Що першим проситься у землю?…

Хоча календарна весна починається в березні, але справжнє тепло приходить тільки в квітні. У цьому місяці вже починаються багато садові роботи. І «посівна» поступово переміщається з підвіконня на город чи грядки… .

Щойно підсохне земля, можна починати готувати грядки до висіву насіння. Не перекопані з осені ділянки перекопайте з одночасним внесенням компосту і попелу. Строки сівби залежать від вологості й температури ґрунту та якості насіння.

Агрономи радять сіяти овочі на городі в такому порядку: у першій половині квітня першими сіють зелені культури - пекінську капусту, кріп, листову гірчицю, салат, а також редиску, горох, боби. Після них висівають насіння холодостійких культур: моркви, цибулі-чорнушки, петрушки, пастернаку. Вони проростають вже за 3-5 градусів тепла. Повторні посіви салату, кропу, редиски продовжать терміни їх споживання (можна сіяти до 20 червня).

Отже, що ж конкретно ми будемо сіяти? За яким ще пакетиком побіжимо в магазин? Зараз ми постараємося визначитися разом…

Петрушку слід сіяти якомога раніше, поки земля дуже волога. Грунт має бути родючим і бажано не кислим.  Кріп — можна сіяти, просто розкидавши насіння по поверхні, як тільки зійде сніг.  Рано просить у землю і салат — листовий і качанний. Щавель  досить посіяти одного разу, рано — рано навесні, так як любить він вологу землю. Рослина багаторічна.

Редис, моркву і буряк  для раннього врожаю теж можна сіяти дуже рано навесні. Горох і боби — приносять користь не тільки урожаєм, а ще є прекрасними сидератами — відмінними попередниками для більшості інших культур. Шпинат дуже скоростиглий. Тому його можна використовувати, як попередник перед основними посадками інших овочів. Насіння перед посівом краще замочити на добу — дві, періодично міняючи воду.

А от теплолюбні огірки, квасоля, кавуни, гарбузи, кукурудза почекають до травня - земля має прогрітися до 11-13 градусів. Якщо вирощена розсада ранньої білоголової і цвітної капусти має 5-6 листків і пройшла загартування, її висаджують наприкінці квітня у відкритий ґрунт.

Найпершим сходить горох - вже через 6 днів після посіву. Ще через день-два - кукурудза, огірки, квасоля, редька. За 10 днів проростають капуста, щавель і буряки. Баклажанів, цибулі, кабачків, моркви та ревеню можна очікувати через 2 тижні. А найдовше вилежуються в землі кріп, петрушка, пастернак та перець - до 16 днів.

Також у квітні у відкритий грунт, не витрачаючи часу на вирощування розсади, можна висівати холодостійкі декоративні квіти і злаки: в'юнок триколірний, годецію, гипсофілу,   календулу  , космею , льон великоквітковий, люпин, маки, матіолу ,  фацелію... Якщо укрити посіви легким нетканим матеріалом, сходи з'являться швидше і будуть краще захищені від пересихання.


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...