До Дня міста Тернопіль порине у середньовіччя

У день народження Тернополя, 28 серпня, містянам готують сюрприз. Дослідники розкопали оборонну стіну шириною понад два метри, а до свята її збираються музеєфікувати.

 Археолог Богдан Строцень розповідає, що розкопки будуть розширювати, а саму стіну музеєфікують - облаштують спеціальним накриттям.

Спеціально для того, щоб мешканці могли краще все оглянути, в міській раді планують робити оглядову зону. Саме тому й не починали реконструкцію сходів біля замку цього року, пише “Доба”.

Заступник мера Леонід Бицюра розповів, що до Дня міста відтворять середньовічний Тернопіль за рахунок експозицій лицарських боїв та демонстрації ремесел.

Важливо знати, що масштабних розкопок в місті не було взагалі. У 18 столітті, коли замок втратив оборонне значення, його стіни засипали. Тож, ці археологічні розкопки можуть вплинути на історію міста.

До Дня міста тернополянам готують подарунок. Оборонну стіну шириною 2,5 метри, яку нещодавно знайшли, розкопають більше і музеєфікують.

– Розкопки розширять, щоб стіну було видно більше і зрозуміліше жителям міста. Її музеєфікують, тобто зроблять відповідне накриття – це буде своєрідним подарунком на День міста. Але це залежить не лише від археологів. Ми вміємо копати, решту зробить Тернопільська міська рада, – розповідає археолог, директор ДП «Подільської археології» Богдан Строцень.

За словами заступника міського голови Тернополя Леоніда Бицюри, реконструкція сходів біля замку цього року не відбулася. Для того, щоб ці об’єкти були доступними і, щоб мешканці міста мали краще уявлення про них, потрібно зробити оглядову зону.

– Можливо, це відбудеться через трасування площадки, коли зріжуться кути, зручніше розглядатимуться об’єкти. До Дня міста представлять нові експозиції, а також в планах відтворити середньовічний Тернопіль поблизу замку. Перед самим замком будуть реконструкції лицарських боїв, ремесел, розвинених у ті часи, — розповів Леонід Бицюра.

Варто зазначити, широкомасштабних розкопок на території міста не було взагалі. Стіни замку засипали ще на початку 18 століття, коли споруда втратила оборонне значення. Багато зруйнувалося. Саме тому, археологічні розкопки є важливими для Тернополя і можуть змінити історію міста.  

 

Джерело: https://doba.te.ua/post/36326


Повернутися
18.08.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...