СОНЦЕ… В СІТЦІ

Захистіть свій город від сонця і шкідників за допомогою спеціальної сітки

Надлишкове сонячне проміння, град і пориви вітру здатні звести нанівець усі зусилля родини, яка вирощує овочі. Граду може й не бути, та от від небесного світила подітися нікуди. Поливай, не поливай – листя все одно «горить» під прямими сонячними променями, - розповідає Ігор ПАВЛЮК для ridneselo.com

Щоб запобігти такій надмірній увазі «згори» варто вдатися по допомогу до цілого арсеналу сіток для затінення, які різняться за своїми функціями, способом кріплення і ціною. Сітка для затінення чи протиградна сітка, як її ще називають – чудовий помічник у справі отримання хорошого врожаю. Доволі проста конструкція, що складається з сітки, тросів та опор, стане в нагоді і фермерові, й дачнику.

Господарі, які протягом кількох років користуються сітками, помітили, що рослини реагують по-різному на колір виробу. Наприклад, якщо потрібно пришвидшити дозрівання плодів на 10-15 діб, рекомендують застосовувати червону сітку, а щоб затримати ріст рослини, бажано скористатися сірою чи синьою. Отже, знаючи про ці властивості сітки, можна не лише прискорити чи затримати ріст рослини чи дозрівання плоду, а збільшити біомасу рослини, посприяти розвиткові кореневої системи і навіть регулювати колір плодів. Протиградна сітка, крім усього іншого, виключає можливість сонячного опіку плодів та сприяє рівномірному освітленню листя рослин.

Такий спосіб вертикального захисту саду виявився ефективним і в боротьбі з літаючими комахами. Навіть найдешевша сітка успішно їх затримує. Існують ще спеціальні сітки, в які впаяні нетоксичні оптичні елементи, що дезорієнтують шкідників, наприклад: білокрилок, трипсів, мінувальних і плодових мушок. Ціна таких сіток коливається в межах 5-6 грн за кв. метр.

У великих господарствах сітки монтують на бетонних стовпчиках заввишки до двох метрів (над овочевими і фруктовими грядками) з використанням системи тросів, що гарантує надійний захист навіть від сильного граду. Дачники можуть обійтися простими дерев’яними каркасами на які напинається сітка. Вона міцна і щільна, термін її служби – щонайменше п’ять років. Система тросів прослужить значно довше, тож через кілька років вам доведеться міняти не весь навіс, а лише саму сітку. Деякі виробники в рекламних текстах наголошують на тому, що по правильно змонтованій сітці може ходити людина і бути спокійною за своє життя, а не лише за врожай.

Зручно використовувати сітку й у теплицях, оскільки температура в захищеній таким чином споруді знижується на 10-15 градусів. Сітка абсолютно не заважає поливу рослин. Експерти радять також користуватися москітними сітками в теплицях під час провітрювання.

Сітки різняться за інтенсивністю пропускання сонця – від 15 до 65%. Це дає можливість встановлювати обладнання, що максимально задовольнить потреби рослин.

Завдяки своїй морозостійкості (витримує до -60 градусів), сітка надає можливість виявити фантазію ландшафтним дизайнерам і винахідливим дачникам. Нею оббивають альтанки, оздоблюють оригінальні клумби, її кріплять на будинках, щоб краще плелися плющі чи декоративні рослини.

Інший вид протиградної сітки – стаціонарні конструкції алюмінет. Вони виглядають, як вузькі алюмінієві смужки, закріплені під кутом на основі з синтетичних ниток. Така конструкція, звичайно, обійдеться дорожче, проте має низку переваг. Алюмінет добре затримує тепло. Це означає, що в прохолодні ночі овочі дозріватимуть собі і будуть здатні витримати невеликі заморозки. Також не страждатимуть рослини і від різких коливань температури при зміні погоди. Врожайність городини, що росте під таким покриттям, завжди істотно вища, завдяки розсіюванню світла і більш повному освітленню листя.

Протиградна сітка вважається в Україні технологічною новинкою. І хоча вже багато десятиріч успішно використовується в Європі, прихильність вітчизняних аграріїв цей товар лише починає завойовувати.

ВЛАСНИЙ ДОСВІД

– Торік очікував на хороший врожай перців, – пригадує житель Миронівки, що на Київщині, Леонід Троянівський. – Але почалася така спека, що всі перці попеклись. Жінка жартувала: мовляв, можна тут таки на грядці фарширувати. Уже під кінець сезону купив сітку. Ділянка в мене невелика, тож 15 метрів вистачило з головою. Цього року активно нею користуюся і дуже задоволений. Опори робив сам – так дешевше, та й переносити можна з місця на місце. На початку сезону накривав полуницю і суницю, зараз – огірки, помідори і перці. Рослини жодного дня не потерпали від надмірного сонця навіть у найспекотніші дні. Тож сподіваюся на добрий урожай.


Повернутися
01.07.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...