З’їв яйце, з’їж і … шкаралупу!

  От чого після Великодніх свят залишиться багато, так це яєчної шкаралупи… Але її… у жодному разі не слід викидати!. Якщо ви шукаєте вітамінний продукт природного походження, який легко засвоюється організмом, то зверніть увагу на яєчну шкаралупу. У звичайній шкаралупі, яку ми зазвичай викидаємо, міститься більше корисних властивостей, ніж у цілій упаковці мультивітамінів.

Вчені визначили, що шкаралупа на 90% складається з карбонату кальцію (вуглекислий кальцій), який якраз і легко засвоюється. Крім кальцію, шкаралупа багата такими мікроелементами як мідь, фтор, залізо, марганець, молібден, фосфор, сірка, цинк, кремній та ін. — всього 27 елементів! Звичне нам харчування дуже мало містить кремнію і молібдену, які так необхідні для нормального протікання біохімічних реакцій в організмі, а вживання шкаралупи стає дуже доречним в цьому випадку.

Всю користь яєчної шкаралупи для організму людини взявся досліджувати угорський доктор Кромпехер. Дослідження проводилися протягом десяти років і більше, а результат дослідження показав, що яєчна шкаралупа є досконалим джерелом кальцію, який легко засвоюється організмом.

За своїм складом людські кістки і зуби близькі до яєчної шкаралупи, крім того, вона надає стимулюючу дію на кровотворну функцію кісткового мозку, що неоціненно в умовах радіаційного ураження.

Шкаралупа курячих яєць дуже корисна дітям до року, коли в організмі інтенсивно росте кісткова тканина, що вимагає постійного надходження кальцію. Особливо корисно додавати в дитяче харчування шкаралупу для профілактики рахіту і анемії.

Вживання яєчної шкаралупи допомагає боротися з карієсом, остеопорозом, проблемами з хребтом, кровоточивістю ясен, дратівливістю, алергією. Якщо ви страждаєте на астму, вживання  з яєчною шкаралупою дозволить вам позбавитися від нападів або, принаймні, пом'якшити їх. Народна медицина також пропонує рецепти лікування виразки дванадцятипалої кишки із застосуванням шкаралупи яєць. Яєчна шкаралупа допоможе при лікуванні опіків, проносі, гастриті, а також для подрібнення каменів у сечовому міхурі і нирках.

  Перед вживанням шкаралупи яйця треба попередньо промити водою з милом і добре прополоскати. Для маленьких дітей треба на 5 хвилин помістити її в киплячу воду. Щоб шкаралупа легше подрібнювалася, з неї краще зняти плівку.

Шкаралупа яєць, зварених круто, менш активна, зате відразу готова до застосування, так як пройшла повну стерилізацію. Дозування залежить від віку — щодня від 1,5 г до 3 г. Розтирати яєчну шкаралупу в порошок краще в ступці, а не в кавомолці, так як препарат при перетиранні в електроприладі втрачає частину активності. Додавати порошок можна на сніданок в кашу або сир.

Кальцій - джерело красивих волосся і нігтів. Якщо ви хочете, щоб ваші волосся і нігті завжди виглядали на "відмінно", то приймайте хоча б раз в тиждень яєчну шкаралупу. Для цього вживайте 1/3 чайної ложки порошку з шкаралупи з 2 капсулами риб'ячого жиру.

Для здоров’я цінна, і у господарстві незамінна…

Виявляється, яєчною шкаралупою можна ще й…

Посуд відбілювати. Подрібніть шкаралупу яйця. Засипте її в чайник або термос. Залийте наполовину водою, добре струсіть і залиште на ніч. До ранку посуд буде чистим. Цей спосіб підходить для видалення накипу та осаду. Також шкаралупа чистить сковороди і листи. Насипте подрібнену шкаралупу на жирну сковороду, протріть губкою.

Слимаків відлякувати…

Помийте яєчну шкаралупу, обсушіть і подрібніть її будь-яким зручним способом. Додайте її в грунт перед тим як будете копати город. На 1 квадратний метр можна використовувати шкаралупу приблизно 100 яєць. Такий спосіб значно знизить кислотність грунту. Особливо хороший цей метод обробки перед посадкою томатів, огірків і картоплі. А якщо ви подрібнену шкаралупу  розкидаєте її в городі або в саду біля рослин, це відлякає слимаків.

І білизну відбілювати!

 Курячу яєчну шкаралупу застосовують в самих різних цілях: і як вапняну добавку в грунт, і як добавку в корм курям, а деякі навіть білизну з її допомогою вибілюють, - поклавши полотняний мішечок із білою товченою шкаралущею у барабан з білизною. 


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...