Коли весна вітамінів не принесла…

 До свіжих овочів і фруктів ще далеко, а минулорічні за зиму «вивітрили» більшу частину корисних речовин. Чим компенсувати весняний брак вітамінів?

 Варто упорядкувати власний раціон, і тоді більшість необхідних корисних мікроелементів надходитимуть до організму вчасно, пише «Україна молода».

 Рослинна олія. Вона є чудовим джерелом вітаміну Е, головного борця з ранніми зморшками і серцево-судинними захворюваннями.

 В олії багато лінолевої кислоти, яка бере активну участь у профілактиці серцевих недуг і захворювань судинної системи, знижує рівень холестерину в крові, покращує роботу мозку.

 Додавайте олію до салату з моркви, червоного перцю і капусти. Пам’ятайте: щоб засвоїти вітамін А, яким багаті всі червоні й помаранчеві овочі та фрукти, організму потрібні жири.

 Так що без олії не обійтися!

 Морква. Цей помаранчевий коренеплід містить багато вітаміну А, який важливий не лише для гострого зору, а й для здоров’я шкіри і слизових оболонок. Морква покращує пам’ять.

 Вчені знайшли в ній особливі речовини, які знижують ризик старечої деменції.

 Дієтологи стверджують, що бета-каротин ефективніше засвоюється з подрібнених овочів. Тож краще нарізати (натерти) овоч для салату,полити олією.

 А також додати (незасмаженою) до супу.

 Капуста. Дехто помилково вважає, що найпотужнішим джерелом вітаміну С є лимони, апельсини і чорна смородина.

 Натомість навесні одним з найкращих джерел аскорбінової кислоти стає капуста.

 У капустяному листі багато клітковини, яка виводить з організму накопичені шлаки і дає відчуття ситості без зайвих калорій. До того ж у капусті є речовини, які нормалізують обмінні процеси.

 Саме тому дієтологи радять доповнювати обіди і вечері капустяним салатом.

 Зверніть особливу увагу на квашену капусту. Бактерії, які утворюються при сквашуванні, є природними консервантами і не дають аскорбінці руйнуватися.

 Тому за кількістю вітаміну С квашена капуста часом перевершує свіжу. Особливо ту, що пролежала всю зиму.

 Яйця. Вітамін D, який міститься в цьому продукті, дуже важливий для організму. Як відомо, найкращий спосіб отримати сонячний вітамін — позасмагати на пляжі або хоча б у солярії.

 Але до пляжного сезону ще далеко, а зловживати штучною засмагою не варто.

 Так що доведеться пошукати альтернативні джерела вітаміну D. Яєчні жовтки — серед них! Вони надзвичайно багаті на вітаміни. Насамперед у жовтках вдосталь вітамінів А і Е.

 

Не варто побоюватися, що вживання яєць призведе до підвищення рівня холестерину в крові. Крім холестерину, в яйцях міститься лецитин, який захищає судини від атеросклерозу.

 Причому лецитину в яєчних жовтках у сім разів більше, ніж холестерину.

 Так що п’ять яєць на тиждень аж ніяк не зашкодять організму. Найкраще споживати яйця, зварені нам’яко.

 Смажені, та ще й з беконом (салом), якраз-таки можуть провокувати утворення атеросклеротичних бляшок на стінках судин.

 Зелень. Прянощі й зелень містять багато ефірних олій — саме їм трави завдячують своїм ароматом.

 Ці олії — певною мірою натуральні антибіотики, які в міжсезоння захищають організм від застуди.

 Зелень має сокогінний ефект, активує діяльність жовчного міхура і підшлункової залози. Тому зелена цибуля або петрушка допоможуть запобігти відчуттю важкості у шлунку після щедрого обіду.

 Фахівці радять не різати зелень, а... рвати руками. Вважають, що при контакті зелені з металевим лезом ножа руйнується велика частина вітаміну С, якого в зелених овочах чимало.

 ВАРТО ЗНАТИ

Як не втратити вітаміни

 — Зберігайте овочі в прохолодному і темному місці.

 — Квашену капусту, солоні помідори, огірки та яблука тримайте в розсолі.

 — Подрібнюйте овочі безпосередньо перед тим, як покласти їх у каструлю або (якщо йдеться про салати) — перед подачею на стіл.

 — Зведіть час приготування страв до мінімуму. Наприклад, борщ можна вимкнути, дещо не доваривши, накрити каструлю кришкою і почекати, поки він дійде (при температурі, що нижча точки кипіння, вітамінів у ньому збережеться вдвічі більше).

 — Розморожуйте м’ясо і рибу в холодильнику, але в жодному разі не у воді.

 — Готуйте продукти на пару і запікайте на решітці.

 ДО РЕЧІ

Нестача вітамінів, або гіповітаміноз, позначається на зовнішності не найкращим чином. Погляньте в дзеркало! Вам не зовсім подобається те, що ви там бачите?

 Може, слід скорегувати власне меню? Ламке волосся свідчить про нестачу вітамінів групи В.

 Ранні зморщки — про брак вітамінів А, С і Е. Заїди в куточках рота — про дефіцит вітаміну А. Тьмяний колір обличчя?  Отже, варто звернути увагу на аскорбінку і залізо. Шкіра лущиться, виглядає подразненою? Це означає, що вам потрібні вітамін Е і ненасичені жирні кислоти.

 Занадто масна шкіра, прищі свідчать про нестачу вітамінів групи В, особливо рибофлавіну. Суха шкіра свідчить про нестачу вітамінів А і Е.


Повернутися
01.05.2017
Категорія: Новини
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Незалежність нашої країни складається із нас, наших життів, наших вчинків і наших рішень. Незалежність це не дань і навіть не день. Не парад і не пишне свято.  Її можна порівняти хіба з повітрям – по справжньому незалежність можна відчути тільки тоді, коли її бракує, коли вони зникає або її у вас відбирають. Українці знають ціну незалежності.  Останні чотири роки ми засвоювали цей урок.

    Справжня незалежність не починається з "усього", вона починається з "нуля". Сьогодні. Через бруд, кров, піт, мозолі, могили... Зрештою, останні чотири роки – це лише верхівка «айсберга», з яким ми зіткнулися. Насправді ми двадцять сьомий рік перебудовуємо на нормальний будинок «казарму», споруджену радянськими архітекторами-деміургами. Вони, незалежно від задуму, вміли будувати тільки казарми…  Хмара пилу від нашого «будівництва» осідала довгі роки, заступаючи нам зір, і аж тепер простір довкола потрохи розвиднюється.  Стало видно людей, які відстоюють, впроваджують нове, підтримують, формують, будують, ризикують, не мовчать, не падають духом і не дають іншим, групуються, тягнуть гуртом, вірять… Разом ми збудували власну державу. Тепер треба поліпшувати її якість.