Підгортати чи ні: ось в чім питання?..

«Підгортати чи ні: ось в чім питання?..»: в українських реаліях сакраментальне Гамлетове питання звучало б десь так… Мова йже, як ви уже, мабуть, здогадалися, про картопляні «плантації»,  підгортання яких, нарівні з сапанням, стало вже своєрідною традицією.

Навіщо підгортати картоплю?Деякі городники, віддають перевагу висаджувати цю культуру «під лопату», задаються питанням: потрібно чи підгортати картоплю в цьому випадку, адже основна маса нижньої частини рослини знаходиться глибоко в землі. Останнім часом, однак, необхідність у підгортанні картоплі ставлять під сумнів, нібито навіть проводилися дослідження, і була доведена мало не марність цього методу, однак довгі роки практики поки доводять зворотне. Підгортання не тільки сприяє утворенню більшої кількості столонів, воно покращує структуру грунту, роблячи її більш пухким і повітропроникним. Особливо це актуально при обробітку картоплі на щільних і вологих грунтах.

 Проводячи підгортання своєчасно і правильно, ви обов’язково отримаєте більш високі врожаї картоплі. За рахунок чого це досягається? Все просто, коли ви ховаєте молоді пагони під шаром грунту, ви тим самим стимулюєте рослину на утворення додаткових паростків, отже, вегетативна маса збільшується, утворюється більш потужний кущ з великою кількістю листової маси. Вона починає активно працювати на утворення та формування врожаю в грунті. Другий позитивний момент це захист від раптових заморозків. У всіх у пам’яті поворотні холоди такої сили, що навіть сніг випадає і лежить протягом декількох годин, нелегко буде рослинам, ну а захованим під шаром грунту, немов під ковдрою, буде комфортно і спокійно. Третя причина, яка змушує нас орудувати сапкою (ідеальний інструмент для підгортання) це захист від грізного ворога — колорадського жука. Ми, підгортаючи рослини картоплі, ховаємо від нього саме незахищене — молоденькі пагони. Ну і нарешті, причина яка сподобається городникам, у яких кожна хвилина на рахунку — підгортаючи рослини ми тим самим зменшуємо планову кількість прополок, адже бур’янам буде складніше пробитися з-під шару землі. Звідси видно що краще провести підгортання ніж ігнорувати його, але, як і коли треба підгортати картоплю?

Що стосується термінів і кількості підгортання, то оптимальний варіант який використовують більшість городників це три рази. Найперше підгортання проводять у період коли тільки з’явилися сходи, зазвичай мають вони 5-6 листочків, їх цілком можна присипати повністю але не забувайте — шар не більше десяти сантиметрів! В іншому випадку він може лише стати перешкодою до зростання пагонів, а не допомогти рослині.

Ні в якому разі не проводьте підгортання в сильну спеку, так ви можете засипати молоді ще паростки розпеченим грунтом і просто погубити їх або викликати серйозні опіки тканин. Не використовуйте також сильно вологий грунт, таким чином, ви повністю позбавите верхній шар повітрообміну.

Наступне підгортання проводять приблизно через тиждень після першого, зазвичай до цього часу паростки картоплі вже вилізли над грунтом знову. Перед тим як провести підгортання огляньте їх, здорові вони повинні бути яскраво — зеленими і досить міцними, не млявими. Друге підгортання також проводять на висоту десяти сантиметрів, повністю присипаючи рослини.

У третій же раз ми вдаємося до допомоги сапи, коли рослини витягнутися на висоту близько тридцяти сантиметрів. Цього разу ми не засипаємо паростки повністю, а лише присипаємо грунт до основи куща. Грунт обов’язково повинен бути пухким, без великих грудок.

Процедуру підгортання можна виконувати різними способами. Найбільш популярні з них:

 Підгортання сапкою або мотикою. Цей спосіб застосовується в тому випадку, якщо площа ділянки, зайнятого посадками цієї культури не надто значна.

Підгортання з допомогою мотокультиватора. За допомогою такої практичної сільськогосподарської техніки можна обробити великі по площі посадки картоплі.

 Підгортання за допомогою трактора – це ідеальний варіант для невеликих фермерських господарств, де під картоплю відведено досить значні площі землі.

При підгортанні картоплі слід пам’ятати, що активний розвиток бульб відбувається тільки тоді, коли температура повітря становить не більше 25 °С. При цьому грунт повинна бути пухкої й вологою. В іншому випадку, урожай вийде дуже низьким, скільки б разів огородник не підгортав картоплю. Саме тому в сухих і жарких регіонах, де немає можливості регулярного поливу, від підгортання часто відмовляються взагалі.

 Ще однією важливою причиною підгортання картоплі є захист молодих рослин від пізніх заморозків. Цей захід особливо актуально в тому випадку, коли картопля висаджується рано чи обробляється в кліматичних зонах з нестійким кліматом. Земля, що утворює горбки навколо молодих стебел картоплі, служить своєрідним «ковдрою» для них. Підгортання також захищає від раптових приморозків і вразливі молоді пагони, що дозволяє їм активно розвиватися далі.

 При неглибокій посадці і регулярному підгортанні картоплі під час збору врожаю простіше викопувати бульби і процедура їх збору стає не такою трудозатратною.

Ранні сорти картоплі підгортають один раз, попередньо посипавши деревною золою землю. Вона буде хорошим добривом для рослин. Також можна використовувати рідку органіку — розчин коров’яку або пташиний послід. Розвести 1:10 водою і полити міжряддя не зачіпаючи листя рослин. Якщо використовувати метод мульчування, то грунт завжди буде вологим і пухким, а бур’янів стане менше.

Щоб для себе вирішити потрібно підгортати картоплю чи ні, можна провести дослід. Наприклад, можна половину картопляної грядки підгорнути, а другу тільки розпушити. Підживлення і боротьбу зі шкідниками проводити однаково на обох ділянках. Під час збирання врожаю, можна переконатися, який спосіб обробки грунту на грядках картоплі більш ефективний, конкретно для вашого городу, і дає кращий врожай за якістю і за кількістю. Так ви зможете визначитися, як же доглядати за картоплею все літо на власній ділянці.


Повернутися
11.05.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Є певний тип захворювань, які називають автоімунними:  коли імунітет організму мобілізується не супроти сторонньої сполуки (вірусів, мікроорганізмів тощо), а проти здорових клітин чи тканин власного організму. Вам ніколи не здавалося, що чимала частина українців теж так само «хворіє», атакуючи всі здорові починання у власній країні? «Автоімунні» українці зневажливо зітхали «і до чого ви там домайданитеся» в той час, коли інші міняли країну, подекуди віддаючи за це життя. Вони «втомилися від війни», натомість запопадливо переходять на російську мову з туристами із Сиктивкара,  лають Бандеру і намагаються переконати нас у тому, що помирати від голоду в Голодоморі більш інтелігентно і благородно, ніж давати збройну відсіч гнобителям під час  Гайдамаччини чи в національно-визвольної боротьби ОУН та УПА...

«Автоімунні» українці гноблять починання  Уляни Супрун, уїдливо коментуючи, що, мовляв, «як мазали перекисом, так і мазатимемо, бо це вам не міфи розвінчувати...»  Проте ці міфи, на які не втомлюється відкривати нам очі пані Уляна,  коштують бюджету мільйони.

 Головний наш ворог – у нас самих. Ми самі себе з’їдаємо. Проте пропаганда і зовнішніх, і внутрішніх ворогів лише тоді дієва, коли ти боїшся правди, коли ти сам погоджуєшся на брехню. На щастя, все більшає «здорових клітин». Людей, котрі  не бояться назвати мародера мародером, запроданця запроданцем, ворога ворогом... Тих, хто і говорить, і чинить правду в очі. Хто робить все можливе, щоб врятувати країну від  усіх перелічених вище.