Що першим проситься у землю?…

Хоча календарна весна починається в березні, але справжнє тепло приходить тільки в квітні. У цьому місяці вже починаються багато садові роботи. І «посівна» поступово переміщається з підвіконня на город чи грядки… .

Щойно підсохне земля, можна починати готувати грядки до висіву насіння. Не перекопані з осені ділянки перекопайте з одночасним внесенням компосту і попелу. Строки сівби залежать від вологості й температури ґрунту та якості насіння.

Агрономи радять сіяти овочі на городі в такому порядку: у першій половині квітня першими сіють зелені культури - пекінську капусту, кріп, листову гірчицю, салат, а також редиску, горох, боби. Після них висівають насіння холодостійких культур: моркви, цибулі-чорнушки, петрушки, пастернаку. Вони проростають вже за 3-5 градусів тепла. Повторні посіви салату, кропу, редиски продовжать терміни їх споживання (можна сіяти до 20 червня).

Отже, що ж конкретно ми будемо сіяти? За яким ще пакетиком побіжимо в магазин? Зараз ми постараємося визначитися разом…

Петрушку слід сіяти якомога раніше, поки земля дуже волога. Грунт має бути родючим і бажано не кислим.  Кріп — можна сіяти, просто розкидавши насіння по поверхні, як тільки зійде сніг.  Рано просить у землю і салат — листовий і качанний. Щавель  досить посіяти одного разу, рано — рано навесні, так як любить він вологу землю. Рослина багаторічна.

Редис, моркву і буряк  для раннього врожаю теж можна сіяти дуже рано навесні. Горох і боби — приносять користь не тільки урожаєм, а ще є прекрасними сидератами — відмінними попередниками для більшості інших культур. Шпинат дуже скоростиглий. Тому його можна використовувати, як попередник перед основними посадками інших овочів. Насіння перед посівом краще замочити на добу — дві, періодично міняючи воду.

А от теплолюбні огірки, квасоля, кавуни, гарбузи, кукурудза почекають до травня - земля має прогрітися до 11-13 градусів. Якщо вирощена розсада ранньої білоголової і цвітної капусти має 5-6 листків і пройшла загартування, її висаджують наприкінці квітня у відкритий ґрунт.

Найпершим сходить горох - вже через 6 днів після посіву. Ще через день-два - кукурудза, огірки, квасоля, редька. За 10 днів проростають капуста, щавель і буряки. Баклажанів, цибулі, кабачків, моркви та ревеню можна очікувати через 2 тижні. А найдовше вилежуються в землі кріп, петрушка, пастернак та перець - до 16 днів.

Також у квітні у відкритий грунт, не витрачаючи часу на вирощування розсади, можна висівати холодостійкі декоративні квіти і злаки: в'юнок триколірний, годецію, гипсофілу,   календулу  , космею , льон великоквітковий, люпин, маки, матіолу ,  фацелію... Якщо укрити посіви легким нетканим матеріалом, сходи з'являться швидше і будуть краще захищені від пересихання.


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Господар
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Буддиська притча розповідає про старого монаха, котрий так повчав своїх молодших колег: «Перший раз, коли сарна впала мені в юшку, я вилив усе на землю. Потім я викидав сарну, але їв юшку. Пізніше я їв усе разом – і сарну, і юшку. Нині ж, якщо якась сарна намагається вилізти з юшки, я заштовхую її назад…»

  Буває так, що невдача може бути основою успіху. Майже дев’яносто років тому журналіст Вільям Боліто написав: «Найважливіше в житті полягає не в тому, щоб максимально використовувати свої успіхи. Кожен дурень здатний на це. Насправді важливим є вміння  отримувати користь з наших втрат. Це вимагає розуму; в цьому і полягає різниця між розумною людиною і дурнем…»

 У житті усе несподіване й непередбачуване. То воно тобі підкидає удачу, то розчарування. Головне-не зупинятися, а продовжувати жити. Можливості потрібно не лише використовувати. Їх потрібно відбирати, виривати від життя, повністю вловлювати і не випускати! Коли доля підкидає тобі якийсь шанс, за цю зачіпку потрібно хапатися, що є духу! Для цього і є життя…

Навіть коли здається, що все проти вас, зусилля та наполегливість можуть бути вашими конкурентними перевагами. Ба більше, вони можуть бути тією єдиною перевагою, яка вам справді потрібна. Як казав класик: якщо важко досягти успіху, потрібно докласти більше зусиль.