Коли «вітамінний» салатик-не в користь…

Береженого Бог береже: хоч як би не кортіло весною «вітамінного» салатику, варто рішки почекати, аби не отруїтися. Які б не були красиві весняні овочі та фрукти напхані нітратами, їх систематичне вживання призводить до виникнення та розвитку алергії, порушення в роботі щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту. До того ж, нітрати мають властивість накопичуватися в організмі, викликаючи хронічну інтоксикацію…

 Перші весняні помідори, капуста або петрушка можуть нести в собі серйозну небезпеку для здоров’я, тому до їх вибору потрібно підходити ретельно.

Дієтологи радять звести їх вживання ранніх фруктів та овочів до мінімуму. Якщо ж дуууже кортить, намагайтеся вибирати плоди середнього розміру. Чим більше той чи інший фрукт або овоч, тим більша ймовірність того, що вони напхані стимуляторами росту.  Найінтенсивніше шкідливі речовини накопичують петрушка, кріп, цибуля, різні види салатів, редис, огірки, томати, капуста.

 Фрукти, що мають дуже яскраве забарвлення, краще не купувати зовсім. Це найвірніший ознака «нахимиченности» продукту. А ось з овочами складніше. Визначити на око їх «нитратность» досить складно навіть експерту. Хіба що редиску радять вибирати круглу, а не довгасту.  

Щоб уникнути отруєння вибирайте тільки сухі і жодним чином не пошкоджені овочі: навіть в маленькій тріщині швидко розвиваються гнильні процеси. Огірки не повинні бути м'якими на дотик. Корінці на помідорах повинні бути зеленими, що свідчить про їх свежесобранности. Якщо ви не зрізуєте шкіру з плоду, то здоров'я заради вам доведеться це робити. Перед тим, як з'їсти «глянцеве» яблучко, його треба ретельно промити під проточною водою, потім вимочити у воді (витягнути нітрати), причому, не один раз, і очистити від шкірки (це ж стосується і овочів). Привізні яблука часто покривають харчовим воском для збереження «товарного» вигляду. У той час як білоруські некрасиві і зморщені яблучка торішнього врожаю набагато корисніше (зберігають велику частину вітамінів), і, само собою, безпечніше. Свіжі овочеві салати рекомендовано кропити соком лимона: лимонна кислота блокує розмноження нітробактерій в шлунку. Залишки зелені не зберігайте в холодильнику, а відразу викидайте: інакше нітрати перетворюються в нітрити, що призводить до токсичного отруєння.

Цитрусові фрукти навесні не втрачають свій вітамінний склад, але апельсини і мандарини в цей час року краще всього вживати у вигляді свіжовичавленого соку, але не натще і розбавляти з водою, так як в них дуже висока концентрація кислотності. А ось грейпфрути корисніше є в «чистому вигляді», так як плівки цих плодів містять речовини, що розщеплюють жири! Альтернативою свіжим фруктам і хорошою профілактикою авітамінозу навесні можуть служити заморожені ягоди, які при правильній заморожуванні не відстають за своїм корисним властивостям від свіжих. Вони є прекрасним джерелом мікро- та макроелементів, проте за умови, що заморожування було виконане правильно.

Тільки з'їдати їх слід відразу після розморзки.

Часто ми недооцінюємо властивості наших місцевих продуктів, тому що картопля – це насправді продукт, який багатий на калій, – запевняє дієтолог.


Повернутися
11.05.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Є певний тип захворювань, які називають автоімунними:  коли імунітет організму мобілізується не супроти сторонньої сполуки (вірусів, мікроорганізмів тощо), а проти здорових клітин чи тканин власного організму. Вам ніколи не здавалося, що чимала частина українців теж так само «хворіє», атакуючи всі здорові починання у власній країні? «Автоімунні» українці зневажливо зітхали «і до чого ви там домайданитеся» в той час, коли інші міняли країну, подекуди віддаючи за це життя. Вони «втомилися від війни», натомість запопадливо переходять на російську мову з туристами із Сиктивкара,  лають Бандеру і намагаються переконати нас у тому, що помирати від голоду в Голодоморі більш інтелігентно і благородно, ніж давати збройну відсіч гнобителям під час  Гайдамаччини чи в національно-визвольної боротьби ОУН та УПА...

«Автоімунні» українці гноблять починання  Уляни Супрун, уїдливо коментуючи, що, мовляв, «як мазали перекисом, так і мазатимемо, бо це вам не міфи розвінчувати...»  Проте ці міфи, на які не втомлюється відкривати нам очі пані Уляна,  коштують бюджету мільйони.

 Головний наш ворог – у нас самих. Ми самі себе з’їдаємо. Проте пропаганда і зовнішніх, і внутрішніх ворогів лише тоді дієва, коли ти боїшся правди, коли ти сам погоджуєшся на брехню. На щастя, все більшає «здорових клітин». Людей, котрі  не бояться назвати мародера мародером, запроданця запроданцем, ворога ворогом... Тих, хто і говорить, і чинить правду в очі. Хто робить все можливе, щоб врятувати країну від  усіх перелічених вище.