Французи у Підгірцях садитимуть… фасолю!

Французькі експерти Аграрної палати регіону Іль де Франс відвідали село Підгірці Стрийського району, в якому місцеві виробники квасолі незабаром мають намір створити кооператив – за підтримки з боку французько-українського проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області», пише...??????????

 Французів знайомили з традиціями вирощування квасолі на цій території. Ще старожили розповіли, що зліва при в’їзді у Підгірці є нахил, на якому завжди вирощували багато і густо квасолі. Зараз тут нічого не росте… Французи цікавилися, що таке «тичка». Їм розповіли про те, що її треба принести з лісу і не попастися ліснику, тому що її можна рубати тільки в спеціальних місцях. У французів технологія інакша, вони вирощують квасолю на сітці. Експерти ознайомили присутніх з технологією вирощування виткої квасолі у Франції. На запитання «Чому висаджуєте «ясько» тільки по периметру, тільки скраю ділянки?» відповідь була така: «Так наші баби та діди садили». Є ще питання сівозміни, в які ніхто не вникає. Якщо садити кожен раз на тому самому місці, то насіння вироджується… Ще французи не знали такої технології продажу, як «продаємо склянками». Для людей, які реалізують продукцію фасовану по 500 грамів у спеціальних сітках, це здавалося дивиною.

Французи пообідали у місцевому ресторані. У меню були страви з «яська», який вирощують у селі, – вареники з квасолею та квасолевий пиріг.

Для експерта Еліз Сімон це перший приїзд в українське село: «Мені сподобався прийом. Село гарне.  Ми зацікавлені робити проекти для підтримки малих фермерів, для їхньої коо­перації, щоб могли більше виробляти на своїй землі».

Ініціативна група у Підгірцях працює над створенням кооперативу.  Уже цього сезону кооператив запустять у роботу. На зустрічі із французькими консультантами домовилися разом із виробниками прописувати стратегію їхнього розвитку, думати, куди краще продавати свою продукцію. Консультанти розповіли, як це робиться у Франції. Зробили аналіз місцевих ґрунтів, розповіли про їхню якість ґрунтів, про те, які вносити добрива, прописали технології, коли садити, як правильно підливати, коли збирати урожай, як його правильно зберігати, відповіли на практичні запитання.

У Підгірцях ставлять перед собою амбітні завдання – підняти вирощування квасолі на новий виток. Для порівняння, наша врожайність – 2−3 тонни квасолі на гектар, а у Франції до 10 тонн доходить.

http://wz.lviv.ua


Повернутися
04.06.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.