Французи у Підгірцях садитимуть… фасолю!

Французькі експерти Аграрної палати регіону Іль де Франс відвідали село Підгірці Стрийського району, в якому місцеві виробники квасолі незабаром мають намір створити кооператив – за підтримки з боку французько-українського проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області», пише...??????????

 Французів знайомили з традиціями вирощування квасолі на цій території. Ще старожили розповіли, що зліва при в’їзді у Підгірці є нахил, на якому завжди вирощували багато і густо квасолі. Зараз тут нічого не росте… Французи цікавилися, що таке «тичка». Їм розповіли про те, що її треба принести з лісу і не попастися ліснику, тому що її можна рубати тільки в спеціальних місцях. У французів технологія інакша, вони вирощують квасолю на сітці. Експерти ознайомили присутніх з технологією вирощування виткої квасолі у Франції. На запитання «Чому висаджуєте «ясько» тільки по периметру, тільки скраю ділянки?» відповідь була така: «Так наші баби та діди садили». Є ще питання сівозміни, в які ніхто не вникає. Якщо садити кожен раз на тому самому місці, то насіння вироджується… Ще французи не знали такої технології продажу, як «продаємо склянками». Для людей, які реалізують продукцію фасовану по 500 грамів у спеціальних сітках, це здавалося дивиною.

Французи пообідали у місцевому ресторані. У меню були страви з «яська», який вирощують у селі, – вареники з квасолею та квасолевий пиріг.

Для експерта Еліз Сімон це перший приїзд в українське село: «Мені сподобався прийом. Село гарне.  Ми зацікавлені робити проекти для підтримки малих фермерів, для їхньої коо­перації, щоб могли більше виробляти на своїй землі».

Ініціативна група у Підгірцях працює над створенням кооперативу.  Уже цього сезону кооператив запустять у роботу. На зустрічі із французькими консультантами домовилися разом із виробниками прописувати стратегію їхнього розвитку, думати, куди краще продавати свою продукцію. Консультанти розповіли, як це робиться у Франції. Зробили аналіз місцевих ґрунтів, розповіли про їхню якість ґрунтів, про те, які вносити добрива, прописали технології, коли садити, як правильно підливати, коли збирати урожай, як його правильно зберігати, відповіли на практичні запитання.

У Підгірцях ставлять перед собою амбітні завдання – підняти вирощування квасолі на новий виток. Для порівняння, наша врожайність – 2−3 тонни квасолі на гектар, а у Франції до 10 тонн доходить.

http://wz.lviv.ua


Повернутися
04.06.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Тільки-но вляглася перша хвиля радості, котра піднялася довкола нашого першого олімпійського золота, як інтернетом відразу ж покотилася «зрада»: наш спортсмен-переможець обійнявся з володарем бронзи-росіянином, ще й обгорнув його українським прапором…  Цікаво, кого нині «розпинають» більше: нашого Абраменка в Україні за обійми з росіянином, чи росіянина – на його батьківщині - за те, що дався загорнути в наш прапор… Знаходяться уже й ті, хто чи то жартома, чи всерйоз пропонує російському спортсмену попросити політичного притулку в Україні (мовляв, якщо встигне до кінця Олімпіади, то будемо мати вже дві медалі) і ті, хто, відкричавши нашому спортсмену «Осанна», починають скандувати «Розіпни його»…

Поки ламаються списи і точаться суперечки, зверну вашу увагу на дуже символічну деталь: спортсмен, котрий переміг, накрив своїм (нашим, українським!) прапором того, хто програв… Зрештою, вам не треба пояснювати, чому представники Росії на цій Олімпіаді без прапорів – «безликі», майже як «їхтамнєти» на Донбасі… Я вірю у символічність цього жесту, яким Україна «покриває» Росію, так само, як і у великодушність переможців. А все решта - просто спорт.