Силікон добрався вже й на кухню!

Силіконовий посуд з’явився лише нещодавно. Безліч людей вже полюбили цю продукцію, особливо дуже зручні силіконові форми для випічки.

Цей посуд став вже зовсім доступним для покупців, крім форм для випічки з’явилося і багато іншого різного: пензлики, кришки, лопатки, і багато іншого. Підставки під гаряче, рукавиці з силікону,  безліч Перваги…

 Головна перевага всіх цих виробів в тому, що вони гнучкі і мають антипригарним поверхню. Булочки і кекси добре витягуються з такої форми. Такі форми та приладдя легкі в обслуговуванні. Силіконові форми і кухонне приладдя можна мити в посудомийній машині. Та й руками такі форми і посуд вимити легко: до них не прилипає їжа. Вони прості у використанні. Їжу, випічку в силіконових формах після охолодження можна зберігати в морозильній камері не виймаючи з форми. А при необхідності можна відразу підігріти в цій же формі в мікрохвильовій печі або духовці. При випічці в силіконових формах їх не потрібно попередньо змащувати маслом.  

каструль, у яких до складу антипригарного покриття входить силікон...

Переваги силікону в тому, що він не б’ється, не ламається, має властивості не пригорати, у нього велика стійкість як до низьких, так і до високих температур, до ударів, і така продукція буде, дуже довго зберігається.

Цей посуд нешкідливий  і не токсичний, але важко відмивається в куточках. Якщо ж при приготуванні їжі виділяється неприємний запах, то виріб може бути випущено у Китаї, і його краще не вживати на наших кухнях. Китайські вироби часто бувають токсичними і можуть мати безліч отруйних речовин.

Ще існує безліч барвників, якщо додати хімічну фарбу форма ж, звичайно, набуде дуже гарний колір, але вона токсична. До складу цієї фарби буде входити наприклад, кадмій.Тому будьте гранично обережні у виборі виробів. Обов’язково звертайте увагу на виробника, який випускає посуд.

Випускають силіконовий посуд різні відомі фірми, такі як «Тефаль», «Тескома» , «Хорс» та багато інших, їх вважають якісними, практичними і доступними за ціною.

… та недоліки

Тепер перейдемо до розгляду недоліків силіконових форм. Втім, всі недоліки можна виключити, дотримуючись кількох правил. Різати випічку у формі і діставати її з форми ножем можна. Не можна використовувати форму над відкритим вогнем. Мити її можна тільки м'якими губками і щітками. Перед першим використанням форму необхідно промити теплою водою з миючим засобом, ретельно сполоснути і потім промазати маслом.

Чи можуть бути силіконові форми небезпечні для здоров'я? Так, можуть, але тільки у випадку якщо вони виготовлені з неякісного матеріалу і з порушенням технологій. Тому при виборі силіконових форм, необхідно вивчити сертифікаційні документи. У них повинно бути чітко прописано, з якого матеріалу виготовлені форми. Сама форма, повинна бути однорідною, без вад від пухирців повітря. Це можна перевірити на дотик або розглянувши її з усіх боків. Не менш важливий фактор - вартість форм. Найдешевша силіконова форма не може коштувати дешевше 80-100 гривень.

Вибирати потрібно тільки форми з якісного медичного силікону. Деякі виробники виготовляють продукцію з низькоякісних, дешевих матеріалів. Такі форми дійсно можуть завдати шкоди здоров`ю людини. Тому перш ніж купувати ці пристосування для випічки, слід уважно вивчити склад, колір і запах вироби.

Занадто яскравий відтінок, токсичний запах і надто низька ціна є показником неякісного товару. Таку форму краще не купувати. Силікон дуже м`який матеріал - його легко пошкодити. Форми краще зберігати подалі від ножів, вилок та інших предметів, які можуть порізати або нанести яку іншу шкоду даній начиння. Крім того не рекомендується мити форми із застосуванням грубих щіток і жорстких губок. Як правило, їх досить просто протерти вологою серветкою або замочити ненадовго в прохолодній воді. Через кілька хвилин, формочку можна акуратно вивернути і залишки тіста видалити м`якою губкою. Незважаючи на те, що матеріал витримує високі температури (від -40 градусів до +240) форми не можна ставити на відкритий вогонь. Від таких високих температур вони розплавляться. Ще один недолік - медичний силікон накопичує статичну електрику і при зберіганні у відкритому вигляді може притягувати до себе пил і бруд. Тому бажано зберігати такі формочки в закритих пакетах, а перед безпосередньо цим страв, їх слід промити і обсушити.


Повернутися
03.07.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...