Коли в краплі води-море користі….

Існує думка, що крапельне зрошення - дороге задоволення і застосовується виключно у великих фермерських господарствах. Однак нині його можна побачити і у господаря чи  дачника, мета якого - отримати гідний урожай найвищої якості при мінімальних матеріальних і трудових витратах. Власне, крапельний полив – це найбільш раціональний і економний спосіб поливу також і з позиції збереження і підтримання родючості ґрунту та в цілому екологічного стану навколишнього середовища. Пов’язано це з тим, що система крапельного поливу передбачає безпосередню подачу води до коренів рослин. Це є незаперечною перевагою порівняно з іншими способами зрошення. При надходженні води в кореневу зону рослини вона тут же вбирається і відповідно використовується максимально. До того ж при крапельній системі полив може здійснюватися навіть в жарку погоду. Адже, як відомо звичайне зрошення в спеку при попаданні води на листя призводить до сонячних опіків. Система відрізняється своєю економічністю, зручністю і ефективністю. Її можна задіяти як для поливу городу, дачної ділянки, так і теплиці.

Збільшення врожайності при крапельному поливі становить 50-80% на овочах і 20-40% на садових культурах і виноградниках. Причому овочі вступають у фазу плодоношення на 5-10 днів раніше звичного терміну.

Переваги крапельного поливу

 Система крапельного зрошування економить ваші сили та час. Трудовитрати дачника безпосередньо на полив - мінімальні. Немає ніякої необхідності носити воду відрами чи переміщати по ділянці поливальний шланг.

Вода витрачається ефективно та економно, що дуже важливо на ділянках, де є проблеми з водопостачанням. У порівнянні із звичайним поливом води потрібно в 2-2,5 рази менше.

Низький тиск у водопроводі і навіть повна відсутність системи централізованого водопостачання не є перешкодою для організації крапельного зрошення.

Поливаються тільки культурні рослини, бур'янам дістається значно менше вологи, як наслідок - Забезпечується оптимальна для конкретної періодичність трудомісткої прополки зменшується.

За відсутності дефіциту вологи частоту посадки рослин можна збільшити, отже, більш ефективно використовувати дачні «сотки».

Поступове надходження води не витісняє кисень із кореневмісного шару ґрунту, тобто під час поливу коренева система дихає та активно функціонує

Коренева система культур стає більш мичкуватою, розгалуженою, що покращує засвоєння ними поживних речовин

Поливання під корінь максимально підвищує ефективність внесених добрив

 Ви можете поливати город у будь-який час, оскільки крапельне зрошування виключає потрапляння води на листочки, завдяки чому не змиваються розчини інсектицидів та фунгіцидів

Під час поливання доріжки залишаються сухими

 Вода не стікає по схилу

Звичайний крапельний шланг - універсальний і ефективний вибір для дачника. Головні експлуатаційні характеристики шлангів і стрічок - продуктивність вбудованих крапельниць (найбільш часто зустрічаються значення 1,2; 2,4; 4 л/год), інтервал установки крапельниць (20-150 см.) і товщина стінки шланга.

Від товщини стінок шланга залежить його вартість, довговічність і можливість підземного використання. Практичні значення товщини стінок 0,125-0,375 мм. для стрічок і 0,2-1,25 мм. для шлангів. Тонкостінні вироби з товщиною стінок 0,2 мм. і менше - економічне рішення, призначене для використання на м'яких грунтах протягом одного сезону. Для багаторічного використання в грунті, на кам'янистих грунтах ідеально підійде крапельний шланг товщиною 0,7-0,9 мм.

Краплинні стрічки, наявні в продажі, бувають клеєними і безшовними (екструзійними). Перший варіант привабливо дешевий, але навряд чи витримає більше одного сезону експлуатації. Безшовні стрічки та шланги значно надійніше.


Повернутися
04.06.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...