Коли «вітамінний» салатик-не в користь…

Береженого Бог береже: хоч як би не кортіло весною «вітамінного» салатику, варто рішки почекати, аби не отруїтися. Які б не були красиві весняні овочі та фрукти напхані нітратами, їх систематичне вживання призводить до виникнення та розвитку алергії, порушення в роботі щитовидної залози та шлунково-кишкового тракту. До того ж, нітрати мають властивість накопичуватися в організмі, викликаючи хронічну інтоксикацію…

 Перші весняні помідори, капуста або петрушка можуть нести в собі серйозну небезпеку для здоров’я, тому до їх вибору потрібно підходити ретельно.

Дієтологи радять звести їх вживання ранніх фруктів та овочів до мінімуму. Якщо ж дуууже кортить, намагайтеся вибирати плоди середнього розміру. Чим більше той чи інший фрукт або овоч, тим більша ймовірність того, що вони напхані стимуляторами росту.  Найінтенсивніше шкідливі речовини накопичують петрушка, кріп, цибуля, різні види салатів, редис, огірки, томати, капуста.

 Фрукти, що мають дуже яскраве забарвлення, краще не купувати зовсім. Це найвірніший ознака «нахимиченности» продукту. А ось з овочами складніше. Визначити на око їх «нитратность» досить складно навіть експерту. Хіба що редиску радять вибирати круглу, а не довгасту.  

Щоб уникнути отруєння вибирайте тільки сухі і жодним чином не пошкоджені овочі: навіть в маленькій тріщині швидко розвиваються гнильні процеси. Огірки не повинні бути м'якими на дотик. Корінці на помідорах повинні бути зеленими, що свідчить про їх свежесобранности. Якщо ви не зрізуєте шкіру з плоду, то здоров'я заради вам доведеться це робити. Перед тим, як з'їсти «глянцеве» яблучко, його треба ретельно промити під проточною водою, потім вимочити у воді (витягнути нітрати), причому, не один раз, і очистити від шкірки (це ж стосується і овочів). Привізні яблука часто покривають харчовим воском для збереження «товарного» вигляду. У той час як білоруські некрасиві і зморщені яблучка торішнього врожаю набагато корисніше (зберігають велику частину вітамінів), і, само собою, безпечніше. Свіжі овочеві салати рекомендовано кропити соком лимона: лимонна кислота блокує розмноження нітробактерій в шлунку. Залишки зелені не зберігайте в холодильнику, а відразу викидайте: інакше нітрати перетворюються в нітрити, що призводить до токсичного отруєння.

Цитрусові фрукти навесні не втрачають свій вітамінний склад, але апельсини і мандарини в цей час року краще всього вживати у вигляді свіжовичавленого соку, але не натще і розбавляти з водою, так як в них дуже висока концентрація кислотності. А ось грейпфрути корисніше є в «чистому вигляді», так як плівки цих плодів містять речовини, що розщеплюють жири! Альтернативою свіжим фруктам і хорошою профілактикою авітамінозу навесні можуть служити заморожені ягоди, які при правильній заморожуванні не відстають за своїм корисним властивостям від свіжих. Вони є прекрасним джерелом мікро- та макроелементів, проте за умови, що заморожування було виконане правильно.

Тільки з'їдати їх слід відразу після розморзки.

Часто ми недооцінюємо властивості наших місцевих продуктів, тому що картопля – це насправді продукт, який багатий на калій, – запевняє дієтолог.


Повернутися
11.05.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…