Не переборщіть з морозивом!

Чи любите ви морозиво? Ну, звичайно ж, ніхто не може бути байдужим до солодкої крижаної смакоти… Але чи любите ви морозиво так, як люблять його діти?  У стаканчику і на паличці, велике і маленьке, з вишневим джемом і згущеним молоком, шоколадне і ванільне, притрушене зверху горішками. Цей освіжаючий смак дитинства, що тане солодкою  пінкою на піднебінні, надихає та заворожує. Як Новий рік не можна уявити без реклами червоних вантажівок з «Кока-Колою», так  і літні дні без цього замороженого солодкого продукту – зовсім не літні… 

 Морозиво - це заморожений смаколик з молока, вершків, цукру, фруктів, ягід, і різних ароматичних і смакових добавок. У будь-якому випадку, їсти його треба, як і будь-який десерт, що не більше однієї порції і не частіше двох разів на тиждень, - зазначає експерт по правильному харчуванню Катерина Чокнадій. - Багато виробників заявляють що морозиво корисне, оскільки  там є молоко, а значить, незамінні амінокислоти і вітаміни, а також фрукти, які апріорі корисні. Але якщо об'єктивно, нічого корисного в ньому особливо немає. Морозиво завжди дуже солодке, і до того ж, часто жирне (особливо вершкове), калорійність занадто висока і кількість швидких вуглеводів, які викликають спочатку різкий стрибок цукру в крові, а потім такий же різкий спад, просто зашкалює. При надмірному вживанні морозиво може викликати розвитком залежності від солодкого. Також не корисне воно для зубів, бо холодне і солодке.

Щоб не заболіла голова…

Зовсім не радять  їсти морозиво людям з проблемами з шлунково-кишкового тракту, підшлункової, жовчним міхуром, коліками. Справа в тому, що морозиво досить холодне і викликає спазм судин і органів. Через це при зловживанні морозивом можуть навіть початися головні болі. Шкідливо їсти морозиво, якщо є проблеми з жовчним, тому що вживання морозива може сприяти утворенню каменів в жовчному міхурі. Якщо  підвищений цукор в крові, то морозиво краще не їсти зовсім. А при діабеті можна їсти тільки спеціальне морозиво на фруктозі. При наявності грибкових захворювань морозиво, як і інші солодощі, треба звести до мінімуму. Пам'ятайте,що  так само як і ви, солодке дуже люблять бактерії, особливо грибкові і дріжджові інфекції. При зайвій вазі й ожирінні морозиво бажано не їсти до зниження ваги до норми або, по крайней мере, їсти не частіше одного морозива один раз в два тижні в першій половині дня.

  Морозиво сприяє виробленню гормону щастя серотоніна, як і будь-яка насолода. Але точно також діють мед, фрукти, пастила ... Якщо хочете поліпшити собі настрій за рахунок солодкого, то краще вибирайте правильні солодощі. А взагалі літо - пора достатку фруктів і ягід, які теж дуже солодкі і смачні, і теж поліпшують настрій! Зате вони не такі калорійні, а значить не зашкодять вашій фігурі, і наситять організм енергією і вітамінами, поліпшать ваше здоров'я і самопочуття.


Повернутися
30.07.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...