Підгортати чи ні: ось в чім питання?..

«Підгортати чи ні: ось в чім питання?..»: в українських реаліях сакраментальне Гамлетове питання звучало б десь так… Мова йже, як ви уже, мабуть, здогадалися, про картопляні «плантації»,  підгортання яких, нарівні з сапанням, стало вже своєрідною традицією.

Навіщо підгортати картоплю?Деякі городники, віддають перевагу висаджувати цю культуру «під лопату», задаються питанням: потрібно чи підгортати картоплю в цьому випадку, адже основна маса нижньої частини рослини знаходиться глибоко в землі. Останнім часом, однак, необхідність у підгортанні картоплі ставлять під сумнів, нібито навіть проводилися дослідження, і була доведена мало не марність цього методу, однак довгі роки практики поки доводять зворотне. Підгортання не тільки сприяє утворенню більшої кількості столонів, воно покращує структуру грунту, роблячи її більш пухким і повітропроникним. Особливо це актуально при обробітку картоплі на щільних і вологих грунтах.

 Проводячи підгортання своєчасно і правильно, ви обов’язково отримаєте більш високі врожаї картоплі. За рахунок чого це досягається? Все просто, коли ви ховаєте молоді пагони під шаром грунту, ви тим самим стимулюєте рослину на утворення додаткових паростків, отже, вегетативна маса збільшується, утворюється більш потужний кущ з великою кількістю листової маси. Вона починає активно працювати на утворення та формування врожаю в грунті. Другий позитивний момент це захист від раптових заморозків. У всіх у пам’яті поворотні холоди такої сили, що навіть сніг випадає і лежить протягом декількох годин, нелегко буде рослинам, ну а захованим під шаром грунту, немов під ковдрою, буде комфортно і спокійно. Третя причина, яка змушує нас орудувати сапкою (ідеальний інструмент для підгортання) це захист від грізного ворога — колорадського жука. Ми, підгортаючи рослини картоплі, ховаємо від нього саме незахищене — молоденькі пагони. Ну і нарешті, причина яка сподобається городникам, у яких кожна хвилина на рахунку — підгортаючи рослини ми тим самим зменшуємо планову кількість прополок, адже бур’янам буде складніше пробитися з-під шару землі. Звідси видно що краще провести підгортання ніж ігнорувати його, але, як і коли треба підгортати картоплю?

Що стосується термінів і кількості підгортання, то оптимальний варіант який використовують більшість городників це три рази. Найперше підгортання проводять у період коли тільки з’явилися сходи, зазвичай мають вони 5-6 листочків, їх цілком можна присипати повністю але не забувайте — шар не більше десяти сантиметрів! В іншому випадку він може лише стати перешкодою до зростання пагонів, а не допомогти рослині.

Ні в якому разі не проводьте підгортання в сильну спеку, так ви можете засипати молоді ще паростки розпеченим грунтом і просто погубити їх або викликати серйозні опіки тканин. Не використовуйте також сильно вологий грунт, таким чином, ви повністю позбавите верхній шар повітрообміну.

Наступне підгортання проводять приблизно через тиждень після першого, зазвичай до цього часу паростки картоплі вже вилізли над грунтом знову. Перед тим як провести підгортання огляньте їх, здорові вони повинні бути яскраво — зеленими і досить міцними, не млявими. Друге підгортання також проводять на висоту десяти сантиметрів, повністю присипаючи рослини.

У третій же раз ми вдаємося до допомоги сапи, коли рослини витягнутися на висоту близько тридцяти сантиметрів. Цього разу ми не засипаємо паростки повністю, а лише присипаємо грунт до основи куща. Грунт обов’язково повинен бути пухким, без великих грудок.

Процедуру підгортання можна виконувати різними способами. Найбільш популярні з них:

 Підгортання сапкою або мотикою. Цей спосіб застосовується в тому випадку, якщо площа ділянки, зайнятого посадками цієї культури не надто значна.

Підгортання з допомогою мотокультиватора. За допомогою такої практичної сільськогосподарської техніки можна обробити великі по площі посадки картоплі.

 Підгортання за допомогою трактора – це ідеальний варіант для невеликих фермерських господарств, де під картоплю відведено досить значні площі землі.

При підгортанні картоплі слід пам’ятати, що активний розвиток бульб відбувається тільки тоді, коли температура повітря становить не більше 25 °С. При цьому грунт повинна бути пухкої й вологою. В іншому випадку, урожай вийде дуже низьким, скільки б разів огородник не підгортав картоплю. Саме тому в сухих і жарких регіонах, де немає можливості регулярного поливу, від підгортання часто відмовляються взагалі.

 Ще однією важливою причиною підгортання картоплі є захист молодих рослин від пізніх заморозків. Цей захід особливо актуально в тому випадку, коли картопля висаджується рано чи обробляється в кліматичних зонах з нестійким кліматом. Земля, що утворює горбки навколо молодих стебел картоплі, служить своєрідним «ковдрою» для них. Підгортання також захищає від раптових приморозків і вразливі молоді пагони, що дозволяє їм активно розвиватися далі.

 При неглибокій посадці і регулярному підгортанні картоплі під час збору врожаю простіше викопувати бульби і процедура їх збору стає не такою трудозатратною.

Ранні сорти картоплі підгортають один раз, попередньо посипавши деревною золою землю. Вона буде хорошим добривом для рослин. Також можна використовувати рідку органіку — розчин коров’яку або пташиний послід. Розвести 1:10 водою і полити міжряддя не зачіпаючи листя рослин. Якщо використовувати метод мульчування, то грунт завжди буде вологим і пухким, а бур’янів стане менше.

Щоб для себе вирішити потрібно підгортати картоплю чи ні, можна провести дослід. Наприклад, можна половину картопляної грядки підгорнути, а другу тільки розпушити. Підживлення і боротьбу зі шкідниками проводити однаково на обох ділянках. Під час збирання врожаю, можна переконатися, який спосіб обробки грунту на грядках картоплі більш ефективний, конкретно для вашого городу, і дає кращий врожай за якістю і за кількістю. Так ви зможете визначитися, як же доглядати за картоплею все літо на власній ділянці.


Повернутися
11.05.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...