Щоб свято-не лише для живота…

Як не наїсти зайвого

Найчастіше  люди, радіючи закінченню посту, починають їсти відразу все підряд – що посмачніше та пожирніше – доводячи своє травлення до зриву. Зрозуміло, що після  посту так хочеться спробувати все, що є на великодньому столі, проте за цей час організм вже звик працювати в «легкому» режимі, тому варто з особливою увагою поставитись до того, що ви збираєтесь з’їсти.

Дієтологи попереджують про можливі ризики, які можуть виникнути під час святкування Великодня – різка зміна раціону спричинить сильний стрес для організму. Він просто не справиться із засиллям їжі тваринного походження та надмірною кількістю алкоголю, які є обов’язковими атрибутами кожного святкового столу. Тому варто головне правило  виходу з Великого посту  – поступове та обдумане розширення продуктів та їх кількості.

*Звичка сідати за святковий стіл голодними зіграє з вами злий жарт. У передчутті ласощів люди нехтують прийомами їжі, а потім не можуть встояти перед спокусою і змітають з столу все, до чого дотягуються 

* За святковим столом потрібно припинити їсти ще тоді, коли є невелике відчуття голоду, а кількість їжі не повинна бути надмірною. Не варто використовувати лікарські засоби для кращого перетравлювання.

*У перших пару днів не старайтесь з'їсти одразу все м’ясо, яке ви могли з’їсти за час посту.  Обмежте вживання тваринної їжі за святковим столом – не більше 150-200 грамів м'яса, не більше одного яйця та небагато соусів.

Після стартової страви бажано зробити перерву, адже мозок отримає сигнал від шлунка лише через 15 хв. після того, як ви насититеся. Чим швидше ми тягнемося за добавкою, тим менше часу ми даємо нашому мозку прислухатися до своїх відчуттів і усвідомити відчуття ситості. Цей час можна продуктивно використовувати для того, щоб зателефонувати і привітати своїх близьких, поспілкуватися з друзями, або вийти на невелику прогулянку. Після цього оціните, наскільки ви голодні – можливо, перекус, або порція десерту вам вже не знадобиться.

  Надавайте перевагу зелені, вона допоможе вашому організму швидше звикнути до іншого, напруженішого, режиму харчування.

*Будьте снобом в плані вибору страв – не витрачайте дорогоцінні калорії на чіпси і крекери. Їжте тільки те, що ви дійсно любите! Якщо ви зробите ставку не на кількість страв, а на їх якість, застілля лише виграє.

*Як десерт підійде фруктова нарізка, причому на столі обов'язково повинен бути ананас. Він стимулює діяльність шлунково-кишкового тракту, тому можливе переїдання завдасть стрункості меншої шкоди. Якщо ви обожнюєте солодке, замініть шоколадні цукерки сухофруктами: вони настільки ж смачні, а користі від них більше.

* Зайві калорії спалюються при активному способі життя – дозвольте собі 30 хвилин вправ в день. Фізичне навантаження дозволить Вам розслабитися, і Вам не потрібно буде багато їсти, щоб зняти зайву напругу під час святкових днів.

* Вода, Вода і ще раз Вода – невеликі порції води по ходу дня дозволять Вам довго залишатися свіжим. Вода допомагає поживним речовинам засвоюватися краще і виводить токсини з організму. Вона регулює температуру тіла людини і що ще краще – вона не містить ні грама жиру, ні однієї калорії і в ній немає холестерину. Лікарі не рекомендують вживати алкоголь відразу після такого тривалого посту. Допустима норма – 50 грам сухого вина. Виключно на честь світлого свята!

  * Звичайно, всі, що постять, мріють на Великдень покуштувати шматок смачного м'яса. Але лікарі попереджають, ввести в раціон яловичину або свинину можна тільки через 4-5 днів після Великодня, а качку і гусака – через 6-7 днів. Якщо вже покуштувати м'ясного все ж хочеться, з'їжте шматочок курки. Її можна запекти в духовці і з'їсти неодмінно з овочами. Але краще все-таки вибрати рибу. Нежирну, морську можна запекти з ароматними травами, вони поліпшать процес травлення і додадуть аромату.
 

До речі

Поїв паски-увесь день ситий?

Паска має божевільну калорійність за рахунок масла, горіхів, сухофруктів і яєчнихжовтків. В одній порції може міститися денна норма споживання калорій - 1200-1500ккал. З сирною паскою - та ж історія. Але це православна традиція і в принципі раз на рік собі таке дозволити можна. Тут є одне золоте правило: солодке ставимо на стіл у самому кінці обіду, коли всі вже ситі - щоб не з'їсти занадто багато.


Повернутися
11.04.2017
Категорія: Життя
Колонка
Андрія Закревського
Шановні Тернополяни!

Те, що відразу нас не вбило, вбивало нас довго і повільно.  Ми вже не святкуємо Новий рік — ми святкуємо те, що вижили в старому. Рік, що минає, був ще одним роком у воюючій країні, зі всіма витікаючими звідси наслідками. Я не хочу підбивати його підсумки. Бо підбивати підсумки  — це ніби креслити жирну риску під виконаними математичними діями в стовпчик: ось тут ми додали (друзів, грошей, проблем, перспектив — потрібне підкреслити),  відняли (друзів, грошей, проблем, перспектив, ну, ви зрозуміли…), помножили на щоденні будні, поділили на нереалізовані плани і —  що отримаємо в «сухому залишку»? Якою цифрою це підсумувати і де, зрештою, знайти «задачник», аби подивитися правильну відповідь, — якщо вона узагалі існує?..

Кожен із нас на Новий рік починав нове життя, але вистачало його ненадовго, тому що жити-то треба... Новий рік — це симулякр. 1 січня —  звичайний день, такий самий, як і всі інші, якщо тільки ви не переборщили з алкоголем чи олів’є напередодні. Почати життя з «табули раси», змінити його, зробити усе те, до чого не доходили руки попередні 365 днів можна будь-коли, не чекаючи, коли впаде остання голка з ялинки, яка тоскно припадає пилом у кутку.

 Усі ми мали великі надії, багато робили для того, щоб усе, про що мріяли, збулося. Комусь це вдалося, комусь ні, проте в усіх нас є одне спільне: Новий рік дає нам надію на майбутнє. Його сила — в його семантиці. Цокаючись бокалами з шампанським, усі ми віримо, що новий (свіжий, ще в хрумкій упаковці) рік, що маячить попереду, подарує нам нове життя — правильне, успішне, з високими цілями та досягненнями. І, загадуючи під святковий передзвін бажання, стискаємо кулаки: агов, ти, те, що нас не вбило, —  начувайся, бо тепер наша черга...