Коли «вітамінний» салатик-не в користь…

Береженого Бог береже: хоч як би не кортіло весною «вітамінного» салатику, варто рішки почекати, аби не отруїтися. Які б не були красиві весняні овочі та фрукти напхані нітратами, їх систематичне вживання призводить до виникнення та розвитку алергії, порушення в роботі щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту. До того ж, нітрати мають властивість накопичуватися в організмі, викликаючи хронічну інтоксикацію…

 Перші весняні помідори, капуста або петрушка можуть нести в собі серйозну небезпеку для здоров’я, тому до їх вибору потрібно підходити ретельно.

Дієтологи радять звести їх вживання ранніх фруктів та овочів до мінімуму. Якщо ж дуууже кортить, намагайтеся вибирати плоди середнього розміру. Чим більше той чи інший фрукт або овоч, тим більша ймовірність того, що вони напхані стимуляторами росту.  Найінтенсивніше шкідливі речовини накопичують петрушка, кріп, цибуля, різні види салатів, редис, огірки, томати, капуста.

 Фрукти, що мають дуже яскраве забарвлення, краще не купувати зовсім. Це найвірніший ознака «нахимиченности» продукту. А ось з овочами складніше. Визначити на око їх «нитратность» досить складно навіть експерту. Хіба що редиску радять вибирати круглу, а не довгасту.  

Щоб уникнути отруєння вибирайте тільки сухі і жодним чином не пошкоджені овочі: навіть в маленькій тріщині швидко розвиваються гнильні процеси. Огірки не повинні бути м'якими на дотик. Корінці на помідорах повинні бути зеленими, що свідчить про їх свежесобранности. Якщо ви не зрізуєте шкіру з плоду, то здоров'я заради вам доведеться це робити. Перед тим, як з'їсти «глянцеве» яблучко, його треба ретельно промити під проточною водою, потім вимочити у воді (витягнути нітрати), причому, не один раз, і очистити від шкірки (це ж стосується і овочів). Привізні яблука часто покривають харчовим воском для збереження «товарного» вигляду. У той час як білоруські некрасиві і зморщені яблучка торішнього врожаю набагато корисніше (зберігають велику частину вітамінів), і, само собою, безпечніше. Свіжі овочеві салати рекомендовано кропити соком лимона: лимонна кислота блокує розмноження нітробактерій в шлунку. Залишки зелені не зберігайте в холодильнику, а відразу викидайте: інакше нітрати перетворюються в нітрити, що призводить до токсичного отруєння.

Цитрусові фрукти навесні не втрачають свій вітамінний склад, але апельсини і мандарини в цей час року краще всього вживати у вигляді свіжовичавленого соку, але не натще і розбавляти з водою, так як в них дуже висока концентрація кислотності. А ось грейпфрути корисніше є в «чистому вигляді», так як плівки цих плодів містять речовини, що розщеплюють жири! Альтернативою свіжим фруктам і хорошою профілактикою авітамінозу навесні можуть служити заморожені ягоди, які при правильній заморожуванні не відстають за своїм корисним властивостям від свіжих. Вони є прекрасним джерелом мікро- та макроелементів, проте за умови, що заморожування було виконане правильно.

Тільки з'їдати їх слід відразу після розморзки.

Часто ми недооцінюємо властивості наших місцевих продуктів, тому що картопля – це насправді продукт, який багатий на калій, – запевняє дієтолог.


Повернутися
11.05.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.