Їжте диню і буде вам… щастя!
І це ад ніяк не «художнє перебільшення»… Річ у тім, що у м`якоті баштанної цариці дині є речовини, що допомагають виробленню серотоніна, — «гормону щастя», тому вона корисна тим, у кого поганий настрій. Таким чином, цей плід приносить величезну користь людям з такими проблемами, як депресії, стреси різної етіології та упадки настрою. Також диня визнана відмінним імуностимулятором, а тому дуже важливо включити цей продукт в свій раціон в осінній період — вона допоможе зміцнити здоров’я напередодні зимових холодів.
Наївшись дині про запас, можна підготувати організм до приходу зими, укріпити імунітет — завдяки кремнію, яким багата "баштанна цариця". Цей мікроелемент регулює всі фізіологічні функції оргнізму: покращує обмін речовин, роботу кори головного мозку, нервів і стінок внутрішніх органів. Завдяки ньому диня і допомагає боротися з хронічними запальними захворюваннями. Завдяки високому вмісту заліза диня стимулює кровотворення, тому вона корисна тим, хто страждає анемією (недокрів`ям) і жінкам в критичні дні. Насіння дині містять велику кількість цинку. Цей мікроелемент стимулює вироблення сперми, тому насіння дині вважаються народним афродизиаком. У скоринках дині багато вітамінів, що володіють антиоксидантними властивостями. Вони надають омолоджуючу дію на шкіру обличчя. Накладати кірки на шкіру обличчя особливо корисно тим, у кого вона прикрашена ластовинням.
Що ще містить диня? Диня містить у собі важливі мікроелементи, до яких можна віднести цинк і кальцій, величезний запас глюкози, а так само вітаміни груп А, С, В і Р. Всі ці корисні складові розчинені у воді, з якої на 95% складається плід.
Диню не рекомендується їсти годуючим матерям, тому що це може викликати розлад шлунка у немовлят. Через великий вміст цукрів диню не слід вживати хворим на цукровий діабет, виразкову хворобу шлунка і 12-палої кишки.
Не можна змішувати диню з алкоголем, медом і запивати холодною водою, це може викликати здуття живота, кольки і розлад шлунка. Диню краще вживати по мінімуму тим, хто страждає від ожиріння — здоров’ю цих людей може заподіяти чималу шкоду велика кількість важких цукрів, що входять до складу плоду.
Кавуни і дині схильні до накопичення нітратів, особливо багато нітратів у ранніх плодах. Тому дітям до 3-х років не рекомендується вживати в їжу кавуни і дині, деякі дієтологи збільшують цей віковий поріг до 5-річного віку. Дітям можна їсти кавуни і дині тільки в період їх природного дозрівання і не більше 100-150 г баштанних в день.
Допустима кількість нітратів в кавунах - 60 мг / кг, в динях - 90 мг / кг. Як це не дивно, але найбільше нітратів міститься в буряку, капусти білоголової, зелені, редисці, огірках, кабачках і пір`ї цибулі.
Щоб диня принесла більше користі, вона повинна бути стиглою — тоді в ній міститься максимум вітамінів. Плоди, що дозріли, видають глухий звук. Ще один критерій стиглості — кірка. У стиглої дині вона повинна бути м`якою (якщо натискати на неї з протилежного боку від стебла). Не варто купувати диню з пошкодженою кіркою: м`якоть може бути ватяною і гіркою на смак. І пам`ятайте про запах: стигла диня має чудовий аромат.
← Повернутися