Щоб свято-не лише для живота…

Як не наїсти зайвого

Найчастіше  люди, радіючи закінченню посту, починають їсти відразу все підряд – що посмачніше та пожирніше – доводячи своє травлення до зриву. Зрозуміло, що після  посту так хочеться спробувати все, що є на великодньому столі, проте за цей час організм вже звик працювати в «легкому» режимі, тому варто з особливою увагою поставитись до того, що ви збираєтесь з’їсти.

Дієтологи попереджують про можливі ризики, які можуть виникнути під час святкування Великодня – різка зміна раціону спричинить сильний стрес для організму. Він просто не справиться із засиллям їжі тваринного походження та надмірною кількістю алкоголю, які є обов’язковими атрибутами кожного святкового столу. Тому варто головне правило  виходу з Великого посту  – поступове та обдумане розширення продуктів та їх кількості.

*Звичка сідати за святковий стіл голодними зіграє з вами злий жарт. У передчутті ласощів люди нехтують прийомами їжі, а потім не можуть встояти перед спокусою і змітають з столу все, до чого дотягуються 

* За святковим столом потрібно припинити їсти ще тоді, коли є невелике відчуття голоду, а кількість їжі не повинна бути надмірною. Не варто використовувати лікарські засоби для кращого перетравлювання.

*У перших пару днів не старайтесь з'їсти одразу все м’ясо, яке ви могли з’їсти за час посту.  Обмежте вживання тваринної їжі за святковим столом – не більше 150-200 грамів м'яса, не більше одного яйця та небагато соусів.

Після стартової страви бажано зробити перерву, адже мозок отримає сигнал від шлунка лише через 15 хв. після того, як ви насититеся. Чим швидше ми тягнемося за добавкою, тим менше часу ми даємо нашому мозку прислухатися до своїх відчуттів і усвідомити відчуття ситості. Цей час можна продуктивно використовувати для того, щоб зателефонувати і привітати своїх близьких, поспілкуватися з друзями, або вийти на невелику прогулянку. Після цього оціните, наскільки ви голодні – можливо, перекус, або порція десерту вам вже не знадобиться.

  Надавайте перевагу зелені, вона допоможе вашому організму швидше звикнути до іншого, напруженішого, режиму харчування.

*Будьте снобом в плані вибору страв – не витрачайте дорогоцінні калорії на чіпси і крекери. Їжте тільки те, що ви дійсно любите! Якщо ви зробите ставку не на кількість страв, а на їх якість, застілля лише виграє.

*Як десерт підійде фруктова нарізка, причому на столі обов'язково повинен бути ананас. Він стимулює діяльність шлунково-кишкового тракту, тому можливе переїдання завдасть стрункості меншої шкоди. Якщо ви обожнюєте солодке, замініть шоколадні цукерки сухофруктами: вони настільки ж смачні, а користі від них більше.

* Зайві калорії спалюються при активному способі життя – дозвольте собі 30 хвилин вправ в день. Фізичне навантаження дозволить Вам розслабитися, і Вам не потрібно буде багато їсти, щоб зняти зайву напругу під час святкових днів.

* Вода, Вода і ще раз Вода – невеликі порції води по ходу дня дозволять Вам довго залишатися свіжим. Вода допомагає поживним речовинам засвоюватися краще і виводить токсини з організму. Вона регулює температуру тіла людини і що ще краще – вона не містить ні грама жиру, ні однієї калорії і в ній немає холестерину. Лікарі не рекомендують вживати алкоголь відразу після такого тривалого посту. Допустима норма – 50 грам сухого вина. Виключно на честь світлого свята!

  * Звичайно, всі, що постять, мріють на Великдень покуштувати шматок смачного м'яса. Але лікарі попереджають, ввести в раціон яловичину або свинину можна тільки через 4-5 днів після Великодня, а качку і гусака – через 6-7 днів. Якщо вже покуштувати м'ясного все ж хочеться, з'їжте шматочок курки. Її можна запекти в духовці і з'їсти неодмінно з овочами. Але краще все-таки вибрати рибу. Нежирну, морську можна запекти з ароматними травами, вони поліпшать процес травлення і додадуть аромату.
 

До речі

Поїв паски-увесь день ситий?

Паска має божевільну калорійність за рахунок масла, горіхів, сухофруктів і яєчнихжовтків. В одній порції може міститися денна норма споживання калорій - 1200-1500ккал. З сирною паскою - та ж історія. Але це православна традиція і в принципі раз на рік собі таке дозволити можна. Тут є одне золоте правило: солодке ставимо на стіл у самому кінці обіду, коли всі вже ситі - щоб не з'їсти занадто багато.


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Люди діляться на багатих і бідних. При цьому і багатство, і бідність є випробуванням. Проте бідність — більш легкий, зручний хрест,  у той час як багатство — більш важкий. Науковці говорять навіть про гедонізм бідних — їм властиве переживання катарсису від своєї безумовної порядності порівняно із "вкраденими статками олігархів". При цьому цікаво, що "багаті", тобто всі ті, хто не сприймає себе «бідним», узагалі не оперують таким примітивним розшаруванням "багатий - бідний", тож дискурс протистояння «бідні-багаті» створюється самими бідними. Ознака, за якою «бідні» відносять тих чи інших людей до цих двох класів, є також примітивна - це самовизначення особистості: якщо людина радо себе зараховує до бідних, то це "наш!", і саме в цей момент запускається полум'яна риторика "ми бідні - а вони багаті, та вони нам, бідним...".  Питання влади над своїм життям для бідного не стоїть - бо "владою користуються багаті, аби поневолювати бідних і робити їх ще біднішими".

На думку психологів, в людини грошей стільки, скільки вона дозволяє собі. Я б сформулював це так:  справжні багатство чи бідність не у гаманці, а в голові… Так звана бідність – це насправді невміння користуватися своїм багатством. Ми відкладаємо кошти «на чорний день», нові речі – «на потім». В результаті отримуємо життя з чорних днів, і це «потім» ніколи не настає. Відкрию вам таємницю: «потім» не існує. Є тільки зараз. А в ньому є люди, які як кремінь, або як губка, або ж як мед. Щоб отримати щось від людини-кременя, треба щосили  її стукати. Щоб отримати щось у людини-губки —  треба довго її тиснути. А людина-мед розливається для усіх сама…