Не бийте по печінці!

Печінку недаремно називають живою лабораторією, - адже виконує майже 400 важливих функцій, тому це особливий орган людського організму.   

Основні функції печінки — захисна, знешко­джуюча, жовчоутворювальна  і кровотворна.

 За хвилину через грам печінкової тканини проходить 0, 85 мілілітра крові, а за годину вся кров кілька разів прокачується і фільтрується через синусоїдальні капіляри печінки, пише «Україна Молода».

 Синтез жовчі — особливо важлива функція печінки. Жовч допомагає засвоювати з їжі корисні речовини і виводити кінцеві продукти обміну.

 Зокрема — білірубін, а також токсини, залишки лікарських препаратів. Таке навантаження під силу лише здоровому органу. Тому печінку слід постійно підтримувати та оздоровлювати.

 Тибетська медицина називає печінку найголовнішою царицею і вважає проблеми з нею причиною всіх недуг. Збій в її роботі призводить до дисбалансу слизу, жовчі й газів в організмі.

 Коли печінка нездорова, її клітини не здатні переробляти кров на форму, яку може засвоювати організм, відтак усі органи і системи не отримують достатньої кількості поживних речовин.

 Печінка подібна до губки. У здоровому стані вона чиста, пружна й еластична. Натомість ослаблений орган схожий на стару мочалку, наповнену густою, липкою й отруйною масою.

 Відтак він втрачає еластичність і збільшується в розмірах. Такий фільтр не здатний нейтралізувати шкідливі речовини — йому самому потрібна допомога.

 Медики нагадують: порушення функцій печінки — першопричина всіх алергійних захворювань, а також недуг шкіри і слизових оболонок, проблем із сполучними тканинами.

 Тому, допомагаючи печінці, ми підтримуємо весь організм.

 Печінка страждає, коли її перевантажують наїдками і напоями. Тож період свят, з його традиційними застіллями, — велике навантаження і випробування для неї.

 Їжа з фаст-фуду, жирні, смажені, копчені страви, салати з майонезами, креми і тістечка, солоне і гостре — все це відчутно позначається на здоров’ї печінки.

 Тож, у період рясних застіль, які ви не можете оминути, та відразу після них, варто підтримати свою «лабораторію».

 В який спосіб? Щодня на голодний шлунок спробуйте випивати столову ложку оливкової олії. Запивати її слід теплою кип’яченою водою. Корисний для печінки чай з деревію.

 Стане у пригоді і розторопша. Ця трава добре поглинає токсини і відновлює печінку.

 Можна подрібнити сушену розторопшу у кавомолці — так її зручніше вживати.

 Не забувайте про жовчогінні трави: польовий хвощ, полин, коріння або листя кульбаби, подрібнена шипшина, лепеха, м’ята, безсмертник.

 

Дві столові ложки цього збору необхідно залити склянкою окропу, настояти 15-20 хвилин і пити теплим. Це так званий печінковий чай.

 Тричі на день за одну годину до їжі приймайте спочатку одну чайну ложку подрібненої розторопші, запиваючи прохолодною водою.

 Потім випийте, не поспішаючи, півсклянки печінкового чаю.

 Щоб почистити печінку після застіль, лікарі рекомендують пити сік iз моркви, яблука і буряка у пропорції 1:1.

 Саме при вживанні бурякового соку, в якому мінеральні речовини містяться переважно в лужних сполуках і гармонійній рівновазі, найбільш інтенсивно виділяється жовч.

 До того ж буряк і страви з нього мають проносну дію.

 Для кращої роботи жовчних протоків фахівці рекомендують з’їдати щодня 2-3 яблука.

 Подібний ефект справляють настої безсмертника і шипшини.

 Печінка любить фрукти, овочі і каші, зварені на воді. Частіше вживайте кефір і йогурт, нежирний сир.

 Найбільш раціональним лікарі називають харчування 4-6 разів на добу. Насичені прийоми їжі з великими перервами (особливо пізня вечеря) сприяють накопиченню жиру, провокують розвиток дискінезії жовчних шляхів та їх запалення.

Для відновлення печінки слід пити багато води та свіжі соки. А також уникати сухого клімату, сауни із сухою парою.

 ТОЧКА ЗОРУ

Раїса Мостовенко, лікар-інфрекціоніст:

 — Основна допомога, якої потребує наша печінка, — раціональне харчування і здоровий спосіб життя.

 На жаль, більшість людей харчується переважно неправильно, не має достатнього рухового навантаження, діти багато сидять за комп’ютерами, мало бувають на свіжому повітрі, тамують голод швидкою їжею.

 На жаль, у студентські роки, коли організм активно розвивається, люди мало дбають про здоров’я. Все це призводить до змін у печінці.

 А в дорослому віці найбільше шкодить алкоголь, куріння, зловживання шкідливими продуктами і ліками.


Повернутися
05.05.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…