Ой, мороз-мороз, саду не морозь…

Хай як би ми не жартували про те, що «схуднення до літа відміняється разом із відміною літа», садівникам травневі заморозки геть не в радість. А ймовірність весняних поворотних заморозків існує аж до середини червня.

Заморозки бувають двох видів: місцеві (ранкові), зазвичай нетривалі, але повторювані, і викликані вторгненням холодних повітряних мас. Останні зазвичай охоплюють велику територію, супроводжуються сильними холодними вітрами і можуть триматися кілька днів. Однак ранкові бувають частіше.

Коли у вас кілька квітучих чагарників, їх можна швидко укрити лутрасилом, мішками, соломою, щитами на підставках, матами і т.д.

Дія заморозків багато в чому залежить від розташування саду. На відкритих місцях холодне повітря, не зустрічаючи перешкод, стікає в низини і накопичується там. Тому в замкнутих улоговинах температура завжди на кілька градусів нижче, ніж на височинах і схилах.  Підбирайте сорти, які пізно цвітуть, тому в порівнянні з квітками і зав’яззю, бутони – найбільш стійкі до заморозків.
Як захистити сад від морозу

Ймовірність заморозків висока в той рік, коли весна приходить занадто рано. Яскраве сонячне світло, стрімке тепло спонукають дерева і чагарники до передчасного росту і цвітіння. Причому чагарники більш схильні до дії нічних морозів, ніж дерева. Це відбувається через те, що на грунті температура набагато нижче, ніж у повітрі.

Щоб зберегти бутони і вже розкрилися квіточки, навколо куща або невисокого деревця вбийте 4 кілочка, оберніть їх поліетиленовою плівкою, лутрасилом або мішковиною і обв’яжіть мотузкою. Нижні краї укривного матеріалу присипте землею або притисніть камінням.

Для теплолюбних культур забагатієте з дощок короб відповідного розміру. Простір між рослиною і стінками короба заповніть сухим листям, тирсою або соломою. Зверху накрийте плівкою, лутрасилом або іншим матеріалом.

Поливання і димлення

  Ще один спосіб боротьби із заморозками - полив грунту під деревами і обприскування їх водою. Зволожена і щільна поверхня менш охолоджується, ніж пухка і суха.  Донині садівники застосовують старовинний спосіб - димлення (спалювання димлять куп сміття, бур`янів). Таким чином, температуру можна підвищити на 1-1,5 ° С. По ділянці розкладіть кілька стогів з соломи, сіна або сухих гілок. Зверху покрийте їх хорошим шаром вологої трави, тирси, дернової землі, моху, торфу. Залиште сухе місце для підпалювання.   Горючий матеріал зверху покривають землею, дерном, сирої травою, щоб він не горів, а жеврів. Димлення закінчують не раніше, ніж через 2-2,5 години після сходу сонця.

Найбільшу загрозу заморозки представляють культурам, які ростуть на болотистих і низинних ділянках, на вологих і торф’яних ґрунтах. Короткочасні пониження температури небезпечні для щойно посаджених молодих, ще не встигли вкоренитися рослин. Найгірше, якщо заморозки припадають на цвітіння фруктових дерев і ягідних кущів . Якщо температура повітря протримається на критичній позначці протягом 4 годин, то цього буде достатньо, щоб генеративні органи рослин отримали часткове або повне пошкодження.

 Штучний туман
Метод часто застосовують у фермерських господарствах, використовуючи для цього спеціальні установки. На невеликій території створити ефект туману можна за допомогою звичайного обприскувача. Такий прийом сприяє утворенню крижаного панцира, температура під яким вище, ніж зовні. Це допомагає зберегти колір. Завдяки випаровуванню води температура навколишнього середовища підвищується на 3 ° С. Роботи зі створення штучного туману починайте на світанку, а в низинах – на пару годин раніше. Обприскування проводите в кілька етапів, поки температура не стане плюсовою.

 Молоденькі саджанці можна захистити — вбити навколо кілочки й напнути плівку, агроволокно чи мішковину. Допоможе обкурювання саду димом. Для цього треба розкласти біля дерев купи з прілого листя, соломи, тирси. І під час приморозків їх підпалюють, щоб тліло й обкурювало цвіт.

Найнижчі показники температури завжди фіксують за годину до сходу сонця та через годину-другу після. Якщо вжити дієвих засобів захисту саме в цей час, можна врятувати майбутній ­урожай.

2,2 °C морозу пошкоджує цвіт, а приморозок –1,1°C — зав'язь.


Повернутися
26.05.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...