Захищаєм помідори від фітофтори

Хто з городників не знає, що томати впродовж кількох днів можуть «згоріти» від фітофторозу?! Фітофтора – це паразитичний гриб, який вражає листя та плоди помідорів і викликає найнебезпечнішу хворобу – фітофтороз. На листях та плодах з’являються бурі плями, а самі плоди стають водянистими й непридатними для їжі.  Що ж  робити, щоб захистити рослини?  Скористаймося перевіреними рецептами органічних настоїв та розчинів.   

Часник із «прилипачем». 200 г стрілок часнику, пропущених крізь м’ясорубку, заливаєм невеликою кількістю води, настоюю 4-5 годин у закритому посуді, доводим водою до 10 л, проціджуєм, додаєм «прилипач» – 1 л знежиреного молока або 2 ст. ложки мучного клейстеру – і обприскуєм томати. Годиться після утворення першої зав’язі та до закінчення плодоносіння.

Часник із марганцівкою. 1,5 стакана пропущених крізь м’ясорубку стрілок часнику настоюю 3-4 години в закритому посуді, розводжу водою до 10 л, проціджую і додаю 1,5 г марганцівки. Використовую під час плодоносіння.

Кропива. Піввідра дрібно порізаних стебел і листя кропиви настоюю на 10 л води одну добу, проціджую і цим розчином обприскую і поливаю рослини.

Борна кислота. Розчинити у 10 л гарячої води 10 г речовини. Використовую під час цвітіння рослини.

Йодний розчин. Поливаю томати кілька разів на сезон розчином, що містить 40 крапель (5 мл) йоду і 30 г хлористого калію. Розвезти в 10 л у розрахунку 0,5 л на одну рослину.

Хороший результат також дає обприскування рослин сироваткою.  На 10 л води додаю 20 крапель йоду і 1 л сироватки. Такий розчин містить молочнокислі бактерії, які допомагають боротися з хворобою і прискорюють дозрівання помідорів. 

Для більш раннього дозрівання врожаю йодну настоянку можна застосовувати і частіше, тільки концентрацію йоду дещо зменшити (на 10 л води додаю 5-6 крапель йоду).

Деревна зола. З другої половини липня і весь серпень обпилюю рослини просіяною золою, просто підкидаючи її вгору.

Зброджена трава. Два рази на місяць підживлюю рослини настоєм збродженої трави. Подрібнити, заповнити половину ємності, долити до вінця води (можна додати золу), настояти 12-14 днів – до закінчення бродіння). Наприкінці бродіння додати 50 г пропущеного крізь м’ясорубку часнику.

Обробляти рослини варто в ранковий час. У міжряддя висаджуйте календулу.  

Також для профілактики фітофторозу помідори додатково обробляйте кілька разів за сезон бордоською рідиною або розчином мідного купоросу (1 столова ложка купоросу на відро води). І обов’язково помідорні кущі пасинкуйте (вилучайте в них частини пагонів) і видаляйте нижні листочки, щоб кущі швидше і краще прогрівалися та провітрювалися.


Повернутися
01.07.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Цими днями ми з вами вітатимемо одні одних словами «Христос Воскрес!-Воістину Воскрес!».

Якщо на мить зупинитися у круговерті щоденного життя і задуматися над цими словами – усе, що ми знаємо і що відбувається всередині та довкола нас, набуде іншого вигляду. Там, де було сум’яття – настане мир, а де були брехня і кривда – запанує правда і справедливість. Там, де була смерть, здавалося б, кінець усього, – буде життя…

Скільки ми вже пережили неможливого, котре стало можливим для тих, хто твердо тримався віри. Великдень – це осердя нашої віри, підґрунтя нашої надії та зростання нашої любові.  

 Великдень завжди об’єднує всіх українців світу в єдину велику родину. Ми святимо паски, збираємося сім’ями, молимося за тих, хто зустрічає Великдень у окопах і бліндажах. Хай  їхні ангели-охоронці будуть з ними.   Подякуємо Господові і попросимо у Нього сили, віри і стійкості для кожного з нас. 

Вірю, що Бог завжди з тими, хто захищає Добро, хто захищає рідну землю. Тому знаю – Україна обов’язково переможе. З Божою допомогою!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!