привільно почувалася в самому серці пустелі, ізраїльські фермери враховують усе: рівень температури, вологість повітря, кількість світла, подачу поживних речовин. Усе це контролюється спеціальною апаратурою.

 Змінюючи певні умови в середовищі, тут регулюють навіть терміни дозрівання полуниці.

 Сучасна технологія дозволяє отримувати ягоди дуже високої якості, — смачні, пружні, такі, що добре транспортуються, витривалі і чудового товарного виду.

 Оскільки ягоди під час дозрівання не стикаються ні з землею, ні з іншими травмуючимм поверхнями, вони мають тривалий термін зберігання.

 А оптимальна вентиляція дозволяє скоротити хвороби рослин до мінімуму.

 Добре провітрювана, недоступна для шкідників, ізраїльська полуниця не потребує отрутохімікатів, тому її залюбки купують прискіпливі перфекціоністи. Особливо — побувавши на повітряних полуничних плантаціях у пустелі Негев особисто.

Джерело: http://www.umoloda.kiev.ua/number/3194/159/114305/


Повернутися
18.08.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.