Зеленинка-вітамінка: користь із грядки!

Про корисні властивості зелені відомо не з чуток: вона стимулює імунну систему, позбавляє від зашлакованості, нормалізує діяльність органів і систем організму. Найкориснішою зеленню вважають базилік, кінзу, крес-салат-латук, петрушку і шпинат.

 Базилік — дуже корисна зелень, володіє специфічним ароматом і цілим рядом лікарських властивостей.

До складу базиліка входять дубильні речовини (близько 6%), ефірна олія (до 1,5%), кислий сапонін, глікозиди, вітаміни А, С, В2 і РР, а також цукор і фітонциди.

Базилік - чудовий антибіотик, він має бактерицидні, протигрибкові і дезинфікуючими властивостями, і дуже ефективно захищає організм від багатьох видів бактеріальних, вірусних та грибкових інфекцій. А зловживати ним не рекомендується при цукровому діабеті і загостренні серцево-судинних захворювань, при порушенні швидкості згортання крові, тромбози і тромбофлебіти.
Включення в щоденний раціон базиліка запобігає метеоризму, знижує рівень холестерину, сприяє кращому засвоєнню поживних речовин.

Базилік має помірну сечогінний ефект, знижує концентрацію солі у сечі, тим самим перешкоджаючи утворенню каменів у нирках. Базилік використовується як жарознижуючий засіб, що підвищує потенцію, сприяє спалюванню жирів. Ефірне масло цієї рослини широко застосовується в ароматерапії.

Кріп
До його складу входять: калій, фосфор, залізо, солі кальцію, фолієва кислота, бета-каротин і маса вітамінів, як С, РР, Р, В1, В2. Бета-каротин сприяє поліпшенню зору, а залізо допомагає в боротьбі з анемією. Кріп знижує кров'яний тиск, зміцнює судини, підвищує секрецію шлункового соку і допомагає організму позбавитися від токсинів.
Зелень кропу містить аскорбінову і нікотинову кислоти, рибофлавін, тіамін, каротин, вуглеводи, флавоноїди, пектини, кальцій, калій, залізо, фосфор, магній, а також вітаміни А, С, РР і групи В.

У насінні рослини присутні олеїнова, пальмітинова і лінолева кислоти. Всі складові кропу містять ефірну олію. Зелень і насіння кропу стимулюють травлення, очищає шлунково-кишковий тракт від залишків жирів і сприяють розщепленню навіть самої важкої їжі.

Крім того, кріп нормалізує артеріальний тиск, підвищує апетит, сприяє лактації, відновлює функції печінки та нирок, має відхаркувальну і знеболюючими властивостями.


Шпинат
У шпинаті багато провітаміну А, вітамінів групи В, вітамінів С, Р, РР, D2. Шпинат багаті мінеральні солі, зокрема, сполуки заліза. За вмістом білків поступається тільки зелений горошок, молоді стручки квасолі і м'ясо. Є чемпіоном за вмістом йоду, який дарує бадьорість і оберігає від старіння.
До складу листя шпинату входять вітаміни А, С, Р, РР, Е, К, D і групи В. В шпинаті високо вміст йоду, білків, заліза і калію. Також цей овоч містить клітковину, кальцій, натрій, фосфор, цинк, мідь, марганець і селен.

Доведено, що регулярне включення в раціон листя шпинату гальмує розвиток злоякісних пухлин. Крім того, речовини, що містяться в цій рослині, очищають організм від шлаків і токсинів. Недарма цю рослину називають пилососом для кишечника. Шпинат ефективно бореться із затримкою стільця, виводить з організму солі важких металів, зміцнює серце і судини, знижує рівень цукру в крові і сприяє відновленню функцій нервової системи.

Високий вміст йоду робить цей продукт незамінним в харчуванні людей, які страждають захворюваннями щитовидної залози.

Кінза — пряна лужна рослина, яка широко використовується в кулінарії в якості ароматної приправи. Для лікування і профілактики хвороб препарати на основі кінзи застосовували ще в Стародавньому Єгипті та Стародавньому Китаї. Якщо запитати на Кавказі, яка зелень найкорисніша, кінзу назвуть однією з перших.

В зелені і насіння кінзи містяться вітаміни В1, В2, Р, С, каротин і рутин, а також ефірні масла і цілий ряд мінеральних речовин. Корисні властивості кінзи посилюються завдяки вмісту в ній стеаринової, пальмітинової, олеїнової та міристинової кислот.

Кінза виводить з організму шлаки і токсини, «шкідливий» холестерин, зміцнює серцево-судинну систему, дезінфікує шлунково-кишковий тракт, тонізує нервову систему, підвищує потенцію. Сік кінзи володіє протимікробними властивостями.

 

 

  Крес-салат

Крес-салат містить вітаміни С, К, Е, D і групи В, а також такі важливі мінеральні речовини, як калій, кальцій, мідь, залізо, йод та магній.

 Крес-салат має легку сечогінну і м'яким проносним дією. Є відомості, що регулярне вживання цієї рослини в їжу запобігає розвиток лейкозу і ряду інших онкологічних захворювань. Вважається, що крес-салат нормалізує артеріальний тиск, підвищує потенцію й сприяє омолодженню.

 Салат-латук

У листі латуку міститься магній (близько 5%), кальцій (близько 15%), залізо (понад 5%), фосфор (понад 9%), кремній (близько 8%) і велика кількість калію (близько 40%). Також ця рослина багата міддю, цинком, марганцем, кобальтом, йодом, молібденом, бором, титаном і сіркою. До складу латуку входять вітаміни А, С і групи В.

Ця корисна зелень діє як м'яке проносне, регулює функції шлунково-кишкового тракту, полегшуючи процес перетравлення їжі.

Регулярне вживання листя салату благотворно впливає на серцево-судинну систему, покращує структуру крові, полегшує стан при респіраторних інфекціях, сприяє підвищенню рівня лютеїну і бета-каротину в крові, що запобігає захворювання органів зору, зокрема, утворення катаракти.

Петрушка

У 100 г петрушки міститься приблизно дві добові норми вітаміну С. Це майже в 4 рази більше, ніж в лимонах. Петрушка багата вітамінами В1, В2, фолієву кислоту, а також солями калію, магнію, заліза. Ця зелень протипоказана лише тим, хто страждає на сечокам'яну хворобу.
Ця зелень перевершує багато овочів за вмістом вітаміну С: в 100 г молодих пагонів міститься приблизно дві добові норми аскорбінової кислоти. Петрушка багата вітамінами А, групи В, а також фолієвою кислотою, калієм, магнієм, залізом і інулін.

 

Надходження в організм корисних речовин, що містяться в зелені, насіння і корені петрушки, нормалізує функції шлунково-кишкового тракту, виводить з організму токсини, благотворно впливає на статеву функцію, зміцнює стінки судин і покращує психоемоційний стан.

 М'ята
Вона стимулює мозкову діяльність, має заспокійливу, жовчогінну, знеболюючу, антисептичну та судинорозширювальну дію. У народній медицині рослину використовують для полегшення ПМС, як заспокійливий засіб, що допомагає при кашлі і печії. 


Повернутися
03.07.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…