Захищаєм помідори від фітофтори
Хто з городників не знає, що томати впродовж кількох днів можуть «згоріти» від фітофторозу?! Фітофтора – це паразитичний гриб, який вражає листя та плоди помідорів і викликає найнебезпечнішу хворобу – фітофтороз. На листях та плодах з’являються бурі плями, а самі плоди стають водянистими й непридатними для їжі. Що ж робити, щоб захистити рослини? Скористаймося перевіреними рецептами органічних настоїв та розчинів.
Часник із «прилипачем». 200 г стрілок часнику, пропущених крізь м’ясорубку, заливаєм невеликою кількістю води, настоюю 4-5 годин у закритому посуді, доводим водою до 10 л, проціджуєм, додаєм «прилипач» – 1 л знежиреного молока або 2 ст. ложки мучного клейстеру – і обприскуєм томати. Годиться після утворення першої зав’язі та до закінчення плодоносіння.
Часник із марганцівкою. 1,5 стакана пропущених крізь м’ясорубку стрілок часнику настоюю 3-4 години в закритому посуді, розводжу водою до 10 л, проціджую і додаю 1,5 г марганцівки. Використовую під час плодоносіння.
Кропива. Піввідра дрібно порізаних стебел і листя кропиви настоюю на 10 л води одну добу, проціджую і цим розчином обприскую і поливаю рослини.
Борна кислота. Розчинити у 10 л гарячої води 10 г речовини. Використовую під час цвітіння рослини.
Йодний розчин. Поливаю томати кілька разів на сезон розчином, що містить 40 крапель (5 мл) йоду і 30 г хлористого калію. Розвезти в 10 л у розрахунку 0,5 л на одну рослину.
Хороший результат також дає обприскування рослин сироваткою. На 10 л води додаю 20 крапель йоду і 1 л сироватки. Такий розчин містить молочнокислі бактерії, які допомагають боротися з хворобою і прискорюють дозрівання помідорів.
Для більш раннього дозрівання врожаю йодну настоянку можна застосовувати і частіше, тільки концентрацію йоду дещо зменшити (на 10 л води додаю 5-6 крапель йоду).
Деревна зола. З другої половини липня і весь серпень обпилюю рослини просіяною золою, просто підкидаючи її вгору.
Зброджена трава. Два рази на місяць підживлюю рослини настоєм збродженої трави. Подрібнити, заповнити половину ємності, долити до вінця води (можна додати золу), настояти 12-14 днів – до закінчення бродіння). Наприкінці бродіння додати 50 г пропущеного крізь м’ясорубку часнику.
Обробляти рослини варто в ранковий час. У міжряддя висаджуйте календулу.
Також для профілактики фітофторозу помідори додатково обробляйте кілька разів за сезон бордоською рідиною або розчином мідного купоросу (1 столова ложка купоросу на відро води). І обов’язково помідорні кущі пасинкуйте (вилучайте в них частини пагонів) і видаляйте нижні листочки, щоб кущі швидше і краще прогрівалися та провітрювалися.
← Повернутися