На старт, увага… картопля!

Ще зовсім трішки-і стартує “картопляний сезон». 

Першою процедурою, якій обов'язково повинна піддатися картопля, є відбір відповідних бульб. 
Для насіння не підійде картопля, який вражена різними хворобами, ну і звичайно не варто відбирати і деформовані бульби.
 Також велике значення має і розмір картоплин. Маленькі бульби не зможуть дати багато стебел, а великі лише розвинуть багату пишну зелень на поверхні, що також не сприяє отриманню доброго врожаю. Зупинитися необхідно на картоплинах середнього розміру, проте якщо ви все ж хочете ризикнути і посадити картоплю різних розмірів, то розділіть її на грядки. Маленькі на одній, великі на іншій. Так вам буде легше доглядати за картоплею, адже рости кожна окрема грядка буде однаково.
Після того, як вся насіннєва картоплю розсортована і відібрана, можна приступати до процедур, спрямованих на підготовку посадкового матеріалу до посадки в грунт. 
  Прогрівання картоплі перед посадкою . Самий популярний і не особливо клопіткий метод, яким користуються практично всі. Сенс цього методу полягає в тому, щоб приблизно за 5 тижнів до запланованої дати посадки перенести картоплю в тепле приміщення з температурою 18-20°С і протримати його тут 5-7 днів. Після цього картоплю знову доведеться перенести, але тепер температура повинна бути нижчою - близько 7-10°С, а в приміщенні повинно бути досить світло. Щоб створити всі необхідні умови для насіння необхідно також підтримувати і високу вологість. Для цього достатньо раз на кілька днів обприскувати бульби картоплі водою. В таких умовах насіннєва картопля і буде чекати своєї посадки.
 Протруювання картоплі перед посадкою. Проведення даної процедури забезпечить господаря ділянки хорошим урожаєм, за рахунок того, що перед посадкою бульби картоплі будуть оброблені різними стимуляторами росту , наситяться мікроелементами, а також будуть захищені спеціальними інсектофунгіцидними препаратами, які запобігають можливим хворобам овоча.

 «Хімії» цієї, а по-науковому — засобів захисту рослин,  зараз навіть більше аніж достатньо. Городникам-аматорам навіть стало важко розібратися в силі-силенній препаратів, що повинні знищувати того ж колорадського жука.

«Більшість препаратів для обприскування картоплі різняться лише назвою, — пояснює підприємець, що реалізує засоби захисту рослин. — У них одна хімічна формула і вони однаково ефективно вбивають шкідників. Обробка картоплі перед посадкою хімічними засобами багатьма вважається панацеєю, однак вона має і позитивні і негативні сторони.

Негативна сторона в тому, що всі дачники і городники бажають вирощувати абсолютно чисті овочі без обробок і домішок хімічних засобів, а обробивши картоплю, все ж доводиться застосовувати хімічні речовини. Також зустрічаються відгуки тих, хто обробляв картоплю хімічними засобами перед посадкою про те, що її смак змінюється, і немає гарантії, що в підсумку Ви не будете їсти картоплю з хімією.

Позитивна сторона обробки в тому, що все ж вона дає захист картоплі від жуків і всіляких хвороб. Більшість тих, хто обробляє картоплю, запевняють, що в підсумку отримує хороший урожай, гарну і смачну картоплю, а так само витрачають менше зусиль на догляд за картоплею.

А ось обробка картоплі перед посадкою сумішшю мінеральних добрив і попелом бажана. Це допоможе прискорити проростання бульб і посилить їх захисні механізми. Радять перед посадкою бульби картоплі мити марганцівкою, це сприяє проростанню сильних паростків і посиленню захисних сил бульб.

Можна зробити захисно-стимулюючу суміш: в десяти літрах води розчинити чайну ложку борної кислоти, чайну ложку мідного купоросу і чайну ложку марганцівки. Відібрані, вже трохи пророслі бульби акуратно укладаємо в сітку і опускаємо в суміш на п’ятнадцять хвилин, потім виймаємо, даємо стекти воді і сильно припудрюємо всі бульби деревним попелом.

Для посадки варто вибирати чисті та неушкоджені бульби, такі бульби сильні і дають хороший урожай, вибрати гарну ділянку з удобреним грунтом, не забувати про полив і підгодівлю, дотримуючись рекомендовані виробниками дози добрив. Бур’яни, які проростають потрібно підрізати сапкою і залишати на ділянці з картоплею як мульчу.


Повернутися
16.04.2017
Категорія: General
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...