Коли «вітамінний» салатик-не в користь…

Береженого Бог береже: хоч як би не кортіло весною «вітамінного» салатику, варто рішки почекати, аби не отруїтися. Які б не були красиві весняні овочі та фрукти напхані нітратами, їх систематичне вживання призводить до виникнення та розвитку алергії, порушення в роботі щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту. До того ж, нітрати мають властивість накопичуватися в організмі, викликаючи хронічну інтоксикацію…

 Перші весняні помідори, капуста або петрушка можуть нести в собі серйозну небезпеку для здоров’я, тому до їх вибору потрібно підходити ретельно.

Дієтологи радять звести їх вживання ранніх фруктів та овочів до мінімуму. Якщо ж дуууже кортить, намагайтеся вибирати плоди середнього розміру. Чим більше той чи інший фрукт або овоч, тим більша ймовірність того, що вони напхані стимуляторами росту.  Найінтенсивніше шкідливі речовини накопичують петрушка, кріп, цибуля, різні види салатів, редис, огірки, томати, капуста.

 Фрукти, що мають дуже яскраве забарвлення, краще не купувати зовсім. Це найвірніший ознака «нахимиченности» продукту. А ось з овочами складніше. Визначити на око їх «нитратность» досить складно навіть експерту. Хіба що редиску радять вибирати круглу, а не довгасту.  

Щоб уникнути отруєння вибирайте тільки сухі і жодним чином не пошкоджені овочі: навіть в маленькій тріщині швидко розвиваються гнильні процеси. Огірки не повинні бути м'якими на дотик. Корінці на помідорах повинні бути зеленими, що свідчить про їх свежесобранности. Якщо ви не зрізуєте шкіру з плоду, то здоров'я заради вам доведеться це робити. Перед тим, як з'їсти «глянцеве» яблучко, його треба ретельно промити під проточною водою, потім вимочити у воді (витягнути нітрати), причому, не один раз, і очистити від шкірки (це ж стосується і овочів). Привізні яблука часто покривають харчовим воском для збереження «товарного» вигляду. У той час як білоруські некрасиві і зморщені яблучка торішнього врожаю набагато корисніше (зберігають велику частину вітамінів), і, само собою, безпечніше. Свіжі овочеві салати рекомендовано кропити соком лимона: лимонна кислота блокує розмноження нітробактерій в шлунку. Залишки зелені не зберігайте в холодильнику, а відразу викидайте: інакше нітрати перетворюються в нітрити, що призводить до токсичного отруєння.

Цитрусові фрукти навесні не втрачають свій вітамінний склад, але апельсини і мандарини в цей час року краще всього вживати у вигляді свіжовичавленого соку, але не натще і розбавляти з водою, так як в них дуже висока концентрація кислотності. А ось грейпфрути корисніше є в «чистому вигляді», так як плівки цих плодів містять речовини, що розщеплюють жири! Альтернативою свіжим фруктам і хорошою профілактикою авітамінозу навесні можуть служити заморожені ягоди, які при правильній заморожуванні не відстають за своїм корисним властивостям від свіжих. Вони є прекрасним джерелом мікро- та макроелементів, проте за умови, що заморожування було виконане правильно.

Тільки з'їдати їх слід відразу після розморзки.

Часто ми недооцінюємо властивості наших місцевих продуктів, тому що картопля – це насправді продукт, який багатий на калій, – запевняє дієтолог.


Повернутися
11.05.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...